zdrava delicija

VIDEO Meso ove plemenite životinje ima najmanje kolesterola, a cijena mu nije rasla

Foto: Mia Mitrović
VIDEO Meso ove plemenite životinje ima najmanje kolesterola, a cijena mu nije rasla
23.01.2022.
u 08:35
Konjsko meso je vrlo zdravo jer su konji jedine životinje koje ne jedu smjese i koncentrate pa u sebe ne unose otrove iz hrane za razliku od ostalih životinja koje se uzgajaju za ljudsku prehranu
Pogledaj originalni članak

Cijene lete u nebo, sve je poskupilo. Osobito je to vidljivo na zagrebačkoj tržnici Dolac gdje kologram svježeg odojka danas košta gotovo kao pečena svinjetina prije nekoliko godina. Međutim, ima jedna mesnica u donjem dijelu tržnice koja nije dizala cijene. ondje se prodaje konjetina,  a cijene još neće dizati, kaže nam suvlasnica mesnice Sanja Turković Bogović. Ona i suprug u nasljedstvo su dobili mesnicu u kojoj isključivo prodaju konjsko i ždrebeće meso te proizvode od konjskog mesa. 

-Meso je vrlo zdravo jer su konji jedine životinje koje ne jedu smjese i koncentrate pa u sebe ne unose otrove iz hrane za razliku od ostalih životinja koje se uzgajaju za ljudsku prehranu. Bogato je željezom, nizak je postotak masnoća i kolesterola pa je pogodno za ishranu anemičnih, sportaša, djece, a preporučuje se i dijabetičarima. Liječnici su izračunali da dijabetičari mogu pojesti više jedinica konjskog mesa pojesti nego i jednog drugog - navodi nam benefite konjskog mesa Sonja. 

Kilogram ždrebećih leđa primjerice košta 122 kune, konjski jeger 62 kune, a možete kušati i zimsku, srijemsku i čajnu kobasicu te kulen od konjskog mesa. Sanja više preferira zrelije konjsko meso, a najviše voli pripremati koljenicu. 

-Priprema se sve - juhe, pečenja, šnicle na naglo, gulaš, mljeveno meso, bolonjez, sarma, faširanci... Ja osobno preferiram koljenice, kuhane i pečene. Od njih radim juhu od ostataka, ako djeca dođu onda gulaš. Konjsko meso je neutralno pa se sa svim odlično slaže s povrćem, čak i s voćem, mediteranskim začinima i na kontinentalni način, paše u svim kombinacijama- navodi ona te poziva sve da kušaju njene delicije.  

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

DA
DaraLucija
10:26 23.01.2022.

Ljudska vrsta je najgori svežder na Planeti!

TE
Tena1987
17:53 25.01.2022.

ne bi ga pojela za nista na svijetu