Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSJET BETLEHEMU

Franjo ponudio Vatikan kao mjesto palestinsko-izraelskih mirovnih pregovora

papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/7
25.05.2014.
u 15:45

Po dolasku u Betlehem papa Franjo se iznenada zaustavio ispred zida koji dijeli grad na izraelski i palestinski dio

Papa Franjo je danas u Betlehemu ponudio Vatikan kao mjesto susreta i molitve Abu Mazenu i Shimonu Peresu za izraelsko-palestinske pregovore. Franjo je u Palestini, drugoj etapi trodnevnog puta u Svetoj zemlji. Stigao je na Trg Jaslica u Betlehemu u otvorenom terenskom vozilu. Tijekom podnevne molitve Kraljice Nebeske papa Franjo je kazao kako palestinskom čelniku Abu Mazenu  izraelskom predsjedniku Shimonu Peresu nudi „svoju kuću u Vatikanu za susret zajedničke molitve“ za mir.

Šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi je zatim kazao novinarima kako će Abu Mazen i Shimon Peres „uskoro biti pozvani u Vatikan“. Odnosno bit će pozvani prije negoli u srpnju izraelskom predsjedniku Peresu istekne mandat. Iako papa Franjo još nije stigao u Izrael, Peres je već obznanio kako prihvaća poziv za dolazak u Vatikan na susret s Abu Mazenom. Njegov glasnogovornik je izjavio kako „predsjednik prihvaća papinu inicijativu i podupire sve napore za dolazak do mira između Izraela i njegovih susjeda“. I palestinska organizacija PLO daje do znanja kako se prihvaća papin poziv.

Po dolasku u Betlehem papa Franjo se iznenada zaustavio ispred zida koji dijeli grad na izraelski i palestinski dio, te se zadržao pred njime u kratkoj molitvi držeći ruku na tom zidu od cementa koji dijeli dva naroda. Lombardi je potvrdio kako taj papin gest nije bio predviđen.

Franjo je pozvao da se bude snažnima i hrabrima na putu prema miru, kako bi u Svetoj zemlji cvalo suglasje i napredak. Sukobi između Palestinaca i Izraelaca su sve više neprihvatljivi, kazao je Papa i naglasio kako je došao trenutak da sve strane priznaju pravo na postojanje dvije države koje će u miru i sigurnosti živjeti unutar međunarodno priznatih granica. Franjo je kazao kako ima djece koja su izrabljivana, pretvorena u robove, predmetom nasilja i krijumčarenja, a zbog toga, kazao je, sramimo se pred Bogom.

Na tom putovanju papa Franjo je molio Boga da djeluje na srca i obrati osobe koje planiraju ratove i proizvode oružje za ratovanje. Izraelska policija je u Jeruzalemu uhitila 26 židovskih ekstremista koji su s još oko 15 osoba prosvjedovali ispred Davidova groba.

Komentara 1

Avatar Vladimir1204
Vladimir1204
21:34 26.05.2014.

Franjo se pravi toso, kao da nezna da Izraelci nece pregovarati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije