UNICEF Hrvatska

Osmogodišnjak jedinih 20 kuna dao za vršnjake u Africi

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
iva radočaj
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
volonterke (1)
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
volonterke (1)
08.03.2013.
u 18:23
Volonterka Barbara Viker ima 89 godina i izrađuje lutke za pomoć djeci bez obitelji, 27-godišnja Iva Radočaj pomaže i dijeli savjete o dojenju...
Pogledaj originalni članak

Barbara Viker ima 89 godina. Živi u Domu za starije osobe Medveščak. Dani su joj, uglavnom, jednolični. No, srijedom se osjeća posebno. Tada izrađuje krpene lutkice “Seka i braco”. Novac od njihove prodaje namijenjen je za pomoć pri udomljavanju sve one djece koja ne mogu odrastati u biološkim obiteljima. Barbara je najstarija volonterka UNICEF-a u Hrvatskoj.

I nije jedina volonterka treće dobi. Već šest godina s njom u domu lutkice izrađuju i Milka Horvat, Magda Maltar, Marija Sabolić i Marica Bernardić.

Modne stilistice

– Mi smo vam kao modne stilistice. Okupimo se, izrađujemo lutkice i odjeću, družimo se, a uz to i pomažemo djeci. U ovim nam je godinama to najveća radost – jednoglasne su volonterke seniorke. Barbara je dosad izradila više od 200 lutaka, a najdraže joj je, kaže, kada se jave djeca u čijim je rukama završila jedna od njezinih rukotvorina.

Volonteri UNICEF-a u Hrvatskoj proslavili su nedavno 10 godina rada. Cijeli taj put je prešla i Iva Radočaj Novak (27), koja se za volontiranje odlučila na početku studija.

Posebna energija

– Upoznala sam divne ljude i naučila puno toga od UNICEF-ovih programa. Često su bile edukacije, primjerice, o dojenju, pa sam svim prijateljicama koje su rodile stalno davala savjete o tome – kazala je Radočaj Novak.

Čak 95 posto volontera su žene, različitih generacija. Uz redovan posao, farmaceutkinja Vesna Jozić (55) rado se odaziva na akcije.

– Tu vlada odlična atmosfera i neka posebna energija. Svi smo radosni što na bilo koji način možemo pomoći. Ja stalno ponavljam “jednom volonter, uvijek volonter” – poručila je V. Jozić.

Jedan od rijetkih muških volontera je Duje Burić (28). U UNICEF-u je 10 godina. Iako već dugo zbog doktorata živi u Švicarskoj, ne propušta doći na Interliber kako bi volontirao na UNICEF-ovu štandu.

– Jednom me 8-godišnji dječak upitao o svojim vršnjacima u Africi. Zanimalo ga je koliko im je teško i kako prolaze kroz svakodnevni život i školovanje. Nakon što sam mu ispričao, otišao je do kutije za donacije, izvadio iz svog malog novčanika 20 kuna, sve što je imao, i ubacio. Možda se čini malena svota, ali je dao veliki dio sebe – prisjetio se Duje te istaknuo kako mu je upoznavanje tog malenog velikana plaća, ne samo za ovih 10 godina, nego za cijeli život.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.