Najskuplje ulice

Kvadrat poslovnog prostora na 5. aveniji godišnje stoji kao 33 godine najma u Ilici

23.11.2017.
u 07:00
U obzir je uzeto 68 gradova, a prvo mjesto s 28.262 eura po kvadratu zauzela je newyorška Peta avenija, dok je slijedi hongkonški Causeway Bay te New Bond Street u Londonu.
Pogledaj originalni članak

Za najam kvadrata na newyorškoj Petoj aveniji u Ilici možete poslovati 33 godine. Ili 39 godina u susjednoj Ljubljani. Tako, naime, proizlazi iz liste najatraktivnijih ulica svijeta, koju su radili zaposlenici američkog lidera nekretnina Cushman&Wakefield. Prema njihovim podacima, najduža zagrebačka ulica 41. je u svijetu po cijenama najma poslovnog prostora. Godišnji je najam jednog kvadrata 840 eura. Viša je to cijena u odnosu na lanjsku, po čemu je Ilica napredovala za dva mjesta. U obzir je uzeto 68 gradova, a prvo mjesto s 28.262 eura po kvadratu zauzela je newyorška Peta avenija, dok je slijedi hongkonški Causeway Bay te New Bond Street u Londonu.

Otišao i postolar, krznar...

Od susjeda skuplja je tek Knez Mihailova u Beogradu, koja je na 38. mjestu s cijenom od 1020 eura, dok je Čopova u Ljubljani 44. po skupoći, s najmom kvadrata od 720 eura. Viša cijena najma apsurd je za obrtnike koji u Ilici rade. Oni koji tek otvore opstaju i manje od godinu dana, a najveći je problem baš visok najam. Što je lokal bliži glavnom trgu, cijena je viša, a granica za dobro poslovanje je Frankopanska.

Foto: Luka Stanzl/Pixsell
Advent u Zagrebu 2016.
Foto: Screenshot
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
Advent u Zagrebu 2016.
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Advent u Zagrebu
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
Advent u Zagrebu 2016.
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Advent u Zagrebu

– U tom dijelu ulice ne može se naći prostor za manje od 10.000 eura za mjesec. Većina ih ima oko 80 kvadrata. Onima koji posluju u lokalu u svojemu vlasništvu puno je lakše. Ja sam svoj otkupio prije desetak godina, dotad sam plaćao najam od tri tisuće kuna, ali bio sam u državnom prostoru. Nije problem cijena najma u državnim i gradskim prostorima, već u onima koji su u privatnom vlasništvu – kaže Bruno Budiselić, vlasnik cipela Zlatko, koji radnju ima na kućnom broju 21. Iako smješten u dvorištu, kod ovog postolara mušterije ulaze gotovo jedna za drugom. Nije ni čudno s obzirom na to da radnja na tom mjestu stoji od 1933. pa su se Zagrepčani već navikli da tamo dolaze popraviti svoje cipele. A ima i onih kojima Bruno Budiselić radi cipele po mjeri. No da nema izvoza, dodaje, išlo bi mu puno teže. Budiselić je jedan od rijetkih obrtnika u Ilici koji je opstao tijekom godina. Tu sreću nisu imali oni koji su još lani radili u veži Ilice 8.

– Do prije godinu dana tu su radili optičar, postolar, krznar... Njih pet ili šest zatvorilo je – kažu u Foto Studiju Topić.

Ne žele u mračna dvorišta

Lako u skupim prostorima rade veliki trgovački lanci, kakvih je većina u Ilici, smatraju obrtnici.

– I to ako prodaju nešto što ima veliku maržu, primjerice, ako kupuju cipele za nekoliko eura, a prodaju ih po sto – govori Robert Došen, vlasnik Hama centra u kojem prodaje foto i videoopremu, elektroniku, mobilne uređaje... I njemu, koji u Lovačkom rogu radi dvadeset godina, teško ide, pa mu je jasno kad mnogi zatvore nakon nekoliko mjeseci.

– U prolazu nije preskup najam. Recimo, lokal u kojem radim, od dvadesetak kvadrata, plaćam 500 eura plus PDV – kaže Robert Došen. Dodatni je problem, smatra Došen, i to što po zimi brzo padne mrak pa je mnogima nelagodno ulaziti u mračna dvorišta. S time nemaju problema oni koji stoje na samoj Ilici. Do Frankopanske gotovo da i nema praznog lokala, što se ne može reći za ostatak ulice...

Pogledajte i video: Prvi Cat Caffe u Hrvatskoj

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DU
Deleted user
20:16 23.11.2017.

Stvarno maestralna usporedba. Kao..Ilica je smještajem, opremljenošću, izgrađenošću, bogatstvom posjetitelja, vrhunskom ponudom za duboke džepove...jednaka 5. aveniji, Pa kod nas u Ilici kupuju slavni ibogati; Severina, Rozga, Dizdar, Cetinski, Zagorčeva žena, Sanaderove kćeri...sama krema i elita, trgovine blistaju od Trga do Podsuseda, zgrade vrhusnki uređene...