Očajni i brojni ugostitelji

Računi za plin značajno porasli: 'Ne mogu vjerovati da se to događa, netko mora odgovarati'

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Zagreb: Humanitarna akcija Obrok za obrok
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Zagreb: Humanitarna akcija Obrok za obrok
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Zagreb: Na Svetom Duhu otvorene dvije adventske kućice fratara u sklopu humanitarne akcije "Obrok za obrok"
27.01.2022.
u 22:02
Apel fratara koji vode pučku kuhinju na Svetom Duhu potresao je cijelu zemlju. I župnik iz Kustošije poručuje da si više ne mogu priuštiti grijanje
Pogledaj originalni članak

Svakoga dana hranimo 400 ljudi, siromašnih i beskućnika, strah me je i pomisliti kakve bi sve posljedice mogle biti ako stvari ostanu kakve jesu – govori fra Vladimir Vidović, voditelj Pučke kuhinje na Svetom Duhu, nakon što ga je šokirao račun za plin za prošli mjesec, koji je čak pet puta veći nego u isto vrijeme godinu prije. U prosincu 2020., naime, plin je župu stajao 5800 kuna, a sada su dobili uplatnicu na vrtoglavih 25 tisuća.

Grad će podmiriti

– Potrošnja je ista, zapravo lanjskoga prosinca bila je čak i nešto manja nego 2020. Kilovatsat je tada bio 23 lipe, a sad je kunu. To je povećanje od čak 70, gotovo 80 posto – zaprepašteno će fratar čija je župa, osim po pučkoj kuhinji, među Zagrepčanima poznata i po čestim donacijama viška hrane najpotrebitijima. Kod njih na topli obrok može doći bilo tko, a fratri će učiniti sve što mogu, naglašava, da se to i nastavi.

– Župljani se javljaju na sve strane da nam pomognu. Pomoći će i moja provincija. Ali apeliram da se barem pučkim kuhinjama i sličnim institucijama plin naplaćuje po starim cijenama – poručuje fra Vidović, dodajući kako za danas ima dogovoren sastanak o problemu koji je šokirao i velik dio Hrvatske. Slučaj su jučer prenijeli brojni mediji, a nakon dramatičnoga apela popodne je stigla i vijest da su u Gradu odlučili podmiriti račun pučkoj kuhinji.

– Da, javila se pročelnica Ureda za socijalnu zaštitu. To je izvrsno zasad, ali nije dugoročno rješenje. Čekaju nas još siječanj i veljača. Osim toga, otvorio sam Pandorinu kutiju, ima i drugih humanitarnih udruga s istim problemom – kaže fra Vidović.

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Fra Vladimir Vidović, voditelj Pučke kuhinje na Svetom Duhu

A s istim se mukama bori i župa svetog Nikole Tavelića na Kustošiji. Njoj je također račun za plin narastao pet puta, s 4000 kuna za prosinac 2020. godine na 25 tisuća za prošli mjesec.

– Termostat u stanu morat ću staviti na nižu temperaturu, a vjernicima koji dolaze na mise rekao sam da se toplije odjenu jer si više ne možemo priuštiti grijanje – očajan je župnik Ljubo Vuković.

Župe plin plaćaju kao pravne osobe pa su u istom košmaru kao i svi korisnici tog energenta u kategoriji poduzetnika. Poput zagrebačke pekarnice kojoj je račun nabujao s 3000 na više od 7000 kuna, kao i ugostitelja koji su također zabilježili poskupljenje od 120 posto.

– Ponegdje zapravo i 200 posto. Pokušali smo izraditi analizu i ustanovili da nemamo više prostora da dignemo cijene kako bismo pratili rast računa. I nismo samo mi u problemu, na nekim sastancima sudjelovali su i autolimari, bravari, sve nas je ovo zahvatilo. Ne mogu vjerovati da se to događa, netko mora odgovarati – kaže Franz Letica, predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreba. Na sastanku s predstavnicima Gradske plinare – opskrba rečeno mu je, dodaje, da su cijene eksplodirale zbog trendova na svjetskom tržištu, ali i da nisu na vrijeme stigli kupiti energent po povoljnijim uvjetima. Zbog tog je propusta u listopadu, podsjetimo, smijenjen tadašnji šef Gradske plinare – opskrba Igor Pirija, a da je to dio razloga poskupljenja kazao je i gradonačelnik Tomislav Tomašević. U tom trgovačkom društvu u sastavu Holdinga opravdavaju se pak da je plin skuplji svugdje u svijetu.

– Cijene na plinskim burzama u nekoliko su navrata dosegnule povijesno visoke razine – naglašava Davor Šestan, glasnogovornik Gradske plinare – opskrba, a iz Holdinga odgovaraju da su svi korisnici bili obaviješteni da će doći do korekcija.

Promijeniti opskrbljivača?

I zaista su, potvrđuje fra Vidović, dobili takvu obavijest, u kojoj je stajalo i da mogu promijeniti opskrbljivača plinom. No to je bilo u studenom, napominje, kad je sezona grijanja već počela.

– Opskrbljivač se ne mijenja usred zime, nego ljeti, kad je potrošnja slabija. Osim toga, mi plin ne koristimo samo za grijanje, već i za kuhanje, pa si nismo mogli priuštiti da niti privremeno prekidamo opskrbu i mijenjamo opskrbljivača kod kojeg smo od početka – objašnjava.

Zbog visokih računa za plin ta je tema po hitnome postupku uvrštena i na jučerašnju sjednicu Skupštine. Bio je to prijedlog Kluba zastupnika HDZ-a i HSLS-a, a u njemu su zatražili izvješće o stanju Gradske plinare. – Zbog mogućih sudskih tužbi savjetuje se usto da se ugovornim korisnicima storniraju računi za prosinac – navodi se u prijedlogu. 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 30

SA
sasoon
22:22 27.01.2022.

Povećanje cijene sa 23 lipe na 1 kunu nije povećanje od 70-80% nego 334%!

ST
stefj
04:16 28.01.2022.

Tja, Tomašević se bavio kadroviranjem umjesto da je upravljao gradom. Propust s nabavom plina je samo jedan od mnogih, trenutno je taj najvidljiviji... Relativno kratko je na vlasti, a već je toliko toga "fulao"...

LO
luka_os
06:37 28.01.2022.

Pogubna politika cijele europske unije