Blagdanska naknada

Ne isplate li cijelu božićnicu, nećemo u pregovore za kolektivni ugovor

23.12.2017.
u 13:58
Sindikalisti već skupljaju punomoći za tužbe i najavljuju štrajk, a sad kažu da neće ni u nove kolektivne pregovore ne dobiju li ono što im pripada po dokumentu koji je još na snazi.
Pogledaj originalni članak

Božićnice polako sjedaju na račune, ali Božić će im biti, kažu u Holdingu, baš kao i blagdanske naknade – polovičan. Jer baš kako je i najavio gradonačelnik Milan Bandić, svi će zaposlenici Holdinga, umjesto 2884 kune, koliko im pripada kolektivnim ugovorom, dobiti 1250.

Isti uvjeti, onda isti novac

Sindikalisti već skupljaju punomoći za tužbe i najavljuju štrajk, a sad kažu da neće ni u nove kolektivne pregovore ne dobiju li ono što im pripada po dokumentu koji je još na snazi.

– Prema Zakonu o radu, štrajk ionako ne dolazi u obzir. Povedu li sindikalisti radnike u štrajk, poslodavac im može uručiti otkaz, a obeštetiti ih moraju sindikati. Tako da to jednostavno nije opcija – objasnio je Želimir Hercigonja, predsjednik Sindikata komunalnih radnika Hrvatske, koji okuplja zaposlenike Zrinjevca, Gradskih groblja, Autobusnog kolodvora, Vodoopskrbe i odvodnje, Gradskog stambeno komunalnog gospodarstva i ustanove Upravljanje sportskim objektima. Kako kaže Hercigonja, koji s kolegama također trenutačno radi na pripremi tužbi, Bandićev argument da bi se u Holdingu trebale smanjiti božićnice i izjednačiti s onima koje dobivaju zaposlenici Grada jednostavno ne drži vodu.

– Uvjeti rada, kao ni koeficijenti plaće nisu nam isti. Oni sjede u kancelarijama, dok naši ljudi voze kamione Čistoće, orezuju drveće ili se bude u tri ujutro da tramvaji u 3.40 mogu krenuti s remize – kaže Hercigonja, pa dodaje da se na manje božićnice holdingovci ne bi žalili kad bi im plaće bile iste visine kao i gradskim zaposlenicima. Ono što mu, također, smeta jesu, kako kaže, nesuvislosti koje je izgovorio gradonačelnik, ali i uprave trgovačkog društva.

Možda bude do 15. siječnja

– Imali smo sastanak 4. prosinca s upravom na kojem je bio i gradonačelnik, koji nas je molio da čekamo s kolektivnim pregovorima dok mu ne prođe proračun u Skupštini. Pristali smo, a onda tri dana poslije, saznali za njegov dopis Ani Stojić Deban u kojem kaže da za božićnicu od 2884 kune “nisu prilike”. Zvali su tad sindikaliste posebno direktori podružnica da ih pitaju pristaju li na manje božićnice, a došao nam je i dopis da ćemo o kolektivnom ugovoru pregovarati između 18. i 22. prosinca – kronologiju je iznio Hercigonja, koji do roka, odnosno do jučer, ni na kakve pregovore nije pozvan. Kako je, kaže, doznao neslužbeno, pregovori će ipak biti u siječnju, i to vjerojatno oko 15. siječnja. A dotad bi, nada se Hercigonja, Holding na račune svojih zaposlenika mogao uplatiti ostatak božićnice.

– Jednostavno ne razumijemo problem. Stalno nas se uvjerava kako dobro poslujemo, a onda nam se kaže da za božićnice nema sredstava. Kako to može biti – pita se predstavnik jednog od tridesetak sindikata koji djeluju u Holdingu, tvrtki koja je trebala isplatiti 10-12 milijuna kuna božićnica.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 22

DU
Deleted user
19:02 23.12.2017.

Ugovor postoji, potpisan je i na snazi, ali Bandić odbija poštovati ugovor. Tako bi HZMO mogao reći penzićima; e nema love, protegnite se koliko ima, dajemo vam 70% mirovine ?? Ili plaće u firmi; kao - treba biti solidaran? Pa zakaj troše novce na fontane, na mobitele..pa onda nemaju za zakonito ugovorene isplate ?

ST
stefj
14:31 23.12.2017.

Uhljebi u jurišu na svog uhljebitelja... A sve ćemo to opet mi platiti...

Avatar XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
19:03 23.12.2017.

Normalno da nema za božićnicu. Više nitko ne kupuje ni kartu od 4 kune kad se svi pozivaju na oprost prvog prekršaja a Grad se odriče prihoda iz kazni i oprašta bez obzira jesu li prekršitelji iz Zagreba ili nekog drugog mjesta. Ne brinite ni kad Vas pauk premjesti. Milan iz prireza časti i sa tim. Samo se pozovite na dobrotvora. Sve dok je njemu "Purgera" koji ne izlaze na izbore, nema šta da brine. Sretan Božić