Arhitektura

Na međunarodni natječaj za Blok Badel stigla 242 rada iz 49 zemalja

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
Na međunarodni natječaj za Blok Badel stigla 242 rada iz 49 zemalja
16.04.2012.
u 08:27
Natječaj je raspisan putem interneta početkom siječnja ove godine, a pobudio je golemo zanimanje na svjetskoj razini
Pogledaj originalni članak

Nakon što je prije tri mjeseca raspisan međunarodni natječaj za urbanističko rješenje Bloka Badel, za glavnu nagradu vrijednu 30.000 eura prijavljena su čak 242 rada iz 49 zemalja.

– Pobjednik će se znati za otprilike tri do četiri tjedna – rekao je Damir Ljutić, predsjednik Društva arhitekata Zagreb (DAZ).

Inicijalni interes bio je golem, registrirano je čak 2311 osoba iz 99 zemalja pri preuzimanju prijavnih materijala na službenim internetskim stranicama DAZ-a, koji je provoditelj i organizator prvog arhitektonskog natječaja u Hrvatskoj organiziranog isključivo putem interneta. Grad Zagreb, investitor i raspisivač, ovim natječajem namjerava započeti uređivanje bloka omeđenog Vlaškom, Kvatrićem, Martićevom i Derenčinovom ulicom, u središtu kojeg se nalazi ruševna Badelova destilerija, vrijedan primjer industrijske arhitekture, koja je prošlog ljeta ostala i bez krova. Osim destilerije, na prostoru od 30.000 četvornih metara, zaštićene su još tri građevine – upravna zgrada u Vlaškoj 116, za čiji su izgled zaslužni arhitekti Karl Greiner i Ignjat Fischer, zgrada rafinerije, a poslije dio tvornice Gorica te poslovno-pogonski trakt ispred zgrada. Jedna trećina prostora trebala bi biti namijenjena javnom sadržaju pa će biti zanimljivo vidjeti što su svjetski arhitekti smislili za zapušteni donjogradski blok.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

VI
Vito
09:41 16.04.2012.

Hoće li prof. sivije novak odgovarti što nije na vrijeme i adekvatno zaštitio tu građevinu i njezin krov? U zakonu o zaštiti kultunog, spomeničkog, arhitektonskog... blaga, piše da će biti kažnejne sve osobe i ustanove koje nisu zaštitile objekte zakonom zaštićene kao vrijednosti... Hoće li se on izvući bez kazne, jer \"nije imao novaca\"? Pitanje postavite novoj ministrici zaštite, ako ne čita ove novine...