Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Virovitica
Povratak na članak

Luk kupujmo iz Italije, papriku iz Španjolske, a krumpir iz Egipta

Voće i povrće iz uvoza često je jeftinije nego domaće - kilogram paprike uvezene iz Španjolske prodaje se po 6,99 kuna, a one iz Splita za 30 kuna.

Komentari 12

LE
leckleck
23:05 11.05.2010.

CIRIL je glup. Ta voda sto se prodaje po 19 centi je dumping cijena i to je voda trgovacke marke koja se po pravilu ne bi smjela prodavati po toj cijeni. Ja osobno ne bih pio tu vodu zato sto ne valja, probao sam...

VL
DŠ.
22:42 10.05.2010.

To \"domaće\" onečišćenije je pesticidima nego strano jer je Hrvatska druga u Europi, iza Nizozemske, po upotrebi umjetnoga gnojiva na obradivoomu hektaru površine. Ispada da je zdravije kinesko smeće nego naše domaće voće i povrće!

VL
MO
mojzagi
22:22 10.05.2010.

\"Super\" a u Slavoniji i sve okolo su nam polja neobradjena, sramota i kuda to vodi? Pa sverceri i preprodavaci uzivaju samo uvozi, rulja ce pojesti sav taj skart!!!

VL
TH
than
00:18 11.05.2010.

@DŠ Volio bih saznati odakle ta informacija, jer je daleko od istinite. Nas seljak za pocetak nema para da bi bacao toliko umjetnih gnojiva. Spricanje je drugi kraj medalje. No, mene jedno zanima. Ove godine kao da je ne\'ko takmicenjee tko ce ponuditi nekvalitetnije agrume. Limuni, narance (agrumi) iz uvoza mi vec drugi dan gnjile. P.S. Gdje to ima kilogram paprike za 6.99 kuna ?!?!

VL
VI
Vito
06:52 11.05.2010.

Vrlo jednostavno - to je omogućila ova vlast koja nas poklanja strancima za nekoliko judinih škuda. Identično se događalo Englezima 20-ih i 30-ih godina prošlog stoljeća kad su se udruživali vlasnici prodavaonica u trgovačke lance i po jeftinijoj cijeni otkupljivalii proizvode njihovih seljaka. Kad su se na taj način učvrstili na tržištu ugovorima o otkupu proizvoda seljaka, neukih, ali jako pohlepnih, počeli su uništavati ucjenama i same seljake, snižavanjem cijena otkupa. Nakon što su se seljaci požalili kralju i kraljici, oni su ih udružili u zajednice i tako su se obranili od ucjena. zatim su ti i tako iskusni trgovački karteli svoje poslovanje preselili na druge kontinente i neškolovane vlade s lako potkupljivim činovnicima. Od kuda meni ti podaci? Neki da je o tome bila emisija na Histry programu. kažu da se raspored tih kabelskih emisija može pronači na web-u pa će te lako vidjeti u kakvo nas stanje dovode naši korumpirani i pohlepni političari. U National Geograpfic mjesečniku jasno se vidi da Kina nema pitke vode niti za vlastito stanovništvo, a kamoli za zalijevanje voća i povrća. No, to ne zabrinjava naše uvoznike, jer njih nije briga za Hrvatsku, već isključivo za osobno bogaćenje na tuđi račun bez imalo muke i truda.

VL
BA
balstan
07:52 11.05.2010.

Molim novinarku da ne lupa gluposti. Naranče iz Austrije ,a banane iz Makedonije ???? Treba razlikovati zemlju porijekla od zemlje preko koje se uvozi.Sasvim sigurno Makedonija ne proizvodi banane za izvoz,kao i Austrija naranče.To je kao da napišeš da Hrvatska uvozi jastoge iz Mađarske.Možda i uvozi , ali to su jastozi sa Kube.Netko će pomislit da Makedonija ima plantaže banana.Popij malo kave , zapali cigar i promisli prije nego stisneš enter.

VL
DU
Deleted user
08:45 11.05.2010.

Zbunjene cijene i zbunjena novinarka, Znate kao smo mi u borongaju vikali na kraju vojne obuke stega prdi jer su zapovjednici počeli osjećati nedostatak državnog novca. Tako i u večernjem stega odavno puca po šavovima.

VL
Avatar punkufer
punkufer
12:43 11.05.2010.

Novinar lupeta bez veze. Nije neobično da su strani proizvodi jeftniji ali to je zato jer dolaze iz masovne proizvodnje uz nevjerovatnu količinu korištenih pesticida, umjetnih gnojiva, genetsko manipuliranje, kemijsku zaštitu itd. Svatko tko proba španjolske rajčice, talijansko grožđe i i jagode zna da sve ima isti okus tj nema nikakav. Oni tamo to uzgajaju na način da se uzgajaju samo hibridi koji daju velike i brzo rastuće plodove koji se beru zeleni, špricaju jednim kemikalijama da se uspori dozrijvanje tijekom transporta i držanja u hladnjačama, drugim da se spriječi truljenje i trećim da plodovi doniju lijepu \"izglancanu\" boju. Pri tome se potpuno izgubi okus, od kemikalija koje je nemoguće oprati ili ukloniti djeca dobivaju alergije, a nitko ne zna do čega će dovesti konzumacija genetski modificiranih proizvoda. Ali bitno je da su jeftiniji.

VL
AL
altica
18:54 11.05.2010.

Jednostavno pravilo: jesti ono čemu je sezona, tada je najjeftinije i najzdravije - i pošto je ponuda velika, važnoj je da se brzo proda, što čini da je svježe. Mi i sami kreiramo potrebu za svježim voćem i povrćem koje prirodno nikako ne bi bilo dostupno izvan sezone uopće ga kupujući. Ono što želimo vidjeti u dućanu, treba kupovati, a ono što ne, ignorirati. Tako se može i inzistirati na domaćim proizvodima, jednostavno nemojte kupiti španjolski paradajz, neka strune, pa će ga manje naručiti drugi put. Čitajte kaj piše na deklaracijama. Ponuda povrća je u našim shopping centrima inače od vrlo grozne do podnošljive što se tiče samo kvalitete proizvoda, ali zamjeram im što imaju mali broj proizvoda. Ispada da postoji samo kristalka, puterica i pakirana rikola, a samo salata mogli bi ponuditi barem 15 vrsta. I onaj mali sfureni radič od kojeg obavezno odustanem. Voljela bih redovno vidjeti i artičoke i više vrsta paradajza. Eko polici uopće ne vjerujem.

VL
Avatar ciril
ciril
21:20 11.05.2010.

Cudim se sto si svatko dozvoli pisati o onome sto sam ne razumije, a jos vise komentarima koji su neiskreni i pristrani. O tome sto ce tko kupovati ne odlucuju oni sto uvoze nego je cijena ta koja diktira sto ce se prodati a sto ne. Kada bi mi kupovali samo domace proizvode nas bi radnik bio gladan svega. Ne zato sto je nasa hrana zdrava i skupa nego zato sto nas seljak ne moze proizvesti mnogo pa za ono malo drzi previsoku cijenu (ne retabilan je ). I on vam je spoznao da je bolje raditi malo ali zato podignuti cijenu proizvoda. Ugledao se na one sto na moru iznajmljuju apartmane. I oni rade 2 mjeseca a 10 se pripremaju za sezonu. Najbolji primjer u Hrvata je cijena mineralne vode. U EU (u 4 trgovacka lanca)1,5 litara vode u PET pakovanju stoji 19 centi (oko 1,50 kn) a koliko kod nas? A mi smo jedni od najbogatijih vodom. Zasto je tomu tako? Zato jer da proizvedemo mnogo morali bi vise raditi i spustiti cijenu da bi sve prodali, i tek onda bi mnogo vise Hrvata pilo mineralnu vodu a zarada prozvodjaca bi bila nesto malo veca od one gdje se proizvodi malo, uz visoku prodajnu cijenu.. Nikome u interesu nije da se zaposli vise radnika nego samo gledaju na profit. Dakle kupujmo hrvatsko, ako imamo novaca a ako zelimo jesti povrce i voce u rano proljece ili pak zimi, kupujmo ono sto mozemo platiti. Lijep pozdrav

VL
VO
Vorosmart
22:16 11.05.2010.

Ne znam što je pjesnik (novinar) htio reći. O stanju u Hr poljoprivredi i uvozu hrane bi se tomovi knjiga mogli napisati.Ukratko,na svakom koraku licemjerje i magla.Osnovne stvari su slijedeće: -naša proizvodnja je skupa,jer je država lopovska i skupa -na -na uvozu mali broj ljudi jaaaako puno zarađuje -uvozni proizvodi su često subvencionirani izvoznim subvencijama,što si uređene države mogu priuštiti,a nekada i moraju zbog hiperprodukcije -često uvozimo škart robu kojoj istječe rok trajanja -Slavonija kao potencijal je neiskorištena,dapače na koljenima je.Metropoli je more i bliže i interesntnije.Sve ostalo su bajke.Zašto je tako treba pitati one koji su na vlasti 20.-ak g. pogotovo slavonske kadrove u Zg koji se rijetko vraćaju,već nakon 3 mjeseca kajkaju. Većina polj. proizvođača nema načelno ništa protiv uvoza,međutim tu neme govora o poštenoj tržišnoj utakmici.Osim toga,dobar dio domaće robe na tržnice plasiraju prekupci koji ucjenjuju proizvođače po sistemu \'uzmi ili ostavi\'.

VL
VO
Vorosmart
22:26 11.05.2010.

Ciril-je napisao totalnu glupost.Momak,pišaš protiv vjetra.Dijeliš lekcije a u par rečenica si stigao od hrane i seljaka do mineralne u EU i apartmana na moru. Općepoznata je činjenica da možemo prehraniti puno više stanovnika od trenutačnih. Seljak je taj koji ustaje i liježe po mraku,ne ide na godišnji itd.Ovih dana (proljetna sjetva) se može čuti kako seljak kuka,ali svejedno zasije.Ne radi se o licemjerju,nego o stoljetnoj tradiciji da njiva ne smije ostati u korovu.Nije to proizvodnja gaćica da se preseli u Aziju.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.