Počela akademska godina

Svaki deseti student živi u domu, nedostaje im kampus i žele bolju hranu u 12 menzi

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Svaki deseti student živi u domu, nedostaje im kampus i žele bolju hranu u 12 menzi
03.10.2017.
u 16:03
Studentima su najvažniji faktori kvaliteta studiranja, smještaj, prehrana, ali i kulturna događanja za studente te izlasci i zabava
Pogledaj originalni članak

Više od 70 tisuća studenata vratilo se jučer “u klupe”.

S prvim danom listopada počela je nova akademska godina na sve 34 sastavnice Sveučilišta u Zagrebu te na privatnim fakultetima i visokim učilištima. No osim što je dom najvećem hrvatskom sveučilištu i najvećem brojem studenata, je li Zagreb uistinu pravi “sveučilišni grad”? Izjasnili su se o tom pitanju sami studenti kojima su najvažniji faktori kvaliteta samog studiranja, smještaj, prehrana, ali i kultura događanja za studente te izlasci i zabava. Prva stavka, odnosno kvaliteta fakulteta ostala je na početku ove akademske godine pomalo u sjeni nedavno objavljene rang-liste najboljih sveučilišta na svijetu na kojoj se zagrebačko nije našlo ni u prvih 500.

Kada je riječ o opremljenosti fakulteta, studenti Zagrebu zamjeraju “raštrkanost“ i nepostojanje jednog pravog kampusa kakvim se mogu pohvaliti inozemni gradovi. Ipak, zagrebački su domovi, barem oni nedavno obnovljeni, u rangu najboljih u svijetu, a studenti su zadovoljni i njihovom cijenom. Od ukupno četiri studentska doma u kojima je smješteno više od 7500 studenata Stjepan Radić, Cvjetno naselje i Ante Starčević zadovoljavaju svojim uređenjem, dok se studenti žale kako bi na Lašćini uvjeti mogli biti i bolji. Ipak, cijena im nema konkurenciju pa su domovi i dalje najpopularniji među onima koji nisu iz Zagreba. I dok su relativno zadovoljni smještajem, studenti su uglavnom nezadovoljni menzama. U Zagrebu ima ukupno 12 studentskih restorana i, iako mnogi bez njih ne bi mogli zamisliti studentski život, veoma često se mogu pročitati zamjerke na kvalitetu i raznolikost hrane. Raznolikost bi mogla biti veća, kažu, i u ponudi noćnog života, no u vrijeme brucošijada i “partija dobrodošlice“ na početku akademske godine ipak se nemaju na što požaliti. 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

TO
toljaga22
18:24 03.10.2017.

ne serite, tatini i mamini sinovi i kćeri

VE
verica2
21:08 03.10.2017.

I umirovljenicima su najvažniji faktori smeštaj i prehrana......

Avatar davcro
davcro
22:37 03.10.2017.

Studenti manje priče više rada!