POTRES

Vodovodne cijevi popucale, tramvajska pruga ostala neoštećena

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL/Ilustracija
tramvajska pruga
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
tramvajska pruga,remont pruge
Foto: Filip Kos/PIXSELL
Novi Zagreb bez vode - Poplavljen dio Sarajevske zbog puknuća vodovodne cijevi
Foto: Filip Kos/PIXSELL
Novi Zagreb bez vode - Poplavljen dio Sarajevske zbog puknuća vodovodne cijevi
11.04.2020.
u 11:43
Kako javljaju iz Vodoopskrbe i odvodnje (ViO), zemljotres je prouzročio pucanja vodovodnih cijevi i to u gradskim četvrtima njime najviše pogođenim, dok iz Zagrebačkog električnog tramvaja (ZET) javljaju kako oštećenja na tramvajskim tračnicama nije bilo
Pogledaj originalni članak

Tisuće brazda u fasadama zgradama i kućama, odlomljeni žljebovi koji napola vise s oštećenih krovova, automobili zakopani ispod hrpe cigala na ulicama, prašina od pale žbuke… S tim smo prizorima od razornog potresa koji je grad zadesio 22. ožujka dobro upoznati. Još se uvijek, naime, zbraja šteta nastala prilikom pomicanja tla, a njezina sanacija će trajati, prema procjenama stručnjaka, još mjesecima. Kako je zasad poznato, ima kuća, zgrada i javnih objekata koji su prošli teže, a ima onih i s lakšim „ozljedama“. Što se pak tiče stvari koje ni ne vidimo ili na prvu ne obraćamo pažnju na njih, a jednako su važne za funkcioniranje grada, poput tramvajskih tračnica i cijevi koje su pod zemljom, pitali smo nadležne službe iz kojih potvrđuju kako je sve – pod kontrolom.

- Stručne službe Zagrebačkog električnog tramvaja (ZET) obišle su tramvajske pruge te na samim tračnicama nema većih vidljivih oštećenja koja bi se mogla pripisati potresu – rekli su nam iz ZET-a dodajući kako su mjestimično uočena oštećenja betonskih ploča, no nije moguće utvrditi jesu li to oštećenja nastala samim potresom, padom materijala s građevina u neposrednoj blizini ili prolaskom, odnosno sidrenjem kranskih dizalica prilikom uklanjanja posljedica potresa.

- Sva primijećena oštećenja se saniraju sukladno raspoloživim resursima uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera – istaknuli su ih ZET-a. A kako zagrebačke vodovodne i kanalizacijske cijevi datiraju još od 19. stoljeća, zanimalo nas da li je ovaj razoran potres na njima učinio kakvu značajniju štetu. Kako javljaju iz Vodoopskrbe i odvodnje (ViO), zemljotres je prouzročio pucanja vodovodnih cijevi i to u gradskim četvrtima njime najviše pogođenim.

- Puknuća su se uglavnom odnosila na gradske četvrti Podsljeme, Gornja Dubrava i okolna područja - naveli su ViO, a odgovorili su nam kako je ova prirodna nepogoda utjecala na provođenje ovogodišnjih projekata.

- Vezano uz planove, investicija za 2020. godinu Vodoopskrba i odvodnja d.o.o. će iste usklađivati i realizirati sukladno razvoju epidemiološke situacije vezane uz korona virus, odnosno uputama nadležnih institucija - odgovorili su nam iz ViO.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DU
Deleted user
12:39 11.04.2020.

neulaganje u infrastrukturu u grad je zločin..mister fontana