Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Solarima do jeftinije struje
Povratak na članak

Mogu li građani uštedjeti ugradnjom solarnih panela? Donosimo za koliko se isplati početna investicija

Kućanstvo koje se odluči na ulaganje u sunčanu elektranu za vlastitu potrošnju, ulazi u kategoriju "korisnik postrojenja za samoopskrbu". Radi se o poticajnom obračunskom modelu, unutar kojeg se višak kWh koji se ne potroši u trenutku kada je proizveden, predaje u distribucijsku mrežu te koristi u trenu kada je kućanstvu potreban (unutar jednog mjeseca i iste tarife).

Komentari 11

Avatar Artoo Detoo
Artoo Detoo
11:20 12.12.2022.

Koji nedorečen članak. Zašto nije napisano koji je vijek trajanja solarnih panela, koliki je trošak zamjene, koji su potencijalni problemi, kvarovi? Zašto nije objašnjeno što je točno "kupac s vlastitom proizvodnjom" i zašto je nepovoljno?

VL
PA
pan-am
12:06 12.12.2022.

Mogu kako da ne ,kao i sa plinom ,elektro autima itd itd,dok država ne skuži da ljudi mogu uštedjeti i onda samo nabace neki porez ili namet i tu je kraj .

VL
KO
koraknaprijed
12:10 12.12.2022.

Ako smo i EU zasto su uvjeti ugradnje solarnog sistema električne energije drugačija to jest skuplja i manje isplatila u Hrvatskoj nego u Austriji? Možda zato što Austrija nema Hrvatski HEP sa 47 odmarališta,stotine automobila u vlasništvu radnika 24 sataa dnevno,regresija,Božićnicama i ostalim nametima .

VL
TJ
TJekelic
11:23 12.12.2022.

Članak je na pola napravljen al tako i cijela Hrvatska haha Mislim da su to vecinom velike cijene tako nekih solarnih panela i skupo je sve to drugi posao se treba naci preko PickJobs stranice dda bi otplatio ih uu sljedecih 5 godina haha A samo bi se isplatilo do nekih 25 godina...

VL
Avatar spremno zidam
spremno zidam
13:35 12.12.2022.

Jedino što vam se stvarno isplati su solarni paneli, ali ne za struju, nego oni za pripremu tople vode. Investicija na postojeći plinski sustav grijanja je relativno mala (reda veličine 3 tisuće EUR). To uključuje 2 panela površine cca 22 m2 svaki, full automatiku, spremik od 300 l i instalaciju s materijalom. Efekt - od početka ožujka da sredine listopada, bojler se gotovo uopće ne uključuje za pripremu tople vode ako i bud ekoji oblačan dan, u spremniku ostane dosta tople vode za to premostiti, a u zimskim mjesecima - svaki dan kad je vedro, takodjer. Tople vode imam viška, imam 3 kupaonice u kući, nas petero se nemilice tušira, pere, mašinu za sudje sam spojio na toplu vodu.. itd. Kad nema centralnog grijanja, računi za plin su 20-30 kuna... (samo ono što ode na kuhanje). Za obiteljksu kuću je to idealno rješenje. Osim toga, ti paneli su jednostavni, trajni, ne kvare se. Toplo preporučam svima koji imaju kuću sa kosinom krova koja gleda na jug.

VL
JS
John_Smith
14:01 12.12.2022.

u drugim EU zemljama nema ovakvog koncepta "korisnik postrojenja za samoopskrbu" vs. "kupac s vlastitom proizvodnjom" s ovakvim odredbama koje odgovaraju HEP-u, ne proizvođačima struje. Prvo otkupna cijena kada si "kupac s vlastitom proizvodnjom" je za tog kupca nepovoljna, HEPEP ima dobro zaradu od kilovata koju mu je kupac predao. Neke zemlje, primjerice Slovenija, imaju zakonski regulirano da korisnik može otpisati višak koji je predao u distribucijsku mrežu i dalje ostati "korisnik postrojenja za samoopskrbu", a negdje je i drugačije obračunsko razdoblje (primjerice od 1.4-1.4. čime bi se višak struje predan u ljetu mogao planski potrošiti za grijanje u zimi), što su udruge građana u suradnji s odvjetnicima predlagale i HEP-u, no naravno da u Hrvatskoj ništa ne ide na ruku potrošača nego državnog mastodonta. Reklamira se ugradnja elektrana kako bi korist imale firme koje to ugrađuju, država od PDV-a te HEP od jeftino dobivene struje u distribucijskom sustavu koju skuplje prodaje dalje. Zašto novinari o tome ne pišu nego objavljuju ove plaćene reklame

VL
EL
EldersWisdom
12:06 12.12.2022.

Preporucam dokumentarac Planet of the humans prije nego krenete spasavati planet ugradnjom solarnih panela.

VL
SS
Sedam_sarmi
11:59 12.12.2022.

Samo toplinska pumpa, po "naški" dizalica topline, košta minimalno 50.000 na postojeću instalaciju (bez izmjene radijatora). Nerazumljiv članak. Ulaganje se isplati onima u 30tima (ako i s velikim upitnikom) i apartmanima. Tamo gdje bi trebalo - zgrade u gradovima, iako je bilo interesa još 1980tih, i danas je SF. Pratim arhitekte i strojare po Španjolskoj i Francuskoj, to su čuda kakve oni fasade i krovove rade, sad su ti solari manje kugle snage da pamet stane.

VL
ZO
zoran234
12:31 12.12.2022.

Nema veze što je skupa struja i gas. Bitno je da nije iz Rusije.Ne treba solarni sistem jer treba se sve američko kupovati i nema veze što je skupo.Naročito njihovo naoružanje kupovati i zaduživati se povoljnim kreditima.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.