Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
23.05.2011. u 12:00

Naroda se i vlast i oporba sjete kad dolaze izbori, pa se opet prodaje demagogija, režu se vrpce, nabrajaju kapitalna ulaganja, vrte velike cifre...

Španjolci su na trgovima i ulicama. Rekordna nezaposlenost, najviša u Europi, nije im ostavila izbora. Posla nema, ulica postaje jedino rješenje za iskazivanje bunta, ne samo protiv vladajućih nesposobnih socijalista, nego i protiv narodnih oporbenjaka kojima se također ne vjeruje. U Češkoj su na nogama svi sindikati protiv viših poreza. Grčka i Portugal na rubu su raspada državnih financija, Irska nije daleko... Europska unija na mnogim mjestima gori.
A onda se na sve to još dolila i afera sada već s bivšim šefom MMF-a Dominiqueom Strauss-Kahnom. Što li je globalizirani svijet. Jedna seks-afera svjetskog birokrata mogla je, primjerice, do kraja upropastiti Grčku.

Hrvatska politička elita, koja se uopće i ne može smatrati pravom elitom, kao da živi u paralelnom svijetu, nekom drugom svemiru. Paralelno od zbivanja u okolnim zemljama, kao i paralelno od vlastita naroda, od vlastite države. Ni vladajućima niti oporbenjacima nije stalo do naroda i države. Badava njima držanje ruke na prsima, stajanje pod hrvatskom zastavom, čast pojedincima. Ali velikoj većini njih stalo je samo do vlastitih guzica i udobnih, unosnih fotelja! Stalo im je samo do političkog preživljavanja, do još ono malo moći što domaća politika može pružiti, kao i do još ono malo novca koji je ostao neopljačkan svih ovih 20 godina. Sva njihova prepucavanja svode se samo na to.

A koga briga za narod kako živi? Naroda se i vlast i oporba sjete kad dolaze izbori, pa se opet prodaje demagogija, režu se vrpce, nabrajaju kapitalna ulaganja, vrte velike cifre, obećavaju se deseci tisuća novih radnih mjesta, a narod živi sve lošije i lošije. 
Jadranki Kosor puna su usta plana gospodarskog oporavka od kojega se još nismo oporavili. Narod se svaki dan budi gladan njezine nove broš-poruke. A strankom joj dirigira politički dinosaur Šeks. Josip Friščić zalaže se pak za ravnomjeran razvoj Hrvatske i za radićevštinu, a onda bi na liste HSS-a bez problema stavio velike radićevce i seljačke tribune Bandića i Vidoševića. Pupovac je već dugo uživljen u grčku tragediju koja mu je maska za njegove skrivene političke ciljeve. Već smo se naviknuli na svakodnevnu prodaju šupljih fraza Zorana Milanovića, Linić se divlje pjeni i na svaku pomisao da je i on jedna od domaćih političkih štetočina, Čačiću i Vesni Pusić oči su veće od njihovih vlastitih kapaciteta, Čačić, kad vozi, svjesno krši zakone i nitko za to ne haje, Kajin i glavaševci izvode cirkuse od kojih nitko neće bolje živjeti...

I koliko se onda može vjerovati tim našim takozvanim političkim elitama i 20 godina nakon stvaranja Hrvatske? Baš ništa! Vidi se da državu ne znaju voditi, a ni voljeti je. Narod je umoran od licitiranja s iznosima koji su ukradeni, koji su u frižiderima skriveni ili na stranim računima pohranjeni, a prosječna plaća nije ni za prehraniti se. Stanje je užasno, kod nas je skuplje nego u Americi, društvo potpuno podijeljeno, razlike prevelike, oporba nudi samo ideologiju, lošu Račanovu kopiju, a HDZ pokušava oprati stigmu lopovluka sa sebe primanjem u EU gdje su jači igrači koji kuže naše domaće spinove i neće na njih nasjesti. Zemlji nedostaju lider i novi pokret, gospodarska strategija, poštenija elita... 
No nije zakazala samo politika. Zakazale su i društvene institucije, intelektualna elita. 
Najbolji primjer kako one funkcioniraju pokazao je nedavno HAZU, kad je doveo Stipu Mesića da akademicima govori o ekonomskom i društvenom razvoju Hrvatske! Možda još dobijemo i akademika Mesića kao jamstvo spasa Hrvatske. Sve skupa, na rubu pameti! Zakazala je i Crkva, nema novog Stepinca, Kuharića... Njezin se vrh s Bozanićem na čelu ponaša kao i političari. Jedni žele u Bruxelles, a drugi u Vatikan. Zajedničko im je bježanje od naroda! 


Ključne riječi

Komentara 162

PA
patuljčica..
14:58 23.05.2011.

hizpererecije Čudi me da nisi naveo najodgovornije za stanje u kojem se Hrvaska nalazi - one koji su 17 godina bili na vlasti one koji su zadnjih 7,5 godina na vlasti - HDZ.

OB
-obrisani-
16:29 23.05.2011.

Patuljčice zna se što je pošteno i socialno osjetljivo o tome ne treba vodit rasprave.

OB
-obrisani-
15:19 23.05.2011.

Naravno patuljčica ismijava domoljuba,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?