Treninzi počeli

Smjena straže Kravat pukovnije od sutra ponovno na ulicama

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
kravat pukovnija
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
Kravat pukovnija
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
Kravat pukovnija
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
Kravat pukovnija
29.05.2020.
u 16:28
na Dan državnosti te 31. svibnja povodom Dana Grada Zagreba počinje s redovnim održavanjem vojno-povijesne ceremonije Smjene straže, koje će biti tradicionalno upriličene u 12.00 sati na Markovom trgu.
Pogledaj originalni članak

Kravat pukovnija sutra se vraća na gradske ulice. Javni treninzi počeli su se održavati ovaj tjedan, a na Dan državnosti te 31. svibnja povodom Dana Grada Zagreba počinje s redovnim održavanjem vojno-povijesne ceremonije Smjene straže, koje će biti tradicionalno upriličene u 12.00 sati na Markovom trgu.

 Zbog pandemije koronavirusa, aktivnosti pukovnije se nisu mogle održavati, no građani u centru Zagreba ovih dana ponovno mogu vidjeti konjanike, pješadiju i bubnjare kako pripremaju atraktivnu koreografiju za svečanost Smjene straže.

- S obzirom da se sve polako vraća u normalno stanje, drago nam je priopćiti da Kravat pukovnija nastavlja sa svojim djelovanjem, sve u skladu s propisanim mjerama i štiteći zdravlje svih koji sudjeluju u procesu. Nadamo se da će unatoč novonastalim okolnostima Zagreb i ove godine brojati brojne posjete turista koji će uživati u našim ceremonijama, kao i građani grada Zagreba -  istaknuo je zapovjednik Željko Matejčić te dodao kako je ovo deseta jubilarna godina postojanja i djelovanja Kravat pukovnije.

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Zagreb: Kravat pukovnija počela s javnim treninzima u centru grada

- Svrha našeg djelovanja je približiti dio povijesti građanima i turistima kroz ovakav kulturni i turistički sadržaj, koji ćemo za početak upriličiti upravo na Dan državnosti, a potom i na Dan Grada Zagreba. Kao i svaki put do sada, želim pozvati građane Zagreba i sve koji su taj dan nazočni u gradu da nam se pridruže u što većem broju - dodao je.

Projekt Kravat pukovnije autorska je zamisao Marijana Bušića, ravnatelja ustanove Academia Cravatica, a od 2010. godine, u partnerstvu s Turističkom zajednicom Grada Zagreba, pješaci, konjanici i bubnjari Kravat pukovnije, odjeveni u replike odora hrvatskih vojnika iz Tridesetogodišnjeg rata u 17. stoljeću, svojim atraktivnim vojno-povijesnim programom Smjene straže aktualiziraju povijesne početke kravate, jedinstvenog hrvatskog doprinosa svjetskoj kulturnoj baštini.

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Zagreb: Kravat pukovnija počela s javnim treninzima u centru grada

Nakon ceremonije na Dan državnosti i Dan Grada Zagreba, smjene straža Kravat pukovnije odvijat će se se svake subote i nedjelje a prigodne Smjene straže održavat će se i tijekom blagdana te u Adventu.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar KimberlyQW82
KimberlyQW82
00:00 30.05.2020.

w​​w​​w​​.​​l​​o​v​e​​x​​x​​.​​c​​l​​u​b