Foto: Davor Visnjic/PIXSELL I Zagreb dobiva svoj spomenik dr. Franji Tuđmanu

I Zagreb dobiva svoj spomenik dr. Franji Tuđmanu

21. 08. 2018. u 08:43 29
Na jednu od kocka bit će ispisan i Tuđmanov citat slovima od bronce:  'Možete mi, evo, uzeti slobodu, pa i život, ali ne i misao, ne i istinu, ne i moj prilog povijesti naroda kojem pripadam'

Gradonačelnik Zagreba, Milan Bandić, najavio je još prije nekoliko godina kako će podignuti spomenik prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, a sada je i službeno raspisan natječaj za izradu i postavljanje spomenika.

velika čast Putin odlikovao Milana Bandića Ordenom prijateljstva

Spomenik će izraditi kipar Kuzma Kovačić, autor brojnih spomenika i javnih skulptura kao što su: Vratnice i Oltar Hvarske katedrale, Oltar hrvatske domovine na Medvedgradu iznad Zagreba, Spomenik papi Ivanu Pavlu II. u Selcima na Braču, Spomenik dr. Franji Tuđmanu u Škabrnji te mnogih drugih, a sada će i Zagreb dobiti svoj spomenik prvog hrvatskog predsjednika. Bilo je i vrijeme, mnogi bi rekli.

Bit će postavljen kraj 'Bandićevih fontana' u Ulici Hrvatske bratske zajednice na mjesto sadašnje piramide koju je postavio tadašnji gradonačelnik Zagreba, Branko Mikša. Tuđman bi trebao biti leđima okrenut fontanama te će frontalno gledati prema budućem najavljenom Spomeniku domovini koji bi trebao biti smješten između Gradske uprave i Lisinskog.

stanje zastrašujuće Pola milijuna za rekonstrukciju Dapčevih stuba

No, prije nego li se započnu radovi za postavljanje spomenika treba urediti plato i pristupnu stazu. Kao što je opisano u natječaju, ti će segmenti biti izvedeni kao 'montažne  armiranobetonske kocke, gabarita 6x6 metara, visine bruto 25 i 70 centimetara'. 

Kocke se slažu u kompoziciju s visinskim pomacima na način da su neke potpuno utopljene u teren, u razini s travnjakom, a dio se kocaka izdiže iz terena kako bi u odnosu na centralni plato sa spomenikom mogle poslužiti kao klupe za sjedenje, prenosi Tportal.

Na jednu od kocka bit će ispisan i Tuđmanov citat slovima od bronce:  'Možete mi, evo, uzeti slobodu, pa i život, ali ne i misao, ne i istinu, ne i moj prilog povijesti naroda kojem pripadam'.

MILAN BANDIĆ Imam šanse biti šef države ako u ostatku Hrvatske žele živjeti kao u Zagrebu

Postament spomenika izvest će se od masivnog kamenog bloka 140x140x162 centimetra. Predviđen je kamen cashmir white, paljen i pjeskareni. A na granitnom postamentu bit će brončani grb uz ime i datum rođenja i smrti prvog hrvatskog predsjednika.

>> Pogledajte video kako će izgledati rekonstruirani zagrebački rotor

ŠTO NAS ČEKA
Kako tvrtke mogu postati još konkurentnije: trendovi budućnosti kojima ćemo se prilagoditi ili propasti
pogledajte na vecernji.hr
  • 16:36 22. kolovoza 2018.

    Napokon, nešto normalno. A ne kao na Bundeku ili u parku u Nehajskoj - kipovi u spomen Rusima??

  • 07:49 22. kolovoza 2018.

    Bit će postavljen kraj 'Bandićevih fontana' u Ulici Hrvatske bratske zajednice na mjesto sadašnje piramide koju je postavio tadašnji gradonačelnik Zagreba, Branko Mikša. ::: Prije postavljanja jugogenerala, na piramidu bi trebao biti postavljen "gardonačelnik" zbog građana i posjetitelja Zagreba koji ...

  • 09:19 22. kolovoza 2018.

    Ma prekrasna lokacija, nema što.

Komentirajte
Vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice vecernji.hr kliknite na "Slažem se".