Atraktivna lokacija

Zemlju im oduzeli 1979., a sad za nju plaćaju sudske troškove

Foto: Goran Jakuš/Pixsell
Zemlju im oduzeli 1979., a sad za nju plaćaju sudske troškove
18.11.2010.
u 13:59
Grad se nikada nije uknjižio kao vlasnik zemljišta u Porinovoj zbog čega je nekadašnje vlasnike i tužio
Pogledaj originalni članak

Zbog zemljišta koje im je oduzeto još 1979. godine nekadašnji vlasnici parcela u Ulici kneza Porina danas plaćaju sudske troškove.

Naime, nakon zloglasne nacionalizacije u kojoj su bez zemljišta ostala 33 Velikogoričanina, grad se nikada nije uknjižio kao vlasnik spornih parcela. Zbog toga je 2006. godine, prema ovlaštenju tadašnjeg gradonačelnika Tonina Picule, koji je želio “srediti” svoje zemljišne knjige, protiv njih pokrenut sudski postupak.

Umjesto naknade, trošak

– Umjesto da dobijemo naknadu za svoju zemlju, protiv nas su pokrenuti sudski postupci. Prije godinu i pol pozvani smo na Općinski sud da potpišemo tabularne izjave, što nikada nismo napravili, ali grad se ipak uknjižio kao vlasnik naše zemlje – ogorčen je sudskom odlukom Franc Leder.

Kada su ti građani dobili sudske pozive, kažu, mislili su da im država želi naknaditi ono što im je još davno oduzeto, no nije ispalo tako.

– Tražili smo da nam se plati ono što je naše. Nismo određivali cijenu. Pristao bih i na sto kuna, samo da ostvarim svoje pravo i da se ne ponavlja onaj barbarizam koji je provodila bivša država – dodao je Leder.

Na njihovoj površini izgrađena je spomenuta ulica, a kako je riječ o “prvoj zoni”, vlasnici smatraju da su trebali dobiti naknadu.

– Budući da nikada nismo službeno obaviješteni da nam je oduzeta imovina, nitko nas nikada nije upozorio na naša prava koja smo dobili nakon osamostaljenja države. Povrat svoje imovine imao sam pravo tražiti do 1997. godine, no kako nisam bio informiran o tome, kao ni većina nas, izgubio sam svoja prava – rekao je još jedan ogorčeni vlasnik, Vladimir Pavišić.

Grad stekao pravo

Iz grada poručuju da je Velika Gorica prema zakonu stekla vlasništvo nad spornim zemljištem, i to na temelju Rješenja o eksproprijaciji u skladu s člankom 126. Zakona o vlasništvu.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.