Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predložite promjene
Povratak na članak

Slavoniju je pogodila katastrofa! Kako u budućnosti poboljšati obranu od poplava?

Večernji list poziva vas da u sklopu VL inicijative iznesete svoje mišljenje o tome kako poboljšati obranu od poplava i u budućnosti spriječiti katastrofu koja se dogodila istočnoj Slavoniji.

Komentari 15

Avatar salaso
salaso
09:53 23.05.2014.

Definitivno treba izgraditi retencije..i kvalitetne ustave,i to nekoliko njih s jedne i druge obale rijeke Save i s jedne, druge i treće strane granice...a srbi pogotovo moraju razmišljati o tome jer su nemoćni , ako netko iz gornjeg toka ne snizi vodostaj, u ovako ekstremnim vodama...

VL
19
1995josip
16:34 25.05.2014.

Bespilotne letjelice bi trebale u kriznim situacijama neprekidno snimati granicu toj. nasipe , a snajperisti i AT Policija pa i u helikopterima osiguravati nasipe od terorista . Ja vjerujem da tada nebi nigde popustio nasip . Zanimljivo toliki pritisak vodnogog vala a samo na jednom i to šumskom djelu pukne nasip !!

VL
JO
John13
16:51 17.06.2014.

Pa prvenstveno treba provesti pravu istragu zasto je taj nasip probijen i to objaviti narodu. Tko je to napravio i zasto. Imam osjecaj da drzava zataskava pravo stanje stvari. Nasip se nije sam od sebe rasuo. Postoje svjedoci koji govore o eksploziji i stupu vode koji je skocio kada se eksplozija cula...

VL
GU
Gustavo
10:37 23.05.2014.

Kanal Dunav-Sava, o tome samo trube a nikako da započnu izgradnju ko i sve drugo kod nas.

VL
ZB
zbuniceva
11:01 23.05.2014.

Država Hrvatska nema korisnu lugičnu i poštenu energetsku politiku još od ranih osamdesetih. Da je imamo nastavili bi graditi Dravske i Savske nizinske akumulacione hidroelektrane kao kaj je Juga napravila kod Varaždina. 1) Kapacitet tih jezera je vjerujem danas dovoljnono velik da obuzda većinu poplava, isprazne se prije poplave i prihvate OGROMNE VALOVE u par dana. 2) Proizvode struju tokom većeg dijela godine a naročito za vršnih opterećenja 3) U nekoj daljoj budućnosti mogu se preurediti u reverzibilne ako treba 4) Najvažnije nizinske HE su 90+% domaći proizvod i zaposlile bi odmah desetke tisuća ljudi na 20 godina Hrvaska politika predano i hrabro gura ultra skupe solarne totalno uvozne sustave i počinje graditi uvoznu ugljenaru na uvozni ugljen. Ko i Bosanci a i Srbi slično. Kaj reći nego propast.

VL
RP
rođen_prekjučer
15:42 23.05.2014.

kvalitetno izgraditi nasip primjenom postupka navoza pola do metra zemlje pa preći valjkom par puta pa opet ponoviti sve do željene visine i širine a ne ekspresna gradnja tipa navesti par metara zemlje te polovično preći sa valjkom jednom paom pa kada voda dođe, vidjeti ćemo da li pušta vodu. a ne bi bilo loše da ako se ikada bude gradio nasip da to bude uz stalnu kontrolu hrvatskih voda jer fušeraj dovodi do ovakvih situacija, te ne bi bilo loše da se provede postupak čišćenja korita rijeka kako bi se povećao protok vode koje nije provedeno desetljećima.

VL
ZI
ziva_istina
19:49 24.05.2014.

Nasip moze, ali u osnovi ojacan betonskom konstrukcijom duplog T profila a po povrsnini ojacan krupnim kamenom. Sama zemlja ili pjesak, bez obzira koliko ga nabijali, kad je duze vrijeme pod vodenim opterecenjem, natopi se i popusti.U kalkulaciju se mora ubacit i faktor zemljotresa koji tu situaciju dodatno otezava. Na zapadu imaju metalno montazne konstrukcime ojacane krupnim kamenom. Treba odvagnut odnos performanse-cjena pa onda odlucit sto je najpovoljnije.

VL
19
1995josip
22:23 25.05.2014.

Pelješki most je projekt HDZa , a partija SDP je obustavila sve radove a sada su i oni najedanput zainteresirani za taj most ! Ista situacija je i sa kanalom Sava Dunav ! Tako je bilo kada se glasalo za za samostalnost Hrvatske SDPj e bio za yugoslaviju a HDZ za Hrvatsku .

VL
VI
Vig
15:51 27.05.2014.

1./ Hrvatska treba hitno pokrenuti regionalnu inicijativu koja bi minimalno uključivala države Slovenija - Hrvatska – BiH – Srbija, a temeljna odrednica iste bila bi aktivna međudržavna suradnja na donošenju dugoročnog, strateškog plana upravljanja vodama na području ex-YU. Voda (čitaj:j: klimatske promjene) ne poznaje granice, zato je bitno da se protiv poplava borimo surađujući sa svojim susjedima, umjesto, kao do sada, pasivnog prosljeđivanja vodenih valova iz jedne u drugu državu. 2./ Hrvatska kao članica EU treba maksimalno iskoristiti mogućnost sufinanciranja iz europskih strukturnih i investicijskih fondova, a ne da nam premijer daje paušalne izjave: “Tražit ćemo pomoć od EU-a reda radi”. Izvor 1: http://www.poslovni.hr/hrvatska/vlada-na-potezu-eu-spremna-financirati-stete-od-poplava-268393 Izvor 2: http://narod.hr/hrvatska/trazit-cemo-pomoc-od-eu-reda-radi-pitanje-je-sto-cemo-dobiti/ 3./ Citat: “'Jedno do dobrih rješenja obrane od poplava je vraćanje rijeka u prirodno stanje odnosno revitalizacija prirodnih poplavnih i močvarnih područja, sve to unutar kvalitetnih nasipa. Ključ je što više odvojiti nasipe od rijeka tako da rijeka ima prostora da plavi unutar njih, a ne da plavi gradove i sela. Jedino bi kroz naselja i industriju trebalo što brže provesti vodeni val i potom malo pomalo dopustiti da se voda izljeva u prirodne retencije - spoj tradicije regulacije rijeka u naseljima i modernog razumijevanja rijeka. Primjeri Kopačkog rita i Lonjskog polja pokazuju valjanost ovog pristupa. Ovakav pristup promovira EU koja obnavlja svoje rijeke radi održive obrane od poplava', objasnio je Šafarek.” Izvor: http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/333496/Protiv-poplava-trebamo-vise-pasnjaka-poput-ovog.html

VL
IR
irena19
15:04 19.08.2014.

Svakako je potrebno nešto napraviti što prije, možda su akumulacijska jezera dobro rješenje ...zašto ne bi iskoristili tolike viškove vode onda kad nam bude potrebno. Završila sam faks, smjera melioracija ali nikad nisam radila svoj posao već sam se susretala samo sa košnjom kanala!

VL
MB
miroslav.bilic
20:27 06.08.2014.

Nakon novih poplava, a kojih će biti i u skoroj budućnosti, jedno od riješenja vidim u samoorganiziranju stanovništva na ugroženom području. Vidimo da država, materijalnih sredstava nemamo, a i ono što imam troši stihijski. U pravu su ljudi, kivni suni su na državu, ali što to vrijedi kada već sutra može pasti veća količina oborina i dovesti do novih poplava i šteta. Dali kukati i optuživati ili pokušati se samoorganizirati pa samoinicijativno pregledati stanje kanala i sami ih očistiti da budu u funkciji. Ja sam za ovo drugo, ako ništa , štete bi sigurno bile manje.

VL
RI
rideman7
10:03 23.05.2014.

obnoviti nasipe, izgraditi dodatne kanale i sve ostalo nužno za zaštitu od vode a najvažnije od svega u službe koje za to služe dovesti ljude koji će zaraditi svoju plaću, koji ne rade to samo da zarade, dat otkaz svima onima koji su samo trošak državi, uvest zakone za rigorozno kažnjavanje svakoga tko na bilo koji način smanjuje sigurnost zaštite od poplave (npr: kopanje u blizini nasipa ili zapošljavanje "poznanika" odnosno namještanje natječaja samo da se izvuče novac uz posao loše odrađen), osnovat službu za ovakve krizne situacije koja će odmah djelovati. Prisilni rad na obnovi štete od ove poplave svima onima zbog kojih je došlo do ovoga a to se lako može nać tko je.

VL
RI
rideman7
10:06 23.05.2014.

Izgraditi kanale koji će vodu odvoditi u područja koja nisu nastanjena niti kultivizirana, i potapanje istih u slučaju nužde

VL
GO
golub
20:01 03.06.2014.

Vodnu naknadu koju građani plaćaju namjenski koristiti i izgraditi sigurne nasipe, a ne da njome političari kupuju glasove za bla bla.

VL
IR
irena19
15:18 20.08.2014.

Svakako što prije treba nešto napraviti, možda su akumulacijska jezera rješenje...zašto ne bi iskoristili tolike viškove vode?! Završila sam faks, smjer melioracije ali na žalost nikad nisam radila taj posao što mi je oduvijek bila želja.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.