Mirisi i okusi ravnice

Kod Slavonaca kupuju oni koji znaju što valja

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Dani Slavonije na Trgu bana Jelačića
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Dani Slavonije na Trgu bana Jelačića
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Dani Slavonije na Trgu bana Jelačića
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Dani Slavonije na Trgu bana Jelačića
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Dani Slavonije na Trgu bana Jelačića
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Dani Slavonije u Zagrebu
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Dani Slavonije u Zagrebu
02.10.2018.
u 12:20
Manifestacija koju peti put organizira Udruga branitelja proizvođača “Panonija” traje do četvrtka, a može se obići svakoga dana od 8 do 20 sati
Pogledaj originalni članak

U jednom se kutu Jelačić-placa lagano krčkaju čobanac, grah s domaćom slaninom i kiseli kupus s kobasicom, a u drugom turisti zastaju pred šveljama koje ponosno pokazuju svoj šlingeraj dok središtem grada odjekuje “Igra pajdaš do pajdaša, a do njega lipa snaša”.

Sve to da bi posjetitelji, i domaći i strani, mogli uživati u mirisima, zvucima i okusima Slavonije koja se na glavni trg u metropoli doselila već petu godinu. I to u sklopu manifestacije “Dani Slavonije u Zagrebu” koju organizira Udruga branitelja proizvođača “Panonija”.

Svi su nasmijani

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Dani Slavonije na Trgu bana Jelačića

Domaća slanina, uključujući onu od fajferice, kobasice, kuleni, švargli, čvarci... samo su dio proizvoda koji su zašarenili štand Ane Delić iz Županje.

– Strancima je ovo veoma zanimljivo. Sve moraju probati i fotografirati, ali, opet, najveći broj kupaca domaći su ljudi koji znaju što valja – govori Ana Delić te dodaje da uvijek pred zimu prodaja ide nabolje jer se sprema više variva, a i “slatkiši” od svinje mnogima su za hladnih dana najdraži doručak.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Dani Slavonije na Trgu bana Jelačića
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Dani Slavonije na Trgu bana Jelačića
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Dani Slavonije na Trgu bana Jelačića
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Dani Slavonije na Trgu bana Jelačića
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Dani Slavonije na Trgu bana Jelačića
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Dani Slavonije na Trgu bana Jelačića
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Dani Slavonije na Trgu bana Jelačića

Osim slavonskim specijalitetima, Jelačićev je trg preplavljen posjetiteljima među kojima je i znatan broj turista. Sviđaju im se delicije, ali i ljubaznost izlagača te tamburice.

– Ne mogu vjerovati kako su svi nasmijani. Mislim da bi svi bili takvi kada bi slušali ovu veselu glazbu – potvrđuju Lee i Chung iz Južne Koreje dok se muče s izgovorom riječi “tamburica” koja, među ostalim, pridonosi atmosferi na manifestaciji.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Dani Slavonije na Trgu bana Jelačića

Ljudi prepoznaju kvalitetu

U pauzi od ića i pića posjetitelji se mogu upoznati sa zlatnim vezom, šlingerajem, toledom i drugim rukotvorinama.

– Koliko god da smo zatrpani nekvalitetnim proizvodima, još ima ljudi koji cijene ručni rad. Obično su to oni koji si mogu priuštiti kvalitetu – govori Ana Stojić iz Nove Gradiške.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Dani Slavonije na Trgu bana Jelačića

Manifestacija traje do četvrtka pa svi ljubitelji “zlatne ravnice” još stignu po svoj komadić slavonskoga duha. 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

JM
ja-ma
13:25 02.10.2018.

A gdje ste baš na štand te Ane Delić došli?Prošle godine sam kupila kod nje kulen,pečenicu i čvarke.Sreća da mi je dala vizitku da obavijestim sve koje znam da ju zaobiđu u širokom luku.Potpuno neslano,neukusno... Završilo u smeću!