Sukob

Novac posvadio ravnatelje kulturnih događanja

Foto: ARHIVA VL-A
Novac posvadio ravnatelje kulturnih događanja
19.03.2010.
u 10:45
Zagrebački međunarodni festival komorne glazbe dobio je više novca - negoduje Neven Valent, ravnatelj Festivala sv. Marka, koji je ove godine dobio 40.000 kuna manje.
Pogledaj originalni članak

Negodovanju zbog drastičnog smanjenja gradskog proračunskog novca namijenjenog kulturi ovih se dana pridružio i Neven Valent, ravnatelj Festivala sv. Marka koji u Zagreb već dvanaest godina dovodi vrsne komorne glazbenike iz cijeloga svijeta. Unatoč tradiciji, festival koji uz sebe veže i brojne humanitarne akcije ove je godine od Grada dobio čak 40.000 kuna manje.

Nepoštena raspodjela?

– Teret krize nije pravedno raspoređen. Dok nama sredstva sa 300.000 kuna režu na 260.000, Zagrebačkom međunarodnom festivalu komorne glazbe, koji okuplja slične glazbenike, budžet raste – primjećuje Valent i dodaje da ZMFKG uz osnovnih 200.000 kuna od Grada dobiva i dodatnih 150.000 iz Fonda za međunarodnu suradnju. “Nepoštena” raspodjela novca ne bi mu, kaže, toliko smetala kad se ne bi kosila s visokim ocjenama koje je festival dobio od Kulturnog vijeća za glazbenu djelatnost.

– Zar činjenica da smo prošlih godina ugostili vrsne glazbenike poput violinista Guya Braunsteina, bečkog Hayden kvarteta ili Marijane Lipovšek nije dovoljan dokaz kvalitete? – pita se i podsjeća da je festival uz pomoć solo violista Berlinske filharmonije W. Strehlea lani osigurao donaciju triju dječjih operacijskih stolova za bolnicu u Klaićevoj. Povećanje sredstava ZMFKG-u iznenadilo je i predsjednika Vijeća Gorana Končara.

Visoke ocjene

– Oba su festivala od nas dobila visoke ocjene, no Zagreb kom se zbog veće medijske pozornosti očito nametnuo. Teško je suditi je li to pošteno – smatra on. Iz Grada, pak, stiže drukčije objašnjenje: – ZMFKG je manifestacija u porastu i prezentira Zagreb na najvišoj razini, a Festival sv. Marka ustaljena je manifestacija za koju veći dio struke misli da stagnira.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar punkufer
punkufer
11:10 19.03.2010.

Nije vrijeme za trošenje novca za takve stvari. Tih 300.000 kuna je netko morao krvavo zaraditi i platiti kao porez. U ovo doba krize i nezaposlenosti država nema pravo trošiti novac na kojekakve festivale (koliko god bili prestižni). ZATO JER ZA NJIH LOVE NEMA!