HRVATSKA POŠTA

U opticaju nove markice s ličkim krumpirom, baranjskim kulenom i ogulinskim kiselim kupusom

Foto: Hrvatska pošta
Nove markice
Foto: Hrvatska pošta
Nove markice
Foto: Hrvatska pošta
Nove markice
Foto: Hrvatska pošta
Nove markice
14.04.2020.
u 12:43
Autor dizajna maraka je Duje Šegvić, a autori fotografija su Hrvoje Matijević koji je zaslužan za ovjekovječavanje baranjskog kulena, Tihana Bošnjak Šegvić je za lički krumpir, a Duje Šegvić ogulinski kiseli kupus, odnosno kiselo zelje.
Pogledaj originalni članak

Lički krumpir, baranjski kulen i ogulinski kiseli kupus nova su "lica" poštanskih markica iz serije „Hrvatski zaštićeni poljoprivredni i prehrambeni proizvodi“ koje je Hrvatska pošta (HP) pustila u opticaj. 

Marke su izdane u arčićima od 9 maraka, tiskane u nakladi od 100.000 primjeraka po motivu, a HP izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC). Nominalna vrijednost maraka je 6,50 kn. Autor dizajna maraka je Duje Šegvić, a autori fotografija su Hrvoje Matijević koji je zaslužan za ovjekovječavanje baranjskog kulena, Tihana Bošnjak Šegvić je za lički krumpir, a Duje Šegvić ogulinski kiseli kupus, odnosno kiselo zelje. Na markama su istaknute zaštićena oznaka izvornosti, odnosno ta ogulinsko kiselo zelje, i zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla  za lički krumpir i baranjski kulen. 

Baranjski kulen

"Baranjski kulen je fermentirana trajna kobasica proizvedena od svinjskog mesa začinjenog mljevenom paprikom, bijelim lukom i paprom napunjenog u svinjsko slijepo crijevo. Izvana je svijetlo do tamnosmeđe boje, a na presjeku varira od svijetlo do tamnocrvene. Okus baranjskoga kulena blago je ljut zbog dodatka paprike, s karakterističnom aromom dimljenoga fermentiranog mesa koju nadopunjuje bijeli luk i papar", priopćili su iz Hrvatske pošte.

Foto: Hrvatska pošta
Nove markice

Lički krumpir

"Lički krumpir je proizvod čija je kvaliteta ponajprije određena zemljopisnim područjem njegove proizvodnje koje obuhvaća Liku. Okus ličkoga krumpira specifičan je – brašnast, to jest prhak ili suh što je posljedica postotka suhe tvari od minimalno 19 posto, odnosno visokog sadržaja škroba. Ova ga karakteristika ujedno i čini specifičnim te ga razlikuje od krumpira proizvedenih u drugim zemljopisnim područjima", opisala su iz Hrvatske pošte.

Foto: Hrvatska pošta
Nove markice

Ogulinski kiseli kupus / ogulinsko kiselo zelje

"Ogulinski kiseli kupus / ogulinsko kiselo zelje je proizvod čija se posebnost temelji na kvaliteti nastaloj utjecajem prirodnih čimbenika zemljopisnog područja na kojem se uzgaja te na znanjima i vještinama u proizvodnji i preradi ovog proizvoda na širem području grada Ogulina i općina Josipdol, Plaški, Tounj i Saborsko. Ogulinski kiseli kupus / ogulinsko kiselo zelje specifičnih je svojstava po kojima se razlikuje od ostalih sorta kupusa. Ima vrlo dugu stabljiku glavice kupusa s mnogo tankih, gotovo prozirnih i vrlo savitljivih listova s tankim lisnim žilama", kazali su iz Hrvatske pošte.

Foto: Hrvatska pošta
Nove markice

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.