Više nego svi ostali zajedno

Na zagrebačkoj Skupštini odluka o financiranju stranaka: Evo koliko će dobiti Možemo! i SDP

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Na zagrebačkoj Skupštini odluka o financiranju stranaka: Evo koliko će dobiti Možemo! i SDP
25.11.2021.
u 11:40
Ukupni fond je 2,7 milijuna kuna, kao i prošle i pretprošle godine. Po "glavi stanovnika", odnosno zastupniku, podijelit će se 54.325 kuna za muškarce, a 10 posto više, odnosno 59.758 kuna, za žene kao podzastupljeni spol.
Pogledaj originalni članak

Vladajućima 1,6 milijuna kuna, a svim oporbenjacima zajedno 1,1 milijuna. Toliko će, prema odluci koja dolazi pred skupštinare na sjednici 9. prosinca, u sljedećoj godini dobiti svaka stranka koja u Skupštini ima zastupnika. Radi se, inače, o sredstvima za redovito godišnje financiranje političkih stranaka koje se određuju svake godine, a ukupni fond je 2,7 milijuna kuna, kao i prošle i pretprošle godine. Po "glavi stanovnika", odnosno zastupniku, podijelit će se 54.325 kuna za muškarce, a 10 posto više, odnosno 59.758 kuna, za žene kao podzastupljeni spol.

Foto: Screenshot/Gradska skupština Grada Zagreba

No, kako pripadnici vladajuće plaftorme čine gotovo polovicu saziva Skupštine, njima će, naravno, pripasti i najviše novca. Oni koji čine glavninu ekipe iz Možemo!, odnosno, 19 članova stranke Zagreb je naš!, dobit će tako zajedno nešto više od milijun kuna, njihovi kolege iz Nove ljevice i ORaH-a za svoja četiri člana dobit će 228 tisuća, a koalicijskim partnerima iz SDP-a pripast će 282 tisuće kuna. Oporbenjaci će između sebe podijeliti ostatak od 1,1 milijuna kuna, s tim da će najviše pripasti HDZ-u i Stranci rada i solidarnosti, koji imaju po pet zastupnika, s time da će potonji dobiti nešto više u svojim redovima imaju više dama. HDZ-u tako pripada 277 tisuća kuna, a Stranci rada i solidarnosti 282 tisuće. Domovinski pokret će za svoja četiri zastupnika dobiti 217 tisuća kuna, Most 162 tisuće, A HSLS, Zelena lista, i SDSS će dobiti naknadu za jednog zastupnika, koliko imaju u Skupštini. 

 Sredstva će se, stoji u odluci, doznačivati na žiro račun stranke i to u četiri obroka koja će se isplaćivati kvartalno kroz cijelu sljedeću godinu. 

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

ČE
četvrti
11:40 27.11.2021.

"Iznos je ostao isti kao prošle i pretprošle godine..." Pa kako je to moguće da je ostao isti kada su gotovo sve stavke proračuna zbog štednje smanjivane? Zašto Možemo! nije smanjio sebi dio našeg zajedničkog novca?