U MAKSIMIRU

Obnova Zoološkog vrta: Novi mostovi, šetnica, nastambe...

Foto: VL
\'Pelikani03_zoo_gra_010312\'
Foto: VL
\'Pelikani_zoo_gra_010312\'
Foto: VL
Zoološki vrt
Foto: Privatni album
Robert Demo
Autor
Mateja Šobak/VLM
03.03.2012.
u 11:00
Obnova je zajednički projekt Ustanove Zoološkog vrta grada Zagreba i Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo.
Pogledaj originalni članak

Zagrebački Zoološki vrt, najstariji u jugoistočnoj Europi, nakon gotovo 90 godina postojanja, bit će obnovljen. Tako će posjetitelji uskoro u njega ušetati kroz novi ulaz koji će se nalaziti na prvom otoku, proći kroz novu šetnicu, vidjeti nove nastambe te posjetiti novu suvenirnicu, restoran ili odmorište na otočiću.

– Na ulazu će se nalaziti brojači posjetitelja koji nam nedostaju, a kroz cijelu šetnicu provući će se optički kabeli te ambijentalna rasvjeta – najavljuje ravnateljica Davorka Maljković te dodaje kako će se na novu suvenirnicu nadovezati Madagaskar, nove nastambe za lemure i kornjače, a novu "kuću" dobit će i pelikani.

– Bit će sagrađena i dva nova mosta, a odmorište za posjetitelje nalazit će se na otočiću koji će se povezati sa ZOO-om. Obnovit će se i kulturni objekti – kaže Maljković. Novost zoološkog vrta bit će i edukacijska dvorana, što i nije neobično jer je svrha ovoga projekta, kako ističe ravnateljica, upravo edukacija i turizam.

Zajednički projekt

Četiri arhitektonske kuće bave se modernizacijom vrta, odnosno ostvarivanjem projekta osuvremenjivanja koji će zatim prijaviti na natječaj za dobivanje sredstava iz europskih fondova.

– Zajednički je ovo projekt Ustanove Zoološkog vrta grada Zagreba i Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo – objašnjava ravnateljica. Plan je izrada projekta do kraja 2012. kako bi što prije bio raspisan natječaj te što prije počeli radovi.

Afrička savana

– Za fondove će se prijavljivati preko Grada Zagreba koji je prepoznao vrt kao turističko mjesto – govori ravnateljica i dodaje kako je Grad i inače sufinancijer mnogih "zooloških projekata". Neki od tih su nastamba za medvjede, krokodile te Afrička savana u sklopu koje se nalazi i nastamba za lavove čiji se završetak očekuje ove godine. Upravo u toj nastambi bit će najznačajnija inovacija ZOO-a – kotlovnicu na loživo ulje i naftu zamijenit će grijanje na biopelete.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

DE
detour
14:06 03.03.2012.

zoo vrtu treba nova, bitno veca, lokacija. to uostalom i trazi uprava zoo-a, no u gradu nema sluha.

ZE
zeljkozeljko
12:56 03.03.2012.

Jedna ideja; neka se napravi mostić i na drugu stranu Mc, pa će ZOO biti bogatij za još koju vrstu i n stotina jedinki.

OB
-obrisani-
11:02 03.03.2012.

Lijepo bar Rambo više neće biti podstanar.