Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vjetroelektrane
Povratak na članak

Kako je njima pošlo za rukom? Pogledajte koliko Danci već sada dobivaju struje od vjetra

Studija Instituta za javne financije navodi kako je Hrvatska od 2010. do 2016. godine količinu struje dobivenu od vjetra povećala čak 15 puta.

Komentari 13

Avatar vila velebita
vila velebita
12:56 03.06.2020.

Zadnja rečenica je znakovita... “ulaganje u vjetroelektrane profitabilan i siguran posao, a poticaji koji se isplaćuju povlaštenim proizvođačima su izdašni i visoki, te koncentrirani na relativno mali broj tržišnih sudionika” A ovo je moguće jer to plaćamo svi mi kao društvo... Energija iz obnovljivih izvora bi trebala biti jeftina, a na kraju ispada da to nije!!!

VL
JO
jorgen
12:38 03.06.2020.

Ovo je očito članak plaćen od strane lobističkih krugova, jer govori o teoretskom, a ne realiziranom kapacitetu. Kao što znamo, vjetroelektrane rijetko postižu tek i 50% generiranja od maksimalnog kapaciteta, a za razliku od ostalih alternativnih izvora energije nagrđuju okoliš - treba li to turističkoj državi? Da turisti gledaju Velebit s nizom vjetroelektrana? Uz sve druge izvore energije mi odabiremo užas koji je trajno uništio prirodnu vizuru Austrije, Danske, Nizozemske - da i ne spominjemo utjecaj na druga živa bića? Vjetroelektrane su jedan od najlošijih odabira. Njihova nepouzdanost u generiranju struje veća je od bilo kojeg drugog pristupa. Ali očigledno se moramo naviknuti na sve češću pojavu sponzoriranih članaka na Večernjem. Jer tko pita za činjenice, kada lova dolazi obilnije iz ovakvih izvora nego direktnog oglašavanja.

VL
Avatar hdzovapodriguša
hdzovapodriguša
13:13 03.06.2020.

Zelena energija i obnovljivi izbori = lobisti i mafija. U vecini slucajeva preskupo, neefikasno, ovisi o poticajima, a nekad cak nije niti zeleno.

VL
TH
than
12:37 03.06.2020.

Na isti način kako je Danska napravila gotovo preko noći i teritorijalni preustroj. Ima političare kojima je stalo više do domovine i naroda, nego do svoga džepa.

VL
JA
Jania
12:58 03.06.2020.

Znači kod nas već sad proizvode više nego što mogu prodati. A lobisti žele još više. Lijepo piše u zaključku: izdašni poticaji na teret svih građana raspodjeljuju se malom broju tržišnih sudionika.

VL
BL
blokiranidesnicentar
12:33 03.06.2020.

Dobivali bi mi najmanje dva puta više nego dobivamo sada da se investitori obraćaju " pravim osobama " !

VL
DU
Deleted user
15:46 03.06.2020.

U članku nema podatka da je danski slučaj moguć jer je njihov elektroenerg. sustav "naslonjen" na njemački, a koji vrvi NE i jamči stabilnost mreže 7/24, neovisno o ćudljivom vjetru. U Hrvatskoj tako nešto nije moguće odnosno svaki sustav može imati do 10-ak posto takvih izvora el. energije, koji se uključuju periodički, ovisni o silama u prirodi, no preko toga treba imati "energ. moćno" susjedstvo i brojne dalekovodne veze s njima. Mi pak to nemamo!

VL
Avatar Gump, Forrest
Gump, Forrest
14:26 03.06.2020.

Kod nas je neka fama da smo bogati vjetrom, što nije istina. Vjetrovi kao što su bura, s velikim ekstremima, nisu pogodni za vjetroelektrane jer većinu vremena ili stoje zbog bonace ili stoje zbog sigurnosti. Konstantan "srednji" vjetar je idealan, a mi toga nemamo.

VL
KO
komunikolog
12:35 03.06.2020.

Kako je njima pošlo za rukom? Pa nisu imali Čačića, Milanovića i brata, Vrdoljaka, Ćorića a bome ni Josipu!

VL
GE
Gensoman1000
16:52 03.06.2020.

Nepouzdani i skupi izvor sporadicne struje koja apsolutno nicemu ne sluzi i nemoze se spojiti na mrezu bez dodatnog pouzdanog izvora. Dok ostatak svijeta koristi jeftine i pouzdane izvore energije (fosilna goriva) nasi eurokrati i politicari nama namecu najvecu prijevaru u povijesti covjecantva tkz "zelena energija". Europljani prosjecno placaju duplo vise za struju nego ostatak svijeta.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.