Mjesec bicikliranja

Glavna atrakcija Žbicnja bit će Utrka smetlara

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Milan Bandić
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Milan Bandić
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Milan Bandić
04.05.2018.
u 09:28
Tijekom cijeloga mjeseca traje i natječaj za najbolji likovni i literarni rad “Bicikl” u kojem mogu sudjelovati sve osnovne škole u gradu.
Pogledaj originalni članak

Izložba o povijesti bicikla u metropoli, radionice i predavanja o dvokotačnim limenim ljubimcima, ali i brojne utrke među kojima i Usporka, Utrka smetlara i Narančasta utrka koju organizira Veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske. Samo su dio brojnih događanja koja se očekuju na Žbicnju, manifestaciji koja se prvi put održava u gradu, a koja će trajati do 3. lipnja.

Naime, s ciljem promocije vožnje biciklom, zdravoga načina života i zaštite okoliša, mjesec svibanj već se četvrtu godinu u metropoli obilježava kao mjesec vožnje biciklom. Mjesec je to u kojem se pozivaju građani da što više koriste bicikl kao prijevozno sredstvo, a upravo s ciljem promicanja održiva prometa program Vozim za Zagreb je i iznjedrio Žbicanj, manifestaciju posvećenu biciklizmu.

Raznolik i bogat program bit će raštrkan na nekoliko lokacija u gradu. Tako će tunel Grič cijeli mjesec biti izložbeni prostor “Kronici uspjeha”, a kampus Borongaj će 7. svibnja postati predavaonica na kojoj će se moći saznati štošta o viziji prijevoznih sredstava za održivi i zeleni razvoj.

Jelačić-plac će, pak, biti startna pozicija Zagrebačke biciklijade koja će se održati 19. svibnja. Također, tijekom cijeloga mjeseca traje i natječaj za najbolji likovni i literarni rad “Bicikl” u kojem mogu sudjelovati sve osnovne škole u gradu.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

DU
Deleted user
19:25 04.05.2018.

Bicikl. staze jedva raspoznatljive. Primjer - staza uz Av. Dubrovnik od npr, Trnskog do Av, Malla. Po njoj još k tome ležerno šeču KUD Idijoti (oprostite na zloporabi imena). Tam gdi ih i ima, služe parkiranju auteka, motora, laprdanju prolaznika, Oznake se ne obnavljaju ( pa nisu to fontane) Ukratko - u njegovom stilu, Ja, pa ja, pa ja, ja sam, ja ću, ja budem...i tak već desetljeća. I to zbog onih kaj im se "gadi" na izbore. gadi se i meni, ali izaći treba ako se nešto želi pokušati promjeniti

GR
grebza
23:25 04.05.2018.

Svaki dan treba objaviti 10 do 127 slika i članaka o Vođi. Da slučajno netko ne zaboravi tvorca svega u gradu.

DO
dopizdilomi
20:27 04.05.2018.

Da li ste svjesni koliko je biciklističkih staza napravljeno? Koliko se moralo kopati, nasipavati, izmještati, odvoziti, dovoziti, betonirati, asfaltirati, mijenjati regulacija prometa, dodavati novi semafori...... koliko je to milijuna koštalo. Na kraju smo dobili manji pločnik i nekakvu crtu ponegdje i dvije a bicikli se ne mogu mimoići. Bitno je da kod poglavarstva imamo brojač biciklista. Kalmeta je sa "farbanjem" tunela početnik.