PROMO

"Oblak Pergola" s venecijanskog bijenala direktno u dvorište Muzeja grada Zagreba

Festival svjetla
Oblak Pergola
Foto: M. Mihaljević/TZ Zagreb
Festival svjetla
Foto: M. Mihaljević/TZ Zagreb
Festival svjetla
Foto: M. Mihaljević/TZ Zagreb
Festival svjetla
Festival svjetla
Festival svjetla
Festival svjetla
15.03.2019.
u 14:00
Instalacija će po prvi put u Hrvatskoj, biti predstavljena u sklopu 3. Festivala svjetla.
Pogledaj originalni članak

Spoj je arhitekture, umjetnosti, robotike i kompjutorskog programiranja. Instalacija je to koja je do studenog prošle godine stajala u sklopu hrvatskog paviljona na 16. Venecijanskom bijenalu. A sada će, po prvi put u Hrvatskoj, biti predstavljena u sklopu 3. Festivala svjetla.

Točnije, bit će to u sklopu atrija Muzeja grada Zagreba, a uz autore koji su osmislili "Oblak Pergolu" – arhitekte Brunu Juričića i Alise Andrašek, na instalaciji će raditi i Dean Skira, jedan od najcjenjenijih hrvatskih dizajnera svjetla, koji je poznat i izvan naše zemlje. On će ovo umjetničko djelo osvijetliti i dati mu na atraktivnosti, a isto će učiniti i s ambijentom dvorišta MGZ-a. To je tek jedna od dvadeset lokacija neposredno podno i uzduž Gornjeg grada, povijesnog dijela metropole koji stvara, kažu iz TZ Zagreba, idealno okruženje za ovakvo događanje. "Oblak Pergola" postavlja se kao suradnja zagrebačke turističke zajednice i Ministarstva kulture.

Foto: M. Mihaljević/TZ Zagreb
Festival svjetla

Naš projekt fokusira se na iskustvo bivanja pod pergolom koja omogućuje igru s okolišem, mobilizirajući ekološke, prirodne elemente i otvarajući prostor za poetiku življenja.Pergola je satkana od inovativnih, računalno generiranih modula i nalikuje trodimenzionalnoj čipki – opisuje djelo arhitekt Juričić. Uz Ministarstvo kulture i Muzej grada Zagreba, TZ surađuje s čitavim nizom kulturnih institucija te javnih i gradskih službi kako bi čim više posjetitelja privukli na festival, koji se ove godine odvija od 20. do 24. ožujka i jedan je dan dulji u odnosu na lani. Grad Zagreb, HEP, Državni hidrometeorološki zavod, Hrvatske šume, Zrinjevac, ZET, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Centar za kulturu i film Augusta Cesarca, Galerija Klovićevi dvori i Hrvatski institut za povijest pomažu u realizaciji ovog projekta, a ove godine priključila se i Zagrebačka nadbiskupija te omogućila da osvjetljena bude i crkva sv. Katarine.

Foto: M. Mihaljević/TZ Zagreb
Festival svjetla

Vitraji koji inače stoje unutar crkve bit će projicirani na njenom pročelju – objašnjava direktorica TZ Zagreba Martina Bienenfeld, dodajući da imaju veliku podršku stanovnika Gornjeg grada koji svojom potporom i strpljivošću doprinose uspješnoj realizaciji projekta.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr