Hrvatski otočni proizvodi

Teta Smilja, koju je otkrio Lonely Planet, osvaja Zagreb

Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
teta smilja
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
teta smilja
17.11.2017.
u 10:10
Na sajmu koji traje do 25. studenog prodaju se najpoznatija jela i pića s hrvatskih otoka, ali i nakit, umjetnine, kozmetika...
Pogledaj originalni članak

Harubica, klašun, cukarin, amareta... Dok nabraja specijalitete koje ručno radi u svojoj slastičarnici “Cukarin“ u Korčuli, Smiljana Matijaca ponosno ističe kako su oni hit u cijelom svijetu.

– Otkad me otkrio Lonely Planet, ja i moji kolači smo u najpoznatijim svjetskim turističkim vodičima. Stranci su prepoznali koliko je važno čuvati tradiciju i stare recepte, a sada sam došla u metropolu upoznati Zagrepčane s tradicionalnim korčulanskim slasticama – govori “teta Smilja“ kako je od milja zovu u Korčuli. Ona je jedna od 37 otočnih proizvođača koji su u Zagreb stigli na predbožićni sajam „Hrvatski otočni proizvodi“.

Ogrlice od užadi

– U mojoj butigi nema klasičnih slastica, to su sve recepti koje sam ja izvukla iz zaborava. Znate kako je u nas... sve dobre stvari polako nestaju, ako ih netko entuzijastičan poput mene ne spasi. Trebao bi tako na svakom otoku netko – smatra Smiljana Matijaca kojoj smetaju komentari da su njezini proizvodi preskupi. Jedan amareto, kolač od badema s koricom limuna i narančom stoji tako 15 kuna, isto kao i klašun čije je tijesto prhko od amonijaka.

– To ne misle stranci jer oni cijene trud, samo domaći imaju negativne komentare, a ne shvaćaju da ja svaki taj kolač sama ručno napravim – kaže teta Smiljana kojoj je tajni sastojak svih kolača liker od ruže. A tko je htio popiti liker u čašici, a ne u kolaču, svratio je na štand OPG-a Antunović iz Orebića gdje se prodaje čak 19 vrsta rakija i likera, između ostalog od ruže, rogača, šipka, naranče...

– Neki traže tradicionalna pića poput travarice, dok je drugima pak draže probati nešto novo i neobično – zaključila je Božica Šadek, prodavačica na sajmu na kojem su se osim hrane i pića, prodavali i ručno rađeni kozmetički proizvodi poput eteričnih ulja, krema, sapuna i balzama. Također, bilo je tu i umjetnina, a iz Vele Luke na Korčuli u Zagreb je stigla pak Franjica Mandić koja je predstavila svoj neobičan nakit, narukvice i ogrlice napravljene od užadi kakva se inače koristi za privezivanje brodova, samo u nešto manjoj verziji.

Kilogram torte 260 kuna

S Hvara, Brača, Visa, Dugog otoka, Ugljana, Prvića, Krka, Raba, Paga, Korčule, Lastova i Pelješca došli su prodavači na sajam, a svaki je demonstrirao neki svoj specifični proizvod koji će se na Trgu bana Jelačića prodavati sve do 25. studenog. Tako je, primjerice, s Raba stigla svima poznata rapska torta koja se priprema puna tri dana, a recept je tajna koja se čuva u tamošnjem samostanu.

– To je torta poznata u cijelom svijetu i zato se jedan kilogram prodaje za 260 kuna, pola kile je 140, 100 grama 28 kuna, a 40 grama 18 kuna – objasnila je Mladenka Čengić koja je na štandu prodavala i poznatu rapsku makovnjaču i orahnjaču.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Le Premier
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Le Premier
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Le Premier
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Le Premier
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Le Premier
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Le Premier
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Le Premier
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Le Premier
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Le Premier
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Le Premier
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Le Premier
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Le Premier
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Le Premier
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Le Premier
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Le Premier
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Le Premier
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Le Premier
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Le Premier
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Le Premier
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Le Premier
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Le Premier
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Le Premier
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Le Premier
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Le Premier

– S Raba smo u Zagreb donijeli i ručno rađene proizvode od maslinova drveta te prirodnu morsku spužvu – objasnila je pak Branka Babić te objasnila kako je riječ o uporabnim proizvodima poput kuhača, zdjela, svijećnjaka, skulptura...

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.