Večernji list
  • Podijeliti
    Podijeli
    Facebook Twitter
  • Natrag na članak

Manje hrane u kanti, više novca u džepu: Uz ovih 7 navika smanjite količinu kuhinjskog otpada

Smanjivanje bacanja hrane jedno je od najjednostavnijih i najučinkovitijih klimatskih i društvenih rješenja koja može provesti svatko od nas. Činjenica je to koje se nije naodmet podsjetiti danas, na Svjetski dan hrane.
Smanjivanje bacanja hrane jedno je od najjednostavnijih i najučinkovitijih klimatskih i društvenih rješenja koja može provesti svatko od nas. Činjenica je to koje se nije naodmet podsjetiti danas, na Svjetski dan hrane.
Foto: Shutterstock
Share
Podijeli
Facebook Twitter
Kada hranu bacimo, uz nju bacamo i vodu, energiju, rad te novac uložen u proizvodnju i prijevoz. Procjenjuje se da trećina proizvedene hrane nikad ne završi na tanjuru, dok istodobno mnogi nemaju redovite obroke. Dobra vijest je da promjena počinje u našim hladnjacima i navikama. Evo kako je pokrenuti.
Kada hranu bacimo, uz nju bacamo i vodu, energiju, rad te novac uložen u proizvodnju i prijevoz. Procjenjuje se da trećina proizvedene hrane nikad ne završi na tanjuru, dok istodobno mnogi nemaju redovite obroke. Dobra vijest je da promjena počinje u našim hladnjacima i navikama. Evo kako je pokrenuti.
Foto: Shutterstock
Share
Podijeli
Facebook Twitter
Planirajte kupnju. Sastavite tjedni jelovnik i popis namirnica pa kupujte samo ono što ćete stvarno pojesti. Provjerite zalihe prije polaska i fotografirajte unutrašnjost hladnjaka. Plan sprječava impulzivnu kupnju i duple artikle.
Planirajte kupnju. Sastavite tjedni jelovnik i popis namirnica pa kupujte samo ono što ćete stvarno pojesti. Provjerite zalihe prije polaska i fotografirajte unutrašnjost hladnjaka. Plan sprječava impulzivnu kupnju i duple artikle.
Foto: Shutterstock
Share
Podijeli
Facebook Twitter
Čuvajte hranu ispravno. Hladnjak postavite na 4 °C, zamrzivač na –18 °C i naučite gdje što stoji. Korištenje prozirnih posuda i naljepnica s datumom pomaže vidjeti što treba prvo potrošiti. Rotirajte namirnice po principu 'prvo ušlo, prvo izašlo'.
Čuvajte hranu ispravno. Hladnjak postavite na 4 °C, zamrzivač na –18 °C i naučite gdje što stoji. Korištenje prozirnih posuda i naljepnica s datumom pomaže vidjeti što treba prvo potrošiti. Rotirajte namirnice po principu 'prvo ušlo, prvo izašlo'.
Foto: Shutterstock
Share
Podijeli
Facebook Twitter
OGLAS
Naučite razliku između 'best before' i 'use by'. 'Najbolje upotrijebiti do' govori o kvaliteti, ne sigurnosti; hrana često ostaje jestiva i nakon tog datuma uz pregled mirisa i izgleda. 'Upotrijebiti do' odnosi se na sigurnost kvarljive hrane i tog se roka držite strogo. Ova razlika spašava mnoge proizvode od preranog bacanja u kantu za smeće.
Naučite razliku između 'best before' i 'use by'. 'Najbolje upotrijebiti do' govori o kvaliteti, ne sigurnosti; hrana često ostaje jestiva i nakon tog datuma uz pregled mirisa i izgleda. 'Upotrijebiti do' odnosi se na sigurnost kvarljive hrane i tog se roka držite strogo. Ova razlika spašava mnoge proizvode od preranog bacanja u kantu za smeće.
Foto: Shutterstock
Share
Podijeli
Facebook Twitter
Kuhajte pametno. Planirajte porcije realno i pripremite bazne sastojke (riža, krumpir, grahorice) koji se lako kombiniraju. Ostatke odmah ohladite i spremite u male posude. Jedan 'batch cooking' dan tjedno štedi vrijeme i čuva hranu.
Kuhajte pametno. Planirajte porcije realno i pripremite bazne sastojke (riža, krumpir, grahorice) koji se lako kombiniraju. Ostatke odmah ohladite i spremite u male posude. Jedan 'batch cooking' dan tjedno štedi vrijeme i čuva hranu.
Foto: Shutterstock
Share
Podijeli
Facebook Twitter
Volite ostatke. Pretvorite pečeno povrće u fritatu, rižu u prženu rižu, a ustajali kruh u bruschette ili engleski puding. Ostatke označite datumom i isplanirajte 'večer iz hladnjaka'. Tako nastaju nova jela i manje otpada.
Volite ostatke. Pretvorite pečeno povrće u fritatu, rižu u prženu rižu, a ustajali kruh u bruschette ili engleski puding. Ostatke označite datumom i isplanirajte 'večer iz hladnjaka'. Tako nastaju nova jela i manje otpada.
Foto: Shutterstock
Share
Podijeli
Facebook Twitter
Zamrzavajte hrabro. Krušne proizvode narežite i zamrznite u porcijama; zrelo voće pretvorite u smoothie pakete; zeljasto povrće blanširajte. Bilježite sadržaj i datum na vrećicama. Zamrzivač je produžena ruka smočnice.
Zamrzavajte hrabro. Krušne proizvode narežite i zamrznite u porcijama; zrelo voće pretvorite u smoothie pakete; zeljasto povrće blanširajte. Bilježite sadržaj i datum na vrećicama. Zamrzivač je produžena ruka smočnice.
Foto: Shutterstock
Share
Podijeli
Facebook Twitter
OGLAS
Kompostirajte. Kore, talog kave i ljuske jaja vraćaju se u krug kao hranjivi kompost. U zgradi potražite zajednički komposter ili gradski punkt, a u stanu mini-komposter. Kompost smanjuje otpad i pomaže tlu zadržati vlagu.
Kompostirajte. Kore, talog kave i ljuske jaja vraćaju se u krug kao hranjivi kompost. U zgradi potražite zajednički komposter ili gradski punkt, a u stanu mini-komposter. Kompost smanjuje otpad i pomaže tlu zadržati vlagu.
Foto: Shutterstock
Share
Podijeli
Facebook Twitter

Ne propustite

Automehaničar
Video sadržaj
BUDITE PAMETNI

Dobro promislite prije nego ovo kažete mehaničaru: Jedna kriva rečenica automatski uvećava račun

NAJVAŽNIJE VIJESTI DANA

Gledajte '240 sekundi' 24sata! Djevojku u Rijeci izbo 30 puta. Sramotan incident u Zagrebu...

storyeditor/2025-12-06/PXL_280214_7333086__1_.jpg
Premium sadržaj
POBAČAJI NA ZAHTJEV

S prizivom savjesti svaki drugi ginekolog te svaka peta medicinska sestra

Zagreb: Srpsko narodno vijeće i Antifašistička liga Republike Hrvatske obilježili 34. godišnjicu ubojstva, Aleksandre, Marije i Mihajla Zeca
LOKALITET ADOLFOVAC

Obilježena 34. godišnjica ubojstva Aleksandre, Marije i Mihajla Zeca

1/