PROJEKT ILICA: Q’ART

Oživit ćemo oronula dvorišta

Foto: Projekt Ilica
Oživit ćemo oronula dvorišta
03.05.2018.
u 21:23
Počeli su lani, a imaju i konkretne rezultate. U jednom od zapuštenih prostora sad je atelijer, a u drugom sajam OPG-ova.
Pogledaj originalni članak

Fasada otpada, prozori su razbijeni, trava obrasla, a na prilazu je parkirana stara olupina automobila. Pokraj je još nekoliko komada odbačenog namještaja, uokolo je razbacano smeće i trule daske, a prostorom se širi ustajao i neugodan miris.

Velik potencijal

Baš takve tužne prizore najčešće može vidjeti prolaznik koji zaviri u neko od dvorišta u Ilici. Iako glasi za najljepšu i najvažniju ulicu Zagreba, s druge strane medalje, odnosno iza zatvorenih vrata dvorišta su zapuštena i devastirana. Unatoč tome, ondje će se ovog mjeseca plesati, pjevati, održavati predstave, predavanja, izložbe... Organizira ih skupina entuzijasta koja je inicirala “Projekt Ilica: Q’ART” radi revitalizacije zagrebačke žile kucavice.

– Cilj nam je zapravo pokazati kako bi moglo biti kada bi Grad u suradnji s umjetnicima i obrtnicima odlučio oživiti Ilicu – kaže umjetnica Ivana Nikolić Popović, jedna od idejnih začetnica projekta koji je pokrenut još prošle godine kada su tijekom nekoliko dana, također u svibnju, otvorena dvorišta i inače oronule zgrade na brojevima 69, 87 i 124. Ove će godine u novom izdanju, od 18. do 25. svibnja, biti otvoreno čak devet prostora, a događanja se organiziraju i u dvorištu Akademije likovnih umjetnosti, na Rokovu perivoju i Britancu te kod Dalmatinske ulice.

– Reakcije na prošlogodišnju inicijativu bile su odlične i u međuvremenu nam se priključilo još jako puno entuzijasta kojima je stalo do oživljavanja Ilice. Tu su umjetnici, arhitekti, dizajneri, studenti, obrtnici... – ističe Ivana Nikolić Popović te dodaje kako je zamišljeno da cijeli projekt traje ukupno pet godina tijekom kojih je cilj pokazati koliki je stvarni potencijal Ilice i njezinih dvorišta.

Modni kolektiv i afrička hrana

Projekt je do sada imao i konkretne rezultate te je potaknuo oživljavanje dvorišta na brojevima 65 i 69. Na prvome se, naime, nakon prošlogodišnje akcije svake subote održava prodaja domaćih proizvoda OPG-ova, a na drugome je otvoren umjetnički atelijer “Radiona 69“. Također, u dvorištu je izlagački prostor otvorio modni kolektiv “La Bestia”, a vrata do njih je i afrički restoran.

– Nadamo se da ćemo i drugima pokazati da je riječ o primamljivoj lokaciji, ali i da ćemo Grad potaknuti da otvorenije daje prostor na korištenje onima koji ga žele oživiti – zaključuje I. Nikolić Popović, koja će danas predstaviti detaljan plan događanja u dvorištima u svibnju.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar Dr Evil
Dr Evil
07:49 04.05.2018.

više bi se isplatilo otvoriti tamo bordel