Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kolumna
Povratak na članak

Nepriznata arbitraža korisna u sporu sa Srbijom

Vijeće se u određivanju kopnene granice držalo katastra, što Zagreb traži i na granici kod Dunava

Komentari 53

DU
Deleted user
08:51 24.07.2017.

Uopće ne mora biti tako jer kriterij prirodne granice je ovdje kompromitiran time što je riječ o panonskoj rijeci, koja znano mijenja korito ovisno o poplavnoj/kišnoj sezoni i time bi se izgubila vjerodostojnost riječnog korita u tom pogledu - štoo je pak u slučaju Sutle, gdje doista potegnuli po katastru bilo uzrokovano melioracijskim/protupoplavnim radovima (man made) i zato su se odlučili za administrativnu granicu. U članku nedostaje ono najviše bitno - RH ima 9x više površine katastarskih čestica preko Dunava nego Srbija i zato potonja se drži kriterija sredine rijeke (ili Thalweg, plovni put) kao "pijan plota" jer bi u slučaju administrativne granice npr. Apatin i luka bili u RH. Ali to sve može i ne mora biti odlučujuće na sudskom razmatranju jer arbitraže, ovog ad hoc tipa kakva je bila HR - SLO više sigurno neće biti odnosno SLO svima jasno pokazala Know how, tj. kako potkupiti i pridobiti suce iz arb. vijeća na svoju stranu, a o čemu će tek biti napisa u stručnim publikacijama. Bilat. dogovor pak nije moguć jer Srbija neće pristati na ništa drugo nego po sredini rijeke...

VL
Avatar Pavel ic
Pavel ic
09:02 24.07.2017.

to ima samo u europskoj uniji. oni se kao bore protiv korupcije a svi s prstima u pekmezu i nuteli za njemačko trziste

VL
DU
Deleted user
08:46 24.07.2017.

clanak kao da najavljuje..popustanje sloveniji..a sa servijom..kao da je gotova stvar..a to za hrvatsku nije dobro..ona ne smije voditi diplomatski rat na vise frontova..nego..kad jedan zavrsi onda slijedi drugi..

VL
Avatar future Gohan
future Gohan
10:08 24.07.2017.

Ja na sebe gledam kao čovjeka desne i konzervativne misli. No molim, bez etiketa ako mi ne poznajete stavove, kao: Sačuvaj nas Bože HDZovog domoljublja i SDPovog poštenja. Srbiju razumijem u ovom slučaju, i mi smo negdje tako razmišljali, ali i po katastru, kao s deželom, gdje je i arbitraža sjekla rijeku i dala nama neka područja s druge strane... znači može se i pravo to itekako dozvoljava. No s Srbijom ja sam za dogovor, vremena se ima, ili pak Sud za granice, nikakva arbitraža, niti pod razno, naprotiv, baš sad kad nas lupaju s svih starana jer ne prihvačamo korumpiranu arbitražu, mogli bi iskoristiti ovo i pokrenuti razgovore, ukratko, ili dogovor ili sud i točka. Obvezatni sud, niakakva arbitraža, bilo bi idealno da se recimo u slijedečih par mjeseci dogovorimo za Sud, ponavljam ne arbitraža, s Srbijom i Crnom Gorom. Sami znamo da je dežela u svom parlamentu donijela akt po kome ako ne dobiju spoj s otvorenim morem ne priznaju arbitražu, što racimo da mi nismo izašli, vjerujem da bi oni... jer mitovi i laži kojima hrane svoje građane zadnjih 25 godina su veliki, a ova presuda je bio šamar, sad im poraz mora pošto poto postati neka pobjeda... Ja da sam na čelu ove Vlade, odmah danas bi poslao veleposlanike u Podgorici i Beogradu na razgovor i dogovorio trilateralni sporazum da nam granice, sporne točke odredi sud u Haagu, jednom zauvijek, kasnije nema povlačenja jer Sud u Haagu je sud, ne arbitri... To bi bio bolan udarac i deželi ali i bolja slika za nas ostale..

VL
2F
2fast4u
10:03 24.07.2017.

kad je ovo bio hrvatski list ova novinarska nije mogla pisati o klupama i drveću u parkovima!

VL
Avatar whack.tack
whack.tack
10:52 24.07.2017.

ako je pameti u hrvata, nikada vise niti jedna arbitraza. samo medjunarodni sudovi.

VL
SS
S.Savić
11:08 24.07.2017.

Bilo bi samo pošteno i razumno da Hrvatska traži da se Srijem i Zemun ponovno integriraju u Hrvatsku. To bi bilo vjerodostojnije od Slovenskog zahtjeva na Piranski zaljev. Ili bi se Hrvatska trebala ponašati poput Slovenije i prijetiti blokiranjem Srbijeije od ulaska u Uniju. S druge strane neka se pridruže toj truleži pa neka drugi kroje njenu sudbinu.

VL
Avatar whack.tack
whack.tack
10:54 24.07.2017.

apsolutno ne! mi smo morali pristati na takve "uvjete" od slovenije jer smo bili blokirani. mi srbe ne mozemo tako blokirati i oni bi bili budale da prihvate iste uvjete (ucjenu"...kuzis starui moj!?

VL
DU
Deleted user
12:14 24.07.2017.

Pokraj takvih susjedskih razgranicavanja uskoro bi se moglo dogoditi to da se Slovenci i Srbi svade oko Zagreba kao njihovog glavnog grada./

VL
NO
nogogaz
10:19 24.07.2017.

Kako ne razumiju! Sredinska crta važi samo tamo, gdje nama to paše. Logički i normalno! Uvik je nama najpovoljnija granica najpoštenija i jedina pravedna! A slovenija riješila sve jugo granice a mi nijedno? Dajte molim vas! Pravedne su samo onee granice koje priznajemo istorijski najstariji a kulturno narazvijeniji balkanci- mi Hrvati!!! U boj za dunav, valu, klek i oba školja, prevlaku...!!! Za doma spremni!

VL
Avatar IvanR
IvanR
10:16 24.07.2017.

Evo materijala za HDZ prpodagandu a iza pulta privatizaciju nećega, uz pinku.

VL
Avatar Hrvatska.Na.Balkanu
Hrvatska.Na.Balkanu
10:16 24.07.2017.

Bliži se još jedna Cro pušiona.

VL
Avatar Nick2k
Nick2k
09:43 24.07.2017.

Ako sam dobro shvatio, politički bi bilo dobro sada prihvatiti arbitražu sa Slovenijom, kako bi imali temelj za katastarsko razgraničenje sa Srbijom...

VL
Avatar jest
jest
09:06 24.07.2017.

Smiješno je da itko u Hrvatskoj nakon krajnje nepovoljnih rezultata arbitraže sa Slovenijom opet zaziva neku novu arbitražu oko granice. Osim u slučaju Dubrovačke republike, nikada nismo imali ni kvalitetnu ni agresivnu diplomaciju, stoga je sasvim izgledno da u nekomom novom postupku protiv Srbije nemamo gotovo nikakvih izgleda protiv njihove poslovično kvalitetnije i agilnije diplomacije i daleko snažnijih međunarodnih lobija. Nije mi jasno zbog čega je uopće potrebno brzati sa određivanjem granice pa zapadne države desetljećima nemaju riješene granice i sve sasvim normalno funkcionira, uvijek mi Hrvati moramo biti papskiji od pape i napredniji od naprednih. A moramo se zapitati i što je ideja ovog članka, možda pripremiti narod za popuštanje Sloveniji jer "to će nam pomoći oko povoljnijeg rješenja granice sa Srbijom", što je tipično preusmjeravanje bijesa građana sa naših zapadnih susjeda s kojima nismo imali rat na naše istočne susjede s kojima smo imali krvavi rat.

VL
SS
sokac sa drave
11:07 24.07.2017.

Ne nikako samo neidite u nikakve sudove i arbitraze pa sta treba jos da Hrvati shvate da nas nemogu voditi krkani.Mi moramo imati diplomate sa fakultetom koji stvara diplomate i koji uz to imaju zavrseni faks iz filozofije i psihologije.Ovi na primjer nasi kao Kovac sto neznaju nista ali ce nauciti nista korist za drzavu samo je korist kamenjarcu nesposobnom.Kamenjarci idemo minusi.SAd.

VL
LA
Lav47
09:47 24.07.2017.

Hrvatska treba prihvatiti srsko ''rjesenje'' da graniza ide sredinom Dunava ,ali onda mora ici sredinom Piranskog zaliva .Obzirom da se radi o dva ista problema Hrvatska ne moze biti u pravu u oba slucaja ,po mom misljenju Srbi su uu pravu a Slovenci nisu ili neko misli obratno kao na primjer Picula ,koji bi jos jednom izgubio na arbitrazi.

VL
SL
slovenc007
08:57 24.07.2017.

Ha koja glupost da su Slovenija i Hrvatska iste u nerešavanju graničih peoblema jer ima Slovenija problem sa Hrvatskom. Pa kao što vidite sa vama imaju svi problem. I gledajte kako čemo vas naterati u implementaciju arbitraže! Pa tako see rešavaju problemi na civiliziran način!

VL
DU
Deleted user
09:11 24.07.2017.

Alaj vam ga trpaju,ali Slovenci su ipak kulturni ocito cekaju da zavrsi sezona da ne ostanete goli i bosi treba i to ceniti

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.