Ivanić-Grad

Pekmez, špageti, sok, pita, razni buketi, ali i violine - sve od buče

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Bučijada u Ivanić-Gradu
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Bučijada u Ivanić-Gradu
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Bučijada u Ivanić-Gradu
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Bučijada u Ivanić-Gradu
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Bučijada u Ivanić-Gradu
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Bučijada u Ivanić-Gradu
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Bučijada u Ivanić-Gradu
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Bučijada u Ivanić-Gradu
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Bučijada u Ivanić-Gradu
16.10.2017.
u 09:24
Na tradicionalnom događaju u Ivanić-Gradu ove je godine sudjelovalo više od 200 izlagača s raznim proizvodima od bundeve
Pogledaj originalni članak

Od pogačica, marmelade, kolača, umaka i ulja, preko buketa, skulptura, ukrasa i violina, do kočije i vlakića – sve je u Ivanić-Gradu ovog vikenda bilo u znaku bundeve. Na rasporedu je, naime, bila Bučijada, turistička i gastronomska manifestacija po kojoj je gradić u Zagrebačkoj županiji poznat već 13. godinu zaredom.

Tražila se bučnica više

– Za dobru bučnicu potrebno je dobro brašno, dobra buča i dobar sir – objasnile su Ivana Novosel i Karmela Zelenika umijeće izrade najpoznatijeg proizvoda od buće. A “zgorega” nije niti da je dobra kuharica, kroz smijeh je dodala njihova kolegica Sanja Emm dok su sve tri na glavnom ivanićgradskom trgu spretno razvlačile “divovsko” tijesto kako nitko od gostiju ne bi kući otišao gladan.

– Najbolje je da tijesto malo odstoji i bude što tanje i bez rupa. Za to je potrebno i dosta ulja, ali i malo prakse – precizirala je Sanja Emm. Osim bučnice, prava je atrakcija bio i Park skulptura i instalacija, u kojem su umjetnici pripremili “kišu” i abakus od buče pa su najmanji posjetitelji na zanimljiv i starinski način mogli naučiti računati. Dakako, gosti su odmah iskoristili priliku i redom “okidali” selfije pokraj neobičnih junaka napravljenih od bundeva i tikvi. Što se pak buketića tiče, u Ivanić-Gradu ovaj vikend u modi nisu bile ruže već buče i feferoni.

– Je li buketić jestiv? Samo za one koji imaju hrabrosti – kroz smijeh je rekao Franjo Horčićka iz Kluba osoba s dijabetesom, za čijim se štandom moglo naći i košarica, kvačica te krpenih rukotvorina od buče. Pozornost su plijenile i violine od tikvice na kojima je “zasvirao” Svetislav Bunjevac.

– Za ove lijepe ukrase zaslužna je moja supruga Blaženka koja ih je počela raditi nakon što je otišla u mirovinu. Za jednu violinu treba joj i do pet sati. Uglavnom ih darujemo prijateljima, pa ih tako ima po cijelom svijetu, od Kanade do Australije – objasnio nam je Svetislav Bunjevac, jedan od 200 izlagača na Bučijadi. Osim što je manifestacija postala pravi zaštitni znak grada, revitalizirala je lokalno gospodarstvo.

– Bučijada je znatno potaknula proizvodnju buča i proizvoda od buča. U zadnjih šest godina pokrenuli smo i Udrugu proizvođača bučinih ulja Hrvatske, a osnovali smo i zadrugu – kazao je ivanićgradski gradonačelnik Javor Bojan Leš. A da nema toga što se ne da napraviti od tog slatkastog, narančastog povrća, posjetitelji su se mogli uvjeriti na tržnici gdje se prodavao i ljuti umak, domaći sok i špagete od tikve i buče... Sunčano subotnje jutro za šetnju Ivanićem nisu iskoristili samo “lokalci”, već i mnoštvo Zagrepčana.

– Prvi put smo ovdje i super nam je. Veselimo se vožnji vlakićem i kočijom, dok unuk uživa u radionici izrade origamija – kazala je Zagrepčanka Katarina Peršić koja je na Bučijadu povela i zeta.

“Ljuta Regica” hit Bučijade

Oni pak, čije su punice i svekrve ostale kod kuće, rado će ih iznenaditi finim sendvičem s “ljutom Regicom” koja je na ivanićgradskoj manifestaciji bila pravi hit, premda joj glavni sastojak nije buča.

– Riječ je o umaku koji se sastoji od 13 ljutih južnoameričkih papričica koje su iz domaćeg uzgoja. Kako smo iz Zagorja, a tamo su Regice obično uvijek ljute, i naš je umak dobio takvo ime – kroz smijeh je ispričala Silvija Letinčić.     

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.