Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUTRA U VEČERNJEM
Povratak na članak

Treba li nam uopće ovakva državna matura

Stalne izmjene pravila na državnoj maturi i loši rezultati učenika vode pitanju: trebamo li maturu ukinuti?

Komentari 11

Avatar rijetko kulturan
rijetko kulturan
08:38 15.07.2019.

Nikako, djecu očeva partije izuzeti od škole, a uspješnost vrednovati količinom lajkova na Instagramu. Za ostale, treba ostati.

VL
Avatar Django
Django
23:04 14.07.2019.

Naravno da treba. Ovi loši rezultati upravo su dokaz za to. Zahvaljujući upravo državnoj maturi izlazi na vidjelo kako je moguće da 90% učenika završava razrede sa odličnim uspjehom. Onih 10% nemaju poznanstva ili ne podmićuju. Državnu maturu prolaze samo oni koji to zasluže svojim znanjem. Naravno, mnoge nastavnike to žulja, jer im polako presušuje dodatni izvor prihoda, zato su tako žestoko protiv.

VL
DU
Deleted user
21:09 14.07.2019.

Da hrvatski sustav obrazovanja ne valja nitko ne bi nasao posla vani ,od ovih sto su emigrirali.

VL
AF
afer
21:52 14.07.2019.

TREBA

VL
Avatar rubinet
rubinet
21:06 14.07.2019.

Maturu nikako ne ukinuti. Treba je,štoviše,i postrožiti.

VL
RE
reborn
10:21 15.07.2019.

Ukinuti maturu, jer ona jasno razotkriva djecu sa poklonjenim peticama, učitelje čiji rad se ne vidi u znanju djece, roditelje koji imaju mogućnosti "ispregovarati" bolje ocjene... Tek kada maknemo takvu maturu koja jednako vrednuje svu djecu ostvarit ćemo sljedeći bitni preduvjet za zaron školskog sustava do samog dna. Istini za volju, i bez mature će tu i tamo nastati kakav genijalac koji je znanje stekao vlastitim marljivim radom, ali - za njih uvijek postoji Irska ili Njemačka.

VL
Avatar Ironman0105
Ironman0105
00:23 15.07.2019.

Matira je potrebna, i jedini je realan pokazatelj uspjeha ucenika. Bez mature na prijemnim ispitima za visoko i vise skolovanje "odlikasi" iz provincijskih srednjih skola pobiru bodove koji im omogucuju upis, mada bi npr u MIOCU s svojim znanjem bili visestruki ponavljaci. Uz to i izuzetna prilika da nadlezne institucije posalju strucne inspekcije nastavnicima ciji su odlikasi pali na testu i odgovarajuce ih sankcionira.

VL
ST
stefj
23:11 14.07.2019.

Da, obavezno ostaviti maturu, a smanjiti utjecaj ocjena za upis na faks i zabraniti prijemne na fakultetu. Sada zasebni prijemni služe isključivo da svoje, koji su loši na maturi, ubace na faks... A obavezno uvesti objavu rezultata koja je škola i koji profesor su postigli kakve rezultate na maturi. Sada je to strogo zabranjeno, a to je osnova bilo kakve valorizacije kvalitete. I uvesti vaučere, naravno... Vani, ako upisujete dijete u neku školu ili fakultet, znate rezultate te škole. Kod nas je sve na rekla-kazala... A ono što uvijek fascinira, to je kako se mrzi uspjeh konkurencije, jer se ističe i remeti zaštitu slabe prosječnosti... A ta mržnja je naročito izražena ako se radi o privatnom, što jako dobro pokazuje nedavni slučaj uspjeha upisa učenice na Harvard, radi čega sad njezina bivša škola ispašta...

VL
JM
ja-ma
02:15 15.07.2019.

Ukinuti i ponovno uvesti prijemne ispite.

VL
HA
Hagar
06:35 15.07.2019.

Čemu državna matura? Uvedite prijemne na fakultete. Kad bi isti bili ko prije sumnjam da bi se upisalo 10 ljudi, svi drugi bi bili ispod temeljnog praga. Prva godina da pitanja nisu curila i vidi rezultate....

VL
Avatar Gusterissa
Gusterissa
01:13 15.07.2019.

Znaš li gdje mogu naći ženu za jednu noć? Idite na > > > www.Bredhot.Com

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.