SASTANAK TOMAŠEVIĆA I SINDIKATA

Postignuto je rješenje: 'Mirenje je gotovo. Idemo na novi kolektivni ugovor'

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Postignut je dogovor o novom Kolektivnom ugovoru u Zagrebačkom holdingu i ZET-u
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Postignut je dogovor o novom Kolektivnom ugovoru u Zagrebačkom holdingu i ZET-u
31.01.2023.
u 10:30
Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević kazao je nakon sastanka da je postignut dogovor sa sindikatima te da je dogovoren novi kolektivni ugovor u Holdingu i ZET-u
Pogledaj originalni članak

Gradonačelnik je na početku rekao da bi volio da fokus današnje konferencije bude na situaciji u Holdingu. Potvrdio je da je dogovor sa sindikatima postignut te da sukladno tome očekuje povećanje kvalitete rada u Holdingu, ali i usluga koje oni pružaju.

– Dogovorili smo novi kolektivni ugovor u Holdingu i ZET-u na tri godine, on bi se trebao potpisati idućeg tjedna. To nam osigurava mir i stabilnost gradskih tvrtki. Na to smo se odlučili zbog inflacije i nedostatka radnika u Holdingu. Nužno je da povećamo radnicima materijalna prava. Znamo da je operativnih radnika malo i cijelo vrijeme ih pokušavamo više zaposliti, a administrativnih je puno – kazao je Tomašević i dodao je da je dogovor postignut kompromisom. 

>> TIJEK KONFERENCIJE PRATITE UŽIVO U NASTAVKU: 

Također, osnovica na plaću ide od prvog siječnja pet posto naviše te još tri posto od prvog srpnja, kazao je Tomašević. 

– Na to imamo i povećanje na neoporezive isplate, dakle za nagrade i prehranu, te na stalne dodatke u oba poduzeća koji su jako bitni. Oni će biti najveći za one koji imaju najmanje plaće. Mislim da je to socijalno pravedno – dodao je gradonačelnik. 

Dodao je da su se obvezali da će dati sve od sebe da se naprave nove sistematizacije do kraja veljače i u ZET-u i u Holdingu te da je sramota da se to nije napravilo 20 godina.

– U Holdingu je za to iznos oko 60 milijuna kuna i to je prvenstveno vezano uz koeficijente o kojima smo pregovarali s radnicima. Danas ćemo na sastanku u 13 sati razgovarati i o ostalim zahtjevima s radnicima – Čistoće izvijestio je Tomašević. 

Predsjednik Sindikata Zagrebačkog holdinga – ZET Dražen Jović kazao je da je dogovor postignut nakon puna dva mjeseca. 

– Možemo reći da su sindikati koji predstavljaju radnike postigli suglasje vezano uz zahtjeve koje smo imali u posljednja dva mjeseca. To se prvenstveno odnosi na neke bruto i neto iznose i neoporezive dijelove, ali i na rokove vezane uz reorganizaciju i sistematizaciju, kao i od kada svi materijalni troškovi stupaju na snagu – rekao je Jović 

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Postignut je dogovor o novom Kolektivnom ugovoru u Zagrebačkom holdingu i ZET-u

Danas će na sastanku u 17 sati biti objavljeno da će proces mirenja biti uspješno okončan, potvrdio je Jović. Jović je upitan i je li dogovoreno sve ono što su sindikati predložili ili se dogovor postigao negdje na pola puta. 

– Intencija sindikata bila je povećanje osnovice i da radnici s najnižim primanjima dobiju najviše i da se maksimalno iskoriste neoporezivi dijelovi. Naravno da je bilo kompromisa, ali dobili smo paket na zadovoljstvo, mislim, svih nas – rekao je Jović. 

Gradonačelnik se nadovezao rekavši da je bitan moment, da se nije išlo na dodatak kolektivnom ugovoru, već na novi ugovor, što je potpuno novi moment koji se dogodio u pregovorima. Tomašević je upitan i odakle će se financirati paket za ono što je postignuto u pregovorima sa sindikatima. 

– Tri su izvora za financiranje paketa – to su interne uštede u Holdingu i ZET-u. Druga stvar su korekcije cijena, ali to ovisi o drugim kontekstima. Doći će do poskupljenja. Što će porasti, kada i kako, to ćemo vidjeti s koalicijskim partnerima. Treći izvor je gradski proračun – odgovorio je Tomašević.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Postignut je dogovor o novom Kolektivnom ugovoru u Zagrebačkom holdingu i ZET-u

Nije htio govoriti o konkretnim iznosima i detaljima, jer kaže, do okončanja mirenja o tome ne smije diskutirati. Kazao je i da se nije bojao opcije štrajka. 

– Postigli smo dogovor u dobroj vjeri, mislim da je to najvažnije za građane Zagreba i da je dogovor korektan za sve – ustvrdio je Tomašević. 

Upitan je i o mogućnosti odlaska u stečaj za Holding, na što je komentirao da o tome nema govora. 

– Primarno je da je stabiliziran odvoz otpada, što je prioritet u ovoj situaciji. Jasno nam je da moramo pojačati uslugu. Ovo je jedan od koraka da se unaprijede uvjeti rada i da nadoknadimo manjak radnika – kazao je. 

 

>>VIDEO: Tomašević s radnicima Čistoće skupljao otpad 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 27

DU
Deleted user
12:15 31.01.2023.

Mirenje je gotovo! - a građani i građanke ZG se nakon tog čina moraju "pomiriti" s višim cijenama, u prijevodu...

PV
prcko.vita
12:20 31.01.2023.

Dakle može se dati ljudima veće plaće, pa zašto to niste dali ljudima bez da se moraju ovako boriti za svoja osnovna prava? Sramite se. Minimalna plaća u RH mora biti soma euradi, to je minimum minimuma da možemo živjeti normalno, ništa luksuz, samo normalno.

LL
lijepa_li si
12:53 31.01.2023.

cijene komunalija neće rast, jakuševac će zatvorit, prirez će se smanjit! još samo da umjesto plavih zg vrećica uvedu crljene i to je to!