Tri popularna punkta

Provjerili smo što nude gornjogradske adventske lokacije: Imaju faširance i lovački čaj, raj za selfiejije i Abesiniju

storyeditor/2022-12-02/PXL_301122_97185360.jpg
storyeditor/2022-12-02/PXL_301122_97185329.jpg
storyeditor/2022-12-02/PXL_301122_97185341.jpg
storyeditor/2022-12-02/PXL_301122_97185327.jpg
storyeditor/2022-12-02/PXL_301122_97185363.jpg
storyeditor/2022-12-02/PXL_301122_97185328.jpg
storyeditor/2022-12-02/PXL_301122_97185326.jpg
storyeditor/2022-12-02/PXL_301122_97185349.jpg
storyeditor/2022-12-02/PXL_301122_97185361.jpg
storyeditor/2022-12-02/PXL_301122_97185351.jpg
storyeditor/2022-12-02/PXL_301122_97185350.jpg
storyeditor/2022-12-02/PXL_301122_97185348.jpg
storyeditor/2022-12-02/PXL_301122_97185338.jpg
storyeditor/2022-12-02/PXL_301122_97185335.jpg
storyeditor/2022-12-02/PXL_301122_97185332.jpg
storyeditor/2022-12-02/PXL_301122_97185330.jpg
storyeditor/2022-12-02/PXL_261122_97107120.jpg
storyeditor/2022-12-02/PXL_301122_97185359.jpg
storyeditor/2022-12-02/PXL_301122_97185354.jpg
storyeditor/2022-12-02/PXL_301122_97185334.jpg
storyeditor/2022-12-02/PXL_271122_97118135.jpg
storyeditor/2022-12-02/PXL_261122_97106058.jpg
03.12.2022.
u 21:52
Ako tza vrijeme Adventa prošetate Gradecom, vjerujte nam, nećete ostati ni gladni, nit žedni
Pogledaj originalni članak

Čarobni fotopunktovi, bogata gastroponuda i atraktivni koncerti mame ovih dana na Gornji grad, gdje su se udomaćile tri popularne lokacije blagdanske manifestacije.Baš naš na platou Gradec, Advent kod Matoša na vrhu Zakmardijevih stuba i Strossventura na šetalištu odredišta su za one koji žele uživati u klasici kobasa, fritula i kuhanog vina, ali i novim, neobičnim kulinarskim kombinacijama, usput snimiti sjajan selfie uz prozor u retrostilu koji gleda na Zagreb ili vijenac s katedralom u kadru te se počastiti kojom gramofonskom pločom.

Inspirirala ih Abesinija

Fritule što ih u Maloj slatkoj kućici na Matošu nude Nevenka Jolić i Paula Imbert, primjerice, stižu i s preljevima od čilija, karamele, likera Baileys te naranče, a klinci, kažu, posebno vole vruću čokoladu, kojoj je cijena 28 kuna, odnosno 30 u verziji sa šlagom. Zimske inačice poznatih koktela poslužuje pak Bar Mangosta, gdje možete kušati topli mojito za 42 kune, za osam manje vrući džin punč s aromama jabuke, cimeta, limete i đumbira, a dobro im, kaže ugostitelj Lordan Marić, idu i rakije, koje stoje 16 kuna.

Adventsku su ponudu upotpunili i jelima pa tako nude slavonsku ljutu kobasicu i češnjovku za 32 te debrecinku i teleću hrenovku za 28 kuna. Popularan je Kod Matoša i buncek u lepinji, koji je specijalitet Bit burgera. Poslužuje se s dinstanim zeljem i umakom od vrhnja i hrena, stoji 52 kune, no ugostiteljice Mihovila Kuljiš i Alena Kananović ističu kako i dalje bolje prolazi burger koji nosi ime kućice. Cijena mu je 65 kuna, a u pecivu ćete dobiti sočnu juneću pljeskavicu s tajnim umakom, sirom​ cheddar, salatom, hrskavom slaninom, pečenim paprikama i gljivama.

Vegetarijanci se mogu počastiti u kućici 100% plant based, gdje su najtraženiji pop dogovi i okruglice koje se, kao i sve ostalo, rade na bazi proteina graška. Porcija stoji 35 kuna, a plant balls se poslužuju sa salatom i veganskim umakom. Kobasice stižu s veganskom majonezom, kečapom ili senfom, a cijena je 30 kuna.

– Više od 80 posto kupaca su stranci, a domaći, oni koji jedu meso, gotovo se uvijek iznenade kad shvate da nema velike razlike u okusu – ističe vlasnik Ivan Paškvan Pale. Poseban ambijent Kod Matoša stvaraju i žarulje u šeširima, mališane ondje zabavljaju brojne predstave i mađioničari, a za glazbu su zadužena poznata DJ imena.

"Idem u Abesiniju za avijatičara", izjava Franje Šafraneka iz filma "Tko pjeva zlo ne misli", bila je inspiracija za ime kućice u zapadnom dijelu Strossmayerova šetališta. Njezin specijalitet, šunka u kruhu, može se kušati za 50 kuna, a okuse Pri avijatičaru upotpunjuju plešivičkim vinima.

Porchetta by Mandarić

Strossventura je specifična i po tome što svakoga tjedna prigodnom ponudom, ambijentom i glazbom obilježava jedno zagrebačko desetljeće, od četrdesetih i pedesetih do mode iz sedamdesetih i novog vala pa u tom duhu u kućici Zvonimira Mihoveca možete pronaći i gramofonske ploče, primjerice "Digitalno nebo" Psihomodo Popa za 180, Gibonnijevu "U po' ure" za 190 ili "Doolittle" skupine Pixies za 230 kuna. Prodaje on i suvenire, a najbolje, kaže, idu mirisne razglednice s motivima licitarskog srca i šestinskog kišobrana koje stoje 75 kuna.

Kranjsku kobasicu s topljenim sirom cheddar ​za 46 te bečku hrenovku s krumpir-salatom ili carski drobljenac, popularni kajzeršmarn, za 38 kuna možete kušati u kućici Rougemarin poznatog chefa Marina Medaka, koja se smjestila na platou Gradec. Uz te delicije, a i za zagrijavanje, ugostitelj Kristian Rubelj preporučuje lovački čaj. Kombinaciju crnog čaja i vina, likera od šljive, ruma i tajnih začina platit ćete 32 kuna, a na Baš naš lokaciji ne biste smjeli propustiti ni kućicu Chef's trio.

Ondje, naime, delicije pripremaju Stjepan Vukadin, Melkior Bašić i Damir Tomljanović, i to u društvu Masterchef natjecatelja Lore Cepetić, Anite Vuković i Luke Piesavolia. Uz njoke s bundevom u umaku od gljiva, koje stoje 88 kuna, među ostalim nude i jelo "Strgalo se june". Uključuje trganu junetinu u pecivu sa salatom i čipsom, a specijalitet im je, kažu, i "Ima se, nema se desert", pohani kruh s linoladom u umaku od šumskog voća, koji ćete platiti 52 kune. A za 17 više možete se počastiti i njihovim najtraženijim jelom, "Nije burger – faširanac je", i to u mliječnom pecivu s coleslaw salatom.

Još je jedan poznati chef, Mario Mandarić, na platou Gradec, a nudi specijalitete poput Porchetta sendviča od rolane svinjske potrbušine u ciabatti te neobičnoj kombinaciji s orasima, karameliziranim jabukama, grožđicama i senfom od meda. Potrbušina je sastojak i u Pork bowlu s krumpirom, coleslaw salatom i slatko-ljutim umakom.

Baš naš je na glasu i kao odredište za vrhunsku zabavu uz bendove poput Psihomodo Popa i Vatre, a kao i lani, ima humanitarnu dimenziju jer će se 30 okićenih božićnih drvaca, koje ukrašavaju posjetitelji, podijeliti obiteljima slabijeg imovinskog stanja.

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

SA
sasha68
14:04 08.12.2022.

pohani kruh 52 kn??? vama je to super