Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Otkloniti prepreke'
Povratak na članak

Papa Franjo i patrijarh Bartolomej o ujedinjenju kršćana

U zajedničkoj izjavi papa i patrijarh obećavaju da će nastaviti na putu jedinstva među katoličkom i pravoslavnim Crkvama

Komentari 44

Avatar Ross_Komersant
Ross_Komersant
10:51 26.05.2014.

ha ha..kako da ne... Od ovog vrlo jednostavno NEMA NIŠTA. To svi jako dobro znamo. Realno za tim nema ni potrebe,a i nije sprovodljivo u praksi baš ni malo. Bez obzira na želje pojedinih verskih čelnika s obe strane. Oni Oni ne predstavljaju veru u celini, te o tome ne mogu doneti ni knačne odluke. Poseno to važi za Sve-Vaseljenskog Patrijarha, koji je inače od kada je ustoličen pomalo bolećiv i blagonaklon prema Vatikanu generalno (lični razlozi) i sve što on izgovori i zastupa, nije stav Apostolskih Svetih Pravoslvnih Crkava, nega njega samog i eventualno Konstatinopoljske patrijaršije. Vartolomej nema nikakvu snažnu poziciju i snagu odlučivanja unutar pravoslvlja. On je samo legitimna figura, za razliku od pape. Glavnu ulogu , primat i uticaj na sve pravoslavce u svetu , danas ima isključivo RPC i patrijarh Moskovski i Cele Rusije (koja crkveno uključuje i Belorusiju i Ukrajinu) njegovo preosveštenstvo i svetost patrijarh Kiril . Za one koji ne znaju , a trebalo bi da znaju , to je sledeće. Prvo je postajalo Zapadno Rimsko carstvo ( sa centrom u Rimu) , odmah iza njega svetom vlada Istočno (pravoslavno) -Vizantijasko Rimsko Carstvo....koje ima najdužu vladavinu ( od svih carstava)i primat nad celim tadašnjim svetom..skoro 1000 godina.. ..Taj poredak traje i danas. ..Rimsko carstvo je opstalo do današnjeg dana. Kada je Konstatinoplj pao i kada je Istočno rimsko carstvo palo skoro nakon 1000 godina, sve značajne prinadležnosti tog carstva, čitav njegov arhetip i doktrina prelaze u Svetu Rusiju, koja od tog doba predstavlja direktnog i glavnog sukcesora Vizantije i vrh crkvene pravoslavne hijerarhije od najvećeg značaja je lociran u MOSKVU. Tako je Moskva po doktrini postala treći Rim i to svi crkveni i istorijski stručnjaci znaju i koriste kao termin. Konstationoplj postoji ali nema zvanični legitimitet ii uticaj još od pre skoro 600 godina. Tako je Vartolomej iako vaseljenski patrijarh , samo jedanak sa svim aostalima i imalegitimitet da protokolarno predstvalja Konstatinopolj. ništa manje ništa više. A pri tom nijedna druga pomesna istiočna crkva nema nikakvu obavezu da sprovede bilo kakvu odluku koju može da donese Vartolomej.Te iz tih razloga on i ne donosi nikakve odluke. Uskoro će se desiti zvanično za dve godine valjda V III Vaseljenski sabor, (poslednji VII, bio je pre više vekova) , te je važnost toga Sabora ogromna za sve Hrišćane pa i ceo svet. Doneće se mnogo važnih odluka , koncenzusom isključivo. A sigurno neće nijedna od tih odluka ići u pravcu ekumenizma . Ako nečeg i bude , biće to na čisto simboličkoj ravni, pa ni to..

VL
Avatar Dolar=0
Dolar=0
12:28 26.05.2014.

samo Carigradska Patrijaršija, koja je upravo promoter svih ekumenističkih zbivanja i gibanja na globalnom planu. Iz te pomesne Crkve do sada se nije čuo ni jedan glas protivljenja ekumenističkom delovanju u reči i praksi poglavara i predstavnika te crkve. Naprotiv, otuda su se često mogle čuti samo reči osude i napada na one koji se širom Pravoslavlja trude da očuvaju "zalog vere" neuprljanu ekumenističkim zloverjem.

VL
Avatar Dolar=0
Dolar=0
10:50 26.05.2014.

patrijarhu Konstantinopolija Bartolomej izdao hrišćanstvo.

VL
Avatar Dolar=0
Dolar=0
12:31 26.05.2014.

patrijarh carigradski??? On svojim neopapističkim ponašanjem, svojim rečima i delima, sablažnjava već decenijama pravoslavne savesti odričući jedinstvenu i svespasonosnu istinu Pravoslavne Crkve i vere, priznavajući rimskog vrhovnog prvosveštenika sa svom njegovom demonskom gordošću..."

VL
Avatar Dolar=0
Dolar=0
11:59 26.05.2014.

Nikola_Kg HOHOHO.. očito da ti malo znaš . ili si provokator

VL
Avatar Ross_Komersant
Ross_Komersant
13:23 26.05.2014.

Srpska pravoslavna crkva ne stoji iza Vartolomeja.. ni ceo procenat ! Pre nego što počneš da lupaš gluposti i koještarije , prvo dobro sve proveri .... Vartolomej nema nikakvu ulogu sem figuranta i celoj crkvi .

VL
Avatar Dolar=0
Dolar=0
13:55 26.05.2014.

Nikola Turajlić . . . :-)))))))))))))) zar nisu papu Formoza dvaput vadili iz groba i sudili mu pape koji su došli posle njega . pitanje dana kada je neki papa proglasiti Bordžiju za sveca . Papa koji je imao (barem)koji je imao (barem) devetero djece, navodno je i vlastitoj kćeri Lucreziji napravio jedno, bio je poznat i po masovnom ubijanju neistomišljenika, krađi, lažnom optuživanju, a kako u to doba nije bilo HBO-a, vrijeme je kratio orgijama – jedna je čak ušla u legendu kao “Balet Kestena“. Nakon smrti i pokopa, njegovo je tijelo tek kratko boravilo u Bazilici Sv. Petra, tradicionalnom vječnom konačištu Papa, nakon čega je premješteno u drugu crkvu. Sinod SPC je poništio odluku patrijarh Irineja ako nisi znao. To što navijaju neki su u manjini . Koji i te kako nisu dobrodošli u narod . Pravoslavni vernici u Srbiji takvima su odavno okrenuli leđa.

VL
Avatar Dolar=0
Dolar=0
13:13 26.05.2014.

neboiznadzagreba . . . . Kršćanstvo i Krista izdao je nebrojan niz sitnih duša koje nikada nisu dokučile njegovu uzvišenost,koje nisu ni pokušale spoznati jedinstvo, već su se radovale svakom komadanju punine koju daje. . . . Zar Rim nijem nije taj koji je najviše izdao Hrista. Uporno se koristi raznim falsifikatima kao što je na primer Constinova darovnica.

VL
Avatar Josip M
Josip M
20:55 17.05.2016.

Eto o čemu i ja govorim. o stvarima o kojima i papa Franjo se bori zajedno sa patriom Bertolomeom..Ovo su vrlo važne stvari,za mir i dobr na ovom djeliću svijeta. Može to netko ignorirati ili mu se ćak i nee sviđati, ali do ujedinjena krišćanstva smo bliže nego ikada prije. Tako je o tome se već odavono dug e vremena, piše i govori i do toga će trebati nužno doći.Don Kačinko u svom blogumi je jednom napomenuo za to se trebamo svi posebno moliti.

VL
Avatar beliorao
beliorao
09:02 27.05.2014.

Jadni naivni vernici . Nisu svesni našta je sve spreman ovaj papa jezuita . Na koje sve sitne podvale da bi stekao poverenje vernika . Evo jedan deo zakletve koju daju jezuiti a i sam papa je dao dok sesam papa je dao dok se školovao kao jezuita : . . . Sine moj, od sada si naučen da radiš kao licemer: među rimokatolicima da budeš rimokatolik, i da špijuniraš čak i sopstveno bratstvo; da ne veruješ nijednom čoveku, da nemaš poverenja niti u jednog čoveka. Među reformistima da budeš reformista, među hugenotima da budeš hugenota; neđu kalvinistima da budeš kalvinista; među protestantima da budeš protestant, i da bi pridobio njihovo poverenje, da tražiš čak i da se moliš sa njihovih propovedaonica, i da ih potkazuješ sa svom žestinom našoj Svetoj Religiji i Papi. I čak da se spustiš tako nisko da postaneš Jevrejin među Jevrejima, kako bi sebi omogućio da sakupljaš sve informacije za dobrobit svoga reda kao odani papski vojnik. . . . . Naučen si da podmuklo seješ zrno ljubomore i mržnje među zajednicama, regionima, državama koje žive u miru i podstičeš ih na krvava dela, uvodeći ih u međusobne ratove, da podstičeš revolucije i civilne ratove u zemljama koje su bile nezavisne i prosperitetne, i negovale umetnost i nauku uživajući sve blagodeti mira". "Da se priklanjaš na strani sa zavađenima i da krišom deluješ sa svojom braćom jezuitima, koji mogu biti povezani, a na suprotnim stranama, i da se otvoreno suprotstavljaš njima, tako da samo crkva može biti dobitnik na kraju, pod uslovima koji su ucrtani u mirovnim ugovorima i tada su naša sredstva bila opravdana". (Cilj im opravdava sva sredstva.)

VL
Avatar EU_afrodita
EU_afrodita
15:48 26.05.2014.

Bergoglio je za sada najhrabriji papa, pa se nadamo da će donijeti najviše promjena i u zbližavanju sa pravoslavcima...naprid Franjo

VL
Avatar kamenjar
kamenjar
11:14 26.05.2014.

svakako je poželjno d ase vrati što više odmetnutih u krilo katoličke crkve ,,,,,,,,, sveti petar je stijena

VL
JR
Jean Renault
12:19 26.05.2014.

Papa Franjo poljubio ruku patrijarhu Vartolomeju I http://www.youtube.com/watch?v=XXcOXQz54lE

VL
NT
Nikola Turajlić-jaružalo
11:11 26.05.2014.

Katolička crkva je uvidjela da treba mijenjati tehnologiju razriješenja raskolničkog problema. Neće se više koristiti kao sredstvo oganj i mač, već će se mekom silom (korupcijom) provoditi ujedinjenje otpadnika sa maticom. Naravno da sadašnji Sveti otac Franjo, kao Jezuita ima sve potrebna umijeća i organizatorske kvalitete za ostvarenje ove misije. Bojim se da će katolički vjernici Hrvati teško podnijeti gubitak exluzive Božjih službenika (Bog i Hrvati) i prihvatiti da Sveti Otac drži pod svojim skutima i istočne remetilce. Ali dat će Dragi Bog da se oni izmire sa istočnim i svim drugim remetilcima (protestanti, gejovi itd.), zar ne?

VL
JR
Jean Renault
11:55 26.05.2014.

U pravoslavnim susretima u poslednjih 20 godina donete su vecinom zajedničke odluke kojih se prdidržavaju sve crkve pa i Rska PC, jedna od tih odluka je i ko je "primus inter pares" odlučeno je da je to bez pogovora Ekumenski carigradski patrijarh, to je potpisala i Ruska PC i toga se drži, ono što je najvažnije dogovoreno i potpisano tada je da pravo Carigradski patrijarh bude "glasnogovornik Pravoslavlja" dakle sve što kaže Carigradski patrijarh već je unapred dogovoreno pre svega u Moskvi , Carigradu, Atini, Beogradu , Bukureštu itd. od tih nekoliko crkava koje imaju veci uticaj Pravoslavlju. Tako da on radi po unapred utvrdjenom planu, posao koji mu je na pravoslavnoj sinodi poveren, a to je da bude glas Pravoslavlja. Vidimo da je njemu prepušteno da se sastaje sa svetskim državnicima, verskim liderima itd. redovno u njegovoj pratnji su grčki episkop Jovan Ziziulas, drugi čovek Ruske PC Ilarion, srpski episkop bački Irinej zadžen za spoljne poslove i nekolicina drugih.

VL
JR
Jean Renault
11:46 26.05.2014.

Vidim mnogo znaš o crkvi... Na osnovu čega tvrdiš da podeljeni Hrišćani ne treba da budu jedno kao nekada, s obzirom da su Pravoslavna i Katolička crkva jedine sa apostolskim nasledjem i tradicijom koja traje vekovima. To što si napisao o snazi Ruske PC je tačno, ali upitno je koliko je tačno...naime malo ljudi zna da u Pravoslavlju postoje dve struje jedna je struja liberalnija i ona se zove Jelinska, u okviru nje su one crkve koje naginju Carigradu, tj. bolje rečeno Grcima, jer Bartolomej i Carigradska patrijaršija pripadaju grčkom narodu pre svega, to je Majka svih Pravoslavnih crkava. Jelinske crkve su dakle sve crkve koje potiču iz neslovenskih zemalja a to su grčka, rmnska, albanska, gruzijska itd. i jedna zemlja koja je slovenska a to je Srbija, SPC je zanemarujući odnos sa katolicima u Hrvatskoj koji ipak cine minorni deo katoličkog sveta jer je Hrvatska mala zemlja, sa Vatikanom u izvrsnim odnosima i jedna je od predvodnica ekumenskih susreta. Ono što odlikuje "progrčke" tj. Jelinske crkve je to da one imaju novojulijanski kalendar, tj. sve one koriste isti kalendar kao katolici jer je taj novi zapravo gregorijanski samo se drgačije zove. Srpska pravoslavna crkva takodje je skoro u isti tren potpisala promenu kalendara medju prvima kad i Grci, Rumuni itd. ali na papiru stoji "provešće se u delo u neka bolja vremena" To je dakle Jelinski blok pomesnih crkava blizi saradnji pre svega sa KC jer jedina ona sem PC ima rekoh apostolsko nasledje. Sa druge strane su tzv. Slovenski blok crkava, to je tvrdokorni, tradicionalistički blok predvodjen Ruskom pravoslavnom crkvom, koji ne želijedinstvo Hrišćana, i koji je izrazito antizapadno raspoložen. Da svakako patrijarh u Moskvi ima snagu, medjutim nema niti ntar Pravoslavlja, niti medjunarodnim odnosima ni izbliza ticaj koji ima grčki Ekmenski patrijarh Bartolomej I , on je glavna figura u Pravoslavlju i iza njega stoje Grčka PC, Srpska PC, Bugarska PC, Rumunska PC, Gruzijska PC i tako dalje.

VL
JR
Jean Renault
12:21 26.05.2014.

Hahah sanjaj, još kako upućen to mi je posao.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.