RECEPT DANA Cijeli dan ćete provesti na plaži? Ove ljetne užine će vas osvježiti i okrijepiti u pauzama od kupanja
Nakon sati provedenih u morskoj vodi i na vrućem suncu, naše tijelo traži energiju, i to onu pravu. Plivanje, sunčanje i boravak na plaži mogu itekako iscrpiti, pa nije ni čudo da većina poželi nešto ukusno čim legne na ručnik. Iako su kiosci i kafići na plaži primamljivi, najbolji način da uštedimo novac i pojedemo nešto zdravo jest da užinu pripremimo sami. Hrana koju ponesemo od kuće može biti ukusnija, hranjivija i znatno jeftinija, a pritom točno znamo što jedemo.
Pakiranje hrane za plažu može biti malo zeznuto. Ipak, treba uzeti u obzir nekoliko stvari poput vrućine, ograničenog prostora u rashladnoj torbi, toga želite li uopće nositi pribor za jelo i pijeska koji, nekim čudom, uvijek završi posvuda. Hranu je najbolje spremiti u čvrste posude za višekratnu upotrebu, umjesto u plastične vrećice jer će tako vaši zalogaji ostati sigurni i netaknuti, piše Delish. Ovi recepti idealni su za vaš prijenosni hladnjak, lako se pakiraju, držat će vas sitima tijekom cijelog dana, a i savršeno idu uz jedan koktel na plaži!
Club sendvič: Ako još niste isprobali ovaj američki klasik, sada je pravo vrijeme! Ovaj slojeviti sendvič savršeno spaja okuse i teksture te je idealna užina ili lagani obrok, a njegova jednostavnost i raznovrsnost čine ga savršenim izborom za jelo uz plažu. Za pripremu vam treba 3 vrste mesa (šunka, puretina i slanina), zelena salata, rajčica i cheddar sir, a sve sastojke trebate složiti između tri kriške prepečenog kruha. Možda zvuči kao zahtjevan zadatak, ali ovaj savršeni sendvič za plažu vrlo je jednostavan za pripremu kod kuće, čim prikupite sve potrebne sastojke.
Humus: Ovaj bliskoistočni umak jednostavan je za pripremu pa ga možete pripremiti u zadnji čas kad god idete na plažu. Sve što trebate je pomiješati slanutak, tahini, sok od limuna, ekstra djevičansko maslinovo ulje, sodu bikarbonu i kumin u multipraktiku. Možete ga kombinirati uz svježe povrće, tortilje ili krekere.
Ražnjići od pršuta i dinje: Ako još niste probali kombinaciju okusa pršuta i dinje, vrijeme je da to promijenite. Ova slatko-slana kombinacija idealna je kao ljetna užina jer će vas i zasititi i osvježiti. Na štapić za ražnjiće složite komadić dinje, bosiljak, mozzarellu, pršut i drugi komadić dinje i prelijte ražnjiće balzamičnim octom.
Orzo salata: Zaboravite običnu salatu od tjestenine jer će vam ova salata donijeti malo više zadovoljstva. Ovaj jednostavni, svježi recept prepun je svijetlih mediteranskih okusa i dodataka, ali slobodno mijenjajte svoje favorite. Skuhajte orzo tjesteninu i ohladite ju, a zatim joj dodajte krastavce, cherry rajčice, peršin, metvicu i feta sir. Sve prelijte maslinovim uljem i limunovim sokom, začinite solju i paprom te dobro promiješajte.
Salata s piletinom: Ako ipak želite "konkretnu" salatu u kojoj ima i mesa, onda je ovo idealna opcija za vas. Skuhajte piletinu u temeljcu, a zatim je pustite da se ohladi. U međuvremenu, pripremite preljev od jogurta, majoneze, peršina, kopra, senfa, limunove korice te soka od limuna. Nakon što se piletina ohladila, narežite je na što ujednačenije kockice, zatim je dodajte u preljev i sve promiješajte. Dodajte začine koje želite, promiješajte, a zatim u njoj uživajte uz predivnom pogledu na more.
Salata od kupina i breskvi: Uz ljetnu slatkoću voća, slane note su dobrodošle u ovoj salati. Kombinacija sočnih breskvi, kiselih kupina, svježeg začinskog bilja i tostiranih oraha nagomilanih preko pikantne ricotte s medom daje nevjerojatan okus. Prvo tostirajte orahe, ostavite ih da se ohlade, a zatim grubo nasjeckajte. U zdjeli pomiješajte breskve, krastavce, rajčice, kupine, masline, bosiljak, mentu, ulje, sok od limuna i tostirane orahe, a zatim sve obilno začinite soli i paprom te lagano promiješajte. Ovu smjesu prelijete preko ricotte koju ste "začinili" medom i koricom limuna te morskom soli. Sve pospite sirom i origanom te prelijte s još ulja.
Caprese salata s lubenicom i jagodama: Ima li išta bolje od osvježavajućih ljetnih salata? Lagane, pune boja i okusa, idealne su za obrok na plaži! Dodajte svježe jagode sočnoj lubenici, pikantnoj feti i svježem bosiljku za ekstra slatku ljetnu poslasticu. Kombinirajte ih s jednostavnim preljevom od maslinovog ulja koji povezuje sve okuse.
Čokoladni brownie: Ako ste više ljubitelj slatkih užina, brownieji su jedan od najboljih načina da zadovoljite slatko nepce na plaži. Budući da su pečeni, neće se otopiti kao druge čokoladne poslastice i ne moraju stajati u hladnjaku ako nemate puno prostora.