Od problema s probavom do anksioznosti: Ovo je 9 simptoma preosjetljivosti na gluten
Obožavate kruh i peciva, no nakon svakog takvog obroka osjećate se napuhnuto i imate probavne smetnje? U tom slučaju, možda se preosjetljivi na gluten, protein koji se nalazi u pšenici, ječmu i raži. Osim na probavni sustav, on može loše utjecati i na kožu i živčani sustav, a ovo su najčešći znakovi preosjetljivosti na gluten. Ako ih primijetite, svakako se posavjetujte s liječnikom.
Problemi s probavom: Nadutost, proljev, zatvor i bolovi u trbuhu česti su znakovi preosjetljivosti na gluten. Osobe koje razviju preosjetljivost često osjećaju nelagodu nakon obroka bogatog glutenom.
Kronični umor: Ako se često osjećate iscrpljeno i bez energije, unatoč dovoljnom odmoru, gluten može biti jedan od uzroka. Loša apsorpcija hranjivih tvari zbog upale crijeva može dovesti do umora.
Magla u mozgu: Problemi s koncentracijom, zbunjenost i poteškoće u jasnom razmišljanju, tzv. magla u mozgu, mogu biti povezani s preosjetljivošću na gluten. Ako se često ponavljaju, potražite pomoć liječnika.
Glavobolje i migrene: Mnogi ljudi koji ne podnose gluten imaju česte glavobolje ili čak migrene nakon konzumacije proizvoda s glutenom. Ako patite od glavobolja, obratite pozornost na to kada se one javljaju.
Bolovi u zglobovima i mišićima: Upalni procesi uzrokovani glutenom mogu izazvati bolove u mišićima i zglobovima i po mnogočemu nalikuju simptomima artritisa. Intenzivni su nakon konzumiranja obroka bogatih glutenom.
Problemi s kožom: Osobe osjetljive na gluten mogu razviti osipe, ekceme, izrazito suhu kožu i svrbež kože. Dermatitis herpetiformis je kožna bolest direktno povezana s netolerancijom na gluten.
Depresija i anksioznost: Preosjetljivost na gluten ne održava se samo na fizičko već i na psihičko zdravlje. Može utjecati na neurotransmitere u mozgu, povećavajući rizik od depresije i anksioznosti.
Gubitak težine ili naglo debljanje: Poremećaji u apsorpciji hranjivih tvari mogu uzrokovati neobjašnjiv gubitak težine, dok s druge strane upala može dovesti do zadržavanja tekućine i debljanja.
Anemija: Budući da gluten može oštetiti crijevnu sluznicu, može doći do nedostatka željeza, što uzrokuje anemiju i simptome poput umora, blijede kože i vrtoglavice. Redovito kontrolirajte krvnu sliku kako biste na vrijeme uočili promjene.