I u poplavi kopija – Vegeta je bez premca
U 43 posto hrvatskih kućanstava ovaj renomirani brend najčešći je dodatak jelima, kaže anketa
Komentari 10
Vegeta je već sama po sebi kopija odnosno nastala je tako da se tadašnja vrhuška Podravke vratila sa sajma u tuđini, upikiravši jedan japanski začin i onda su stali eksperimentirati da se u njihovim pogonima napravi kopija te japanske smjese. A što bi puno značilo za tadašnju siromašku kuhinju i \"popunilo okus\". I tako je kopija oriđiđi japanskog začina postala prepoznatljiv brand u exSFRJ i djelomično imala uspjeha u nekim drugim državama poput Slovačke. Tamo gdje je standard visok, Vegeta ne prolazi! Tko meni ne vjeruje nek pogleda tipografski natpis Vegeta i sjeti se da je čak i ime onako japanski izabrano, suglasnik-samoglasnik-suglasnik-samoglasnik... Industrijska špijunaža! Odnosno danas nariču iz smjera Podravka Koprivnica kad im netko pokuša iskopirati Vegetu, a kriju kao zmija noge kako je ona nastala i da je receptura imitacija japanskog začina od povrća i soli...
Mala preporuka svi koji redovito kupuju na tezgama trgovacih lanaca,koriste vegetu,hrenovke,meso iz uvoza,piju gazirna pica,cole, rige i sl. sr.anja,vode djecu svakodnevo u fast food prcvarnice ili smi zderete to smece izvadite nalaze iz krvne slike ALT,AST,GGT sebi i svojoj djecici bit cete neugodno iznenadjeni sa raspadnutom jetrom u sebi
Zar se taj otrov još uvijek prodaje ? Za dobru kuhinju: bijelo ili crveno vino, ovisno o mesu, tj. ribi. I mirišljave trave. Dovoljno.
mikrogrizzly........ti si enciklopedija znanja ....vidi dobivam minuse, sigurno mi oni iz podravke djele, oprostite, podravkaši, ali to je nešto što vrijedi za mene osobno, znate-alergija.................
Vegeta rules! Barem ako se moga oca pita. Taj čovjek Vegetu stavlja i u krumpir salatu,i na pržene riblje šapiće... Dok je njega Podravka ne može propasti.
vegeta je prava hrana za lijene i neuke. puno je pametnije i neopisivo zdravije skuhati temeljac od par mrkvica i persina umjesto koristiti malo suhog povrca te PUNO monoglutamata koji je nezdrav, koji je pojacivac okusa. pojacivac okusa znaci daa u nasem mozgu ne zaustavlja osjecaj gladi nego nas tjera da jedemo puno vise nego sto bismo inace pojeli. zbog monoglutamata (te secera istina) je amerika toliko debela. vegeta sadrzi monoglutamate a on kod cestog konzumiranja uzrokuje bolesti, moze uzrokovati i sljepilo te djelomicnu paralizu lica (prijateljici se to dogodilo). fuj kakva podvala vecernjaka, prodavati nam placeni oglas pod valjda nezavisni clanak ili sto???? SRAMITE SE VECERNJI
Moja cijela familija je odrasla na jelima s Vegetom i nikome nije otišla ni jetra nit je dobio paralizu. Niti znamo da se to nekome dogodilo. Ne velim da je treba puno trpati i u svako jelo ali glupo je tvrditi da uzrokuje bolesti. Njezin najveći problem je to da sva jela čini sličnim i zato je treba dozirati malo i pametno.
E621 (mononatrijev glutaminat, MSG) je poboljšivac okusa (okus kocke za juhu,kombiniranih zacina, vegete). Postoje izvješca o cijelom spektru reakcija na ovaj sastojakpoput pojacanog lupanja srca, migrene, depresije, promjena raspoloženja, napetosti, žedi,mucnine. Kolicina ovog aditiva koja izaziva reakcije varira od osobe do osobe. Neke reakcije javljaju se i do 48 sati nakon konzumacije stoga ih vecina ljudi ne povezuje sa glutaminatom. O ovom sastojku napravljene su brojne studije, a u jednoj od njih je na laboratorijskim životinjama izazvano oštecenje mrežnice i sljepoca nakon konzumacije vece kolicine glutaminata. Smatra se da konzumiranje tijekom vremena zbraja, te može potaknuti razvojnormotenzivnih glaukoma koji je pojacano prisutan u istocnoj Aziji gdje se glutaminat koristiu velikim kolicinama. Vecina je proizvodaca hrane dobrovoljno prestala upotrebljavati E621(glutaminat) u svojim namirnicama. Potrebna je pažnja prilikom kupovine namirnica, jer E621 može doci zamaskiran i pod razlicitim imenima ili nazivima poput „hidroliziraniproteini“ ili „autolizirani kvasac“.
kad jedem kod azijata, tocno znam koji je koristio glutamate a koji nije. zedjam jos i slijedeci dan a imam i neke od nize navedenih poteskoca. i kao sto sam napisala, prijateljici je bila oduzeta lijeva polovica lica kao da je imala slag. lijecnici su rekli da je mononatrijev glutamat jedina mogucnost jer slaga nije bilo a niti drugih mogucih oboljenja. E621 Mononatrijev glutaminat Pojačivač okusa, biljnog ili životinjskog podrijetla. Natrijeva sol glutaminske kiseline. Mononatrijev glutaminat nalazi se i u mesu ribe, mlijeku, rajčici, no tada ne stvara probleme, jer nije u slobodnom obliku. Kao aditiv koji može imati štetne posljedice dodaje se u hranu u konzervama i u mnoge pikantne namirnice, i to pod raznim imenima, a često kao\"prirodna aroma\". Učestala upotreba može uzrokovati napadaje glavobolje, mučnine, vrtoglavice, lupanja srca, depresije, tjeskobe, bolove u prsima, promjene raspoloženja, napetost, hiperaktivnost, nadutost, žeđ, hladan znoj, crvenilo lica. Postoje sumnje da izaziva alergijske reakcije, posebno kod astmatičara. Smatra se ekscitotoksinom - može potaknuti živčane stanice na odumiranje, što je uočeno i u pokusima s eksperimentalnim životinjama. Smatra se da velika količina mononatrij-glutaminata izaziva snažno pobuđivanje receptora živčanih stanica, što vodi do njihova uništenja. S tim je povezan i nastanak neurodegenerativnih bolesti (Alzheimerova, Parkinsonova, Huntingdonova). Posebno može biti štetan u kombinaciji s aditivima E626 do E635. Stoga ih proizvođači često razdvajaju, ne bi li barem na ambalaži učinili opasnost manje očitom. Zabranjen u dječjoj hrani. Vidi E620 - E265.
Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.
........niš to ne koristim, od vegete mi jezik eksplodira od koncentrata konzervansa koji se tu nalazi, jedino što ja smijem je knorrova povrtna kocka, jedino od nje ne dobivam reakciju.............