Vlasnik kafića

Obavljen razgovor s muškarcem koji je skinuo ploču s Trga maršala Tita

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Skinuta ploča s Trga maršala Tita
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Skinuta ploča s Trga maršala Tita
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Skinuta ploča s Trga maršala Tita
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Skinuta ploča s Trga maršala Tita
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Skinuta ploča s Trga maršala Tita
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Skinuta ploča s Trga maršala Tita
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Skinuta ploča s Trga maršala Tita
17.08.2017.
u 16:43
Zagrebačka policija obavila je razgovor s vlasnikom kafića, koji je prije dva dana po vlastitom priznanju u središtu Zagreba skinuo ploču s imenom Trga maršala Tita
Pogledaj originalni članak

Zagrebačka policija obavila je razgovor s vlasnikom kafića, koji je prije dva dana po vlastitom priznanju u središtu Zagreba skinuo ploču s imenom Trga maršala Tita, ali zasad nisu poznati daljnji policijski potezi s obzirom na to da se još utvrđuju okolnosti tog slučaja kao i samog počinitelja.

Policija istražuje okolnosti nestanka dviju ploča s imenom Trga maršala Tita, jedne koja je uklonjena ovih dana i druge koja je uklonjena krajem lipnja.

Policajci su jučer temeljem dojave utvrdili da na Trgu nedostaje i druga ploča te sad nastavljaju s utvrđivanjem svih okolnosti i počinitelja koji će, utvrdi li mu se identitet, biti prijavljen Državnom odvjetništvu, doznaje se u četvrtak od zagrebačke policije.

Da je s njim obavljen razgovor, osim policije potvrdio je i sam vlasnik kafića, koji je na svom Facebook profilu, uz ostalo, napisao „Hvala na profesionalnom razgovoru hrvatskim policajcima“.

Vlasnik kafića Neven Brajković skinuo je ploču u utorak oko 16 sati s istočne strane trga, na križanju s Ulicom Andrije Hebranga.

Kasnije je pozirao fotoreporteru Hine s pločom trga u rukama i pismom na kojem piše da je 1988. i 1989. proveo 500 dana u zatvoru u ime, kako ga je nazvao, "ovog zlikovca i njegovih sljedbenika".

Kafić obitelji Brajković u javnosti je spominjan kao neformalni izborni stožer Kandidacijske liste Brune Esih na posljednjim lokalnim izborima, na kojoj je Brajković bio 47. po redu.

Inicijativa građana Krug za Trg, koja djeluje deset godina, svake godine ponavlja zahtjeve Gradskoj skupštini da promijeni ime trga.

Posljednjih mjeseci u javnosti su jačale napetosti uz raspravu o promjeni imena trga. Jedna je ploča istog trga skinuta krajem lipnja i našla se na Facebook stranici nekih političkih novinara.

Odbor za imenovanje ulica Skupštine Grada Zagreba donio je odluku o promjeni imena Trga maršala Tita 21. srpnja, što treba potvrditi Gradska skupština.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 70

JA
jadrmatic
17:12 17.08.2017.

Migranti siluju po Zagrebu, a čime se bavi drug Božinović? Tako treba, Božinoviću, referentu JNA i sine kapetana fregate JNA, pohapsiti sve koji su protiv druga Tita i sve domoljubne Hrvate.

RP
Ružni patak
16:57 17.08.2017.

Dosao je dan da se taj zlocinac makne iz nasih zivota,,bravo za gospodina....bbb vk,,kod nas u Vinkovcima taj hostapler ne postoji ni u tragovima..

DO
Donald
18:43 17.08.2017.

Već davno je trebalo, kao u svim normalnim demokratskim državama, zabraniti veličanje totalitarnih ideologija, koje baziraju na jednoumlju i teroru, a isto tako zabraniti veličanje njihovih protagonista. Kod nas se to naravno naročito odnosi na periodu neofašizma između 1945 - 90. Za normalnog je čovjeka nerazumljivo da još postoje obale i ulice maršala Tita ili sakupljanja u Srbu i Kumrovcu. Tu se nažalost još nismo dovoljno kultivirali i civilizirali i tu se još i dalje vide rezultati sustavnog ispiranja mozga kroz sva ta desetljeća Titove strahovlade. No vidi se to jasno i na ovim portalima, gdje zapanjuje činjenica da ljudi, koji su koliko toliko ipak polupismeni, a danas imaju neograničen pristup informacijama, još danas 2017 i dalje zagovaraju režim, koji je masovno ubijao, otimao, zatvarao, mučio i terorizirao, barem dvije generacije ovog naroda. Tu postoji očito perpetuirano jedan vrlo otporan rezervoar ljudi, koji bi u datom momentu ili da im se pruži prilika opet i vrlo rado sudjelovali u zlodjelima nekog novog totalitarnog sistema. Nije čudno da se među takvima uvijek nađe veliki postotak psihopata i debila, no da tu ima i visoko školovanih i inteligentnih, to je jednostavno neshvatljivo.