Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠKOLE SAME BIRAJU
Povratak na članak

Fuchs: Za sada neće biti obveznih prijemnih ispita za upis u srednje škole

Ravnatelj CARNET-a Hrvoje Puljiz kazao je kako su napravljeni veliki iskoraci u digitalizaciji u sustavu obrazovanja

Komentari 10

DA
dado385
01:22 21.06.2022.

RedTree, nije baš tako, ranije je viša bila 2 godine ali studiranje na većini fakulteta trajalo 4 godine + 1/2 za diplomski. Ako si htio dalje na magisterij, još 2 godine + 1/2 za magistarski = 7 godina, dalje doktorat ovisno o polju interesa... da sad dalje ne zbrajam. Sada imaš bolonju koja te do "faksa" dovede za 3 godine umjesto za 4, te Magisterij dodatne dvije što je ukupno 5 a ne 7. Danas svi koji prođu 5 godina nose titulu Magistra struke, barem su meni tako preveli "na novo" moj dipl.ing. Što se tiče prijemnih ispita u srednje škole (i na fakultete) slažem se, treba to uvesti (vratiti) i gotovo. Propisati da se bodovi za upis u srednju određuju recimo kao 60% ocjene i 40% ispit ili kako već stručnjaci odrede da je prikladno ali to provesti svugdje u cijeloj zemlji jednako.

VL
LI
lipa75
00:07 21.06.2022.

Ako ima 1000 učenika manje za upis u srednje škole pitam se da li su za toliko smanjene upisne kvote u srednje škole, naročito gimnazije. Naravno da nisu, još su i povećane, kao gljive poslije kiše niču nove privatne gimnazije. Sljedećih godina će biti daljnje smanjenje broja učenika, a ako nešto ne poduzmemo obrazovat ćemo samo gimnazijalce i ekonomiste (a to su oni koji neće moći upisati gimnazije). Daljnje povećanje gimnazija koje uvode prijamne ispite je totalni promašaj. Ne rješava problem lažnih super odlikaša, a dovodi u situaciju da dijete, teoretski, mora ići na 6 prijamnih ispita, ako npr. u Zagrebu želi upisati prirodoslovni matematičku gimnaziju

VL
RE
RedTree
00:42 21.06.2022.

Prvo "bolonja" je značajno produžila studiranje bez smisla. Prije je viša trajala dvije godine, a visoka četiri godine i mladi su išli u život, danas viša tri, pa se to još malo oduži. A visoka 3+2, pa se svaki dio često oduži po godinu pa se studira i po šest, sedam godina. I još jedna stvar se tu događa, ljudi dugo studiraju, nemaju posao, stan, pa im se raspadaju dugogodišnje veze s 23, 24 godine, u dobi kad su se njihovi roditelji ženili, a oni veliki dio njih ostaje izgubljen i pada nam natalitet. I zašto netko s 40 godina morao bi polagati državnu maturu za neki fakultet, učiti cijelu srednju, zar nije logičnije prijamni ispit umjesto toga!?

VL
RE
RedTree
00:26 21.06.2022.

Djecu previše opterećujemo, pa torbe su im teže od njih. Zar djeca stvarno trebaju od prvog učiti engleski, a ni hrvatski ne znaju. Od petog kroz cijelu srednju mogu ga naučiti pet puta. Isto tako informatika od prvog. Pa sad se spominje devet razreda osnovne, dokle više!? I da nažalost mlade se slabo usmjerava i potiče u stručne srednje. Danas varioc, kuhar mogu zarađivati dva, tri puta više nego npr. učitelj, zbog manjka na tržištu rada.

VL
PE
peronja
10:03 21.06.2022.

jučer druga priča ministra, potrebno je uvesti (državne) ispite u 8 razredu. Dobio po prstima, onaj tko ima love, ima i utjecaja na ocjene. A onaj koji ima puno love, njemu nije bitno jer će, ako treba, pljunuti lovu i upisati u neku privatnu koje dođu nekoliko desetaka tisuća kuna. Zato i imamo za javne škole pragove od 70 i više bodova, a za privatne nema praga ili se kreću nešto preko 50 bodova. Ako ocjene nisu realne, kako se tvrdilo u prethodnom članku, tada jedino državni ispit u 8. razredu daju sliku znanja. U tom slučaju ispit+ocjene=prag za upis.

VL
WW
wwwcro
06:06 21.06.2022.

U svim hrvatskim državnim službama je kaotično stanje. Previše radnika koji neznaju svoj posao. Za izvaditi jedan dokument mi moramo uzeti godisnji odmor jer su nesposobni. Ista situacija se preslikava i na školstvo. Još kada labilna osoba dođe na mjesto ministra to je onda katastrofa.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.