Večernji list
  • Podijeliti
    Podijeli
    Facebook Twitter
  • Natrag na članak

Pripazite na svoje zube: Stručnjakinja otkrila koje ih zdrave namirnice uništavaju

Zubi nisu tu samo žvakanje hrane ili lijepi osmijeh, već su oni ogledalo našeg cjelokupnog zdravlja. Iako ih svakodnevno koristimo, često zaboravljamo koliko je važno pravilno se brinuti o njima. Loša oralna higijena može dovesti ne samo do karijesa i bolesti desni, već i do ozbiljnijih zdravstvenih problema poput bolesti srca, dijabetesa i upala u tijelu. Briga o zubima nije luksuz, već nužna navika.
Zubi nisu tu samo žvakanje hrane ili lijepi osmijeh, već su oni ogledalo našeg cjelokupnog zdravlja. Iako ih svakodnevno koristimo, često zaboravljamo koliko je važno pravilno se brinuti o njima. Loša oralna higijena može dovesti ne samo do karijesa i bolesti desni, već i do ozbiljnijih zdravstvenih problema poput bolesti srca, dijabetesa i upala u tijelu. Briga o zubima nije luksuz, već nužna navika.
Foto: Shutterstock
Share
Podijeli
Facebook Twitter
Prema riječima jedne stomatologinje, neke od najzdravijih namirnica na vašem tanjuru mogu tiho oštetiti vaš osmijeh. Dr. Deepa, kozmetička i opća stomatologinja s gotovo dva desetljeća iskustva, upozorila je da iznenađujuće širok spektar hranjivih namirnica može oštetiti zubnu caklinu, ostaviti mrlje na zubima i potaknuti rast štetnih bakterija, piše Daily Express. To uključuje voće, začine i popularna pića.
Prema riječima jedne stomatologinje, neke od najzdravijih namirnica na vašem tanjuru mogu tiho oštetiti vaš osmijeh. Dr. Deepa, kozmetička i opća stomatologinja s gotovo dva desetljeća iskustva, upozorila je da iznenađujuće širok spektar hranjivih namirnica može oštetiti zubnu caklinu, ostaviti mrlje na zubima i potaknuti rast štetnih bakterija, piše Daily Express. To uključuje voće, začine i popularna pića.
Foto: Shutterstock
Share
Podijeli
Facebook Twitter
"Ljudi često pretpostavljaju da ako je nešto dobro za vaše tijelo, mora biti dobro i za vaše zube, ali to nije uvijek slučaj. Čak i zdravi zalogaji mogu istrošiti caklinu ili ostaviti šećere koji hrane bakterije", objasnila je. Ne morate potpuno izbaciti ove namirnice, ali dr. Deepa je rekla da treba obratiti pozornost na to kako i kada ih konzumirate. "Riječ je o ravnoteži, održavanju hidratacije, ispiranju nakon kiselih namirnica i održavanju dobre oralne higijene", rekla je dr. Deepa.
"Ljudi često pretpostavljaju da ako je nešto dobro za vaše tijelo, mora biti dobro i za vaše zube, ali to nije uvijek slučaj. Čak i zdravi zalogaji mogu istrošiti caklinu ili ostaviti šećere koji hrane bakterije", objasnila je. Ne morate potpuno izbaciti ove namirnice, ali dr. Deepa je rekla da treba obratiti pozornost na to kako i kada ih konzumirate. "Riječ je o ravnoteži, održavanju hidratacije, ispiranju nakon kiselih namirnica i održavanju dobre oralne higijene", rekla je dr. Deepa.
Foto: Shuttershock
Share
Podijeli
Facebook Twitter
1. Citrusno voće: Dok su naranče, limuni i grejpfruti bogati vitaminom C, oni također sadrže dosta limunske kiseline koja može oštetiti caklinu, posebno kada se konzumiraju u sokovima ili na prazan želudac. "Usta isperite vodom nakon što pojedete citruse i nemojte odmah četkati zube, pričekajte barem 30 minuta", savjetovala je stomatologinja.
1. Citrusno voće: Dok su naranče, limuni i grejpfruti bogati vitaminom C, oni također sadrže dosta limunske kiseline koja može oštetiti caklinu, posebno kada se konzumiraju u sokovima ili na prazan želudac. "Usta isperite vodom nakon što pojedete citruse i nemojte odmah četkati zube, pričekajte barem 30 minuta", savjetovala je stomatologinja.
Foto: shutterstock
Share
Podijeli
Facebook Twitter
OGLAS
2. Suho voće: Grožđice, marelice i datulje često se smatraju zdravijom alternativom slatkišima, ali one su jednako ljepljive i pune šećera, a još su i lošije za vaše zube. "Šećer se lijepi za vaše zube i nastavlja hraniti bakterije", upozorila je dr. Deepa. Svježe voće je bolja opcija.
2. Suho voće: Grožđice, marelice i datulje često se smatraju zdravijom alternativom slatkišima, ali one su jednako ljepljive i pune šećera, a još su i lošije za vaše zube. "Šećer se lijepi za vaše zube i nastavlja hraniti bakterije", upozorila je dr. Deepa. Svježe voće je bolja opcija.
Foto: shutterstock
Share
Podijeli
Facebook Twitter
3. Sportska i energetska pića: Često krcata šećerom i kiselinom, ova pića mogu nagrizati caklinu i ubrzati karijes. "Reklamiraju se kao zdrava pića, ali mnogi su lošiji izbor od gaziranih pića", rekla je stručnjakinja. Koristite slamku i isperite usta vodom ako ih ipak konzumirate.
3. Sportska i energetska pića: Često krcata šećerom i kiselinom, ova pića mogu nagrizati caklinu i ubrzati karijes. "Reklamiraju se kao zdrava pića, ali mnogi su lošiji izbor od gaziranih pića", rekla je stručnjakinja. Koristite slamku i isperite usta vodom ako ih ipak konzumirate.
Foto: Shutterstock
Share
Podijeli
Facebook Twitter
4. Čaj i kava: Vaš dnevni napitak može zaprljati vaše zube više nego što mislite. "Tanin u čaju i kavi prianja za caklinu, zamračujući vaš osmijeh", objasnila je dr. Deepa. Preporučila je lakše napitke i redovita profesionalna čišćenja.
4. Čaj i kava: Vaš dnevni napitak može zaprljati vaše zube više nego što mislite. "Tanin u čaju i kavi prianja za caklinu, zamračujući vaš osmijeh", objasnila je dr. Deepa. Preporučila je lakše napitke i redovita profesionalna čišćenja.
Foto: shutterstock
Share
Podijeli
Facebook Twitter
5. Umaci od rajčice: Osnovna namirnica u mnogim jelima, od tjestenine do juha, rajčica je kisela i sklona zadržavanju na zubima. "Umaci od rajčice mogu uzrokovati i eroziju i mrlje", objasnila je stomatologinja. Konzumiranje rajčica sa sirom može pomoći u neutraliziranju kiseline.
5. Umaci od rajčice: Osnovna namirnica u mnogim jelima, od tjestenine do juha, rajčica je kisela i sklona zadržavanju na zubima. "Umaci od rajčice mogu uzrokovati i eroziju i mrlje", objasnila je stomatologinja. Konzumiranje rajčica sa sirom može pomoći u neutraliziranju kiseline.
Foto: Shutterstock
Share
Podijeli
Facebook Twitter
OGLAS
6. Hrana na bazi octa: Kiseli krastavci, kornišoni i ljuti preljevi za salatu sadrže visoke razine octa koji može omekšati i istrošiti caklinu. "Bolje ih je jesti kao dio obroka, a ne kao samostalan međuobrok", predložila je dr. Deepa.
6. Hrana na bazi octa: Kiseli krastavci, kornišoni i ljuti preljevi za salatu sadrže visoke razine octa koji može omekšati i istrošiti caklinu. "Bolje ih je jesti kao dio obroka, a ne kao samostalan međuobrok", predložila je dr. Deepa.
Foto: Shutterstock
Share
Podijeli
Facebook Twitter
7. Bobičasto voće: Iako su bogate antioksidansima, borovnice, kupine i slično voće može obojiti zube zahvaljujući tamnim pigmentima. "Bobičasto voće je odlično za vaše zdravlje, samo isperite usta ili operite zube nakon što ga pojedete", savjetovala je dr. Deepa. 
7. Bobičasto voće: Iako su bogate antioksidansima, borovnice, kupine i slično voće može obojiti zube zahvaljujući tamnim pigmentima. "Bobičasto voće je odlično za vaše zdravlje, samo isperite usta ili operite zube nakon što ga pojedete", savjetovala je dr. Deepa. 
Foto: Shutterstock
Share
Podijeli
Facebook Twitter

Ne propustite

Njema?ka: Nove promjene u Eurojackpotu
KAKAV SRETNIK

Netko je upravo postao milijunaš: Izvučen Eurojackpot od 10 milijuna eura, evo gdje ide dobitak

2026 FIFA World Cup Previews
Thomas Tuchel

Izbornik Engleske: Hrvatska je zvučno ime, ali želimo osvojiti skupinu

Slavlje nogometaša Hrvatske nakon pobjede nad Farskim otocima i plasmana na Svjetsko prvenstvo
HOĆE LI NAVIJATI ZA NAS?

Regionalni mediji raspisali se o grupi vatrenih: 'Hrvati, dobrodošli u skupinu smrti'

2026 FIFA World Cup Previews
Video sadržaj
TREĆA UTAKMICA

Kakva je Gana? Na papiru su jaki, ali rezultati reprezentacije to baš i ne prate

1/