GRAFIČKA ŠKOLA Učenici kreativnim posterima apeliraju na zaustavljanje nasilja

Plakati nastali u dahu su krik Lukinih kolega

13.11.2008.
u 00:57
Pogledaj originalni članak

Plakati su spontani vizualni krik naših učenika i odlučni odgovor na sve ono što se u zadnje vrijeme događa u Hrvatskoj, a počelo je s ubojstvom našeg učenika Luke Ritza – rekao je 
profesor Bruno Kokot, predvodnik kreativnog bunta učenika Grafičke škole.

Poziv mladih na život
Plakate, svoj apel za prestanak nasilja među mladima oni su pokazali prošle subote kada se na Trgu bana Josipa Jelačića održao koncert “Svačije je pravo živjeti”, posvećen njihovom školskom kolegi Luki Ritzu.

– Poticaj je došao od našeg ravnatelja Želimira Grabarića, a ideja je bila da se na temu “Stop nasilju” stvori što više poruka kojima će mladi osuditi crne događaje koji se događaju – objašnjava Kokot, profesor grafičkog dizajna.

Učenici su svoja rješenja izrađivali puna dva dana. Za spas života mladih i slanje poruke nasilnicima radili su bez predaha i zaustavljanja.

– Inače za vježbu plakate izrađujemo i po mjesec dana. Ovaj put učenici su ih napravili u jednom dahu i dali nam mnoge svježe ideje.

Zadali smo im samo format plakata, a sve je ostalo bilo na njima. U takvoj atmosferi i bez selekcije ideje učenika frcale su na sve strane – kaže profesor Kokot.

Njihova neposrednost, spontanost i želja da promijene svijet na bolje, vidljivi su na svakoj slici.

– Nasilje rađa samo još nasilja. Ne možemo ga iskorijeniti, ali ga možemo suzbiti. Moj je prijedlog za suzbijanje nasilja među mladima organizirati što više prosvjednih koncerata i propagandnih materijala – kaže Josipa Barnjak, učenica 4b. Mlade je ipak pozvala na oprez jer, kako kaže, danas bilo tko može biti žrtva premlaćivanja.

Više ljubavi za djecu
Svoju ideju za pomoć djeci dao je i profesor Bruno Kokot.

– Osobno mislim da se tu nije riječ o borbi nas protiv njih. Nasilje možemo prekinuti ako ga prekinemo u čovjeku. Djeci prije svega trebamo pomoći da pobijede zlo u sebi i pronađu životni smisao. Ako nemaju posao, dobre ocjene, novac, mladi su nesretni i jalni. Trebamo im dati snagu i pomoći da shvate da su vrijedni i korisni. Ja ću raditi s djecom iz mog razreda, a tako može svatko tko “nagradi” bar jedno dijete – savjet je profesora Kokota.

Njegova definicija nenasilja temelji se na ljubavi, jer voljeni ljudi, tvrdi Kokot, neće nauditi drugome, stoga djeci pažnju i poticaj trebaju davati roditelji, ali i profesori.


Pogledajte na vecernji.hr