Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Obnova Zoološkog vrta: Novi mostovi, šetnica, nastambe...

Obnova je zajednički projekt Ustanove Zoološkog vrta grada Zagreba i Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo.
03. ožujka 2012. u 11:00 7 komentara 313 prikaza
\'Pelikani03_zoo_gra_010312\'
Foto: VL
Pogledajte galeriju 1/3

Zagrebački Zoološki vrt, najstariji u jugoistočnoj Europi, nakon gotovo 90 godina postojanja, bit će obnovljen. Tako će posjetitelji uskoro u njega ušetati kroz novi ulaz koji će se nalaziti na prvom otoku, proći kroz novu šetnicu, vidjeti nove nastambe te posjetiti novu suvenirnicu, restoran ili odmorište na otočiću.

– Na ulazu će se nalaziti brojači posjetitelja koji nam nedostaju, a kroz cijelu šetnicu provući će se optički kabeli te ambijentalna rasvjeta – najavljuje ravnateljica Davorka Maljković te dodaje kako će se na novu suvenirnicu nadovezati Madagaskar, nove nastambe za lemure i kornjače, a novu "kuću" dobit će i pelikani.

– Bit će sagrađena i dva nova mosta, a odmorište za posjetitelje nalazit će se na otočiću koji će se povezati sa ZOO-om. Obnovit će se i kulturni objekti – kaže Maljković. Novost zoološkog vrta bit će i edukacijska dvorana, što i nije neobično jer je svrha ovoga projekta, kako ističe ravnateljica, upravo edukacija i turizam.

Zajednički projekt

Četiri arhitektonske kuće bave se modernizacijom vrta, odnosno ostvarivanjem projekta osuvremenjivanja koji će zatim prijaviti na natječaj za dobivanje sredstava iz europskih fondova.

– Zajednički je ovo projekt Ustanove Zoološkog vrta grada Zagreba i Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo – objašnjava ravnateljica. Plan je izrada projekta do kraja 2012. kako bi što prije bio raspisan natječaj te što prije počeli radovi.

Afrička savana

– Za fondove će se prijavljivati preko Grada Zagreba koji je prepoznao vrt kao turističko mjesto – govori ravnateljica i dodaje kako je Grad i inače sufinancijer mnogih "zooloških projekata". Neki od tih su nastamba za medvjede, krokodile te Afrička savana u sklopu koje se nalazi i nastamba za lavove čiji se završetak očekuje ove godine. Upravo u toj nastambi bit će najznačajnija inovacija ZOO-a – kotlovnicu na loživo ulje i naftu zamijenit će grijanje na biopelete.

Trenutačno se u Zoološkom vrtu, j

Trenutačno se u Zoološkom vrtu, jednom od najposjećenijih zagrebačkih lokacija, nalazi 275 vrsta životinja, odnosno 2225 jedinki. Od toga, čak 16 je ugroženih vrsta kojima ZOO-ova 74 zaposlenika pomažu u opstanku. Vrt sudjeluje i u brojnim edukacijskim programima, organizira događanja i posjetiteljima pruža informacije o životinjama i prirodi.

Mojmira Pastorčić
NITKO SE NIJE NADAO
Mojmiri je u sinoćnjoj emisiji u kadar ušetao nezvani gost, snimka je hit na internetu
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
  • detour:

    zoo vrtu treba nova, bitno veca, lokacija. to uostalom i trazi uprava zoo-a, no u gradu nema sluha.

  • zeljkozeljko:

    Jedna ideja; neka se napravi mostić i na drugu stranu Mc, pa će ZOO biti bogatij za još koju vrstu i n stotina jedinki.

  • -obrisani-:

    Lijepo bar Rambo više neće biti podstanar.