performans zelenih

Doveli i profesora Baltazara kao protivnika spalionice otpada

Foto: Borna Filić/PIXSELL
Zelena akcija performans
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Zelena akcija performans
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Zelena akcija performans
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Zelena akcija performans
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Zelena akcija performans
17.04.2014.
u 13:00
Aktivisti smatraju da treba pojačati postupak odvojenoga prikupljanja otpada i recikliranje, jer je spalionica ekološki, ekonomski i zdravstveno štetan projekt
Pogledaj originalni članak

Aktivisti Zelene akcije i udruge UZOR iz Resnika pred zgradom zagrebačke gradske uprave napravili su danas gužvu, tražeći da se iz Plana gospodarenja otpadom Grada Zagreba, koji tek treba donijeti, izbaci spalionica otpada, jer je, smatraju, okolišno, zdravstveno i ekonomski štetna.

Za svoj performans, s porukom "Reciklirajte otpad, ne loše ideje" doveli su i lik profesora Baltazara, koji je, ističe Zelena akcija, trebao pronaći alternativu izgradnji spalionice - zamijenio je spalionicu kantama za odvojeno prikupljanje otpada.

Foto: Borna Filić/PIXSELL

Zelena akcija od gradske uprave, koja centar za otpad, koji bi uključivao i kompostanu i spalionicu, planira izgraditi u Resniku, iako tamošnji stanovnici takvo što ne žele u svom "dvorištu", traži da novim planom uvede kvalitetan sustav gospodarenja otpadom, za što predlažu:

- kombiniranje odvajanja otpada i mehaničke i biološke obrade ostatka, kako bi se postojeća količina smanjila za oko 80 posto;

- preostalih 20 posto komunalnnog otpada još smanjiti dodatnim unaprijeđenjem sutava odvojenog prikupljanja, po načelu "od vrata do vrata" i naplatom odvoza prema količini, te izgradnjom sortirnice i centra za zbrinjavanje organskog otpada s kompostiranjem i proizvodnjom bioplina.

Foto: Borna Filić/PIXSELL

Smatraju da bi izgradnjom spalionice otpada recikliranje i odvojeno prikupljanje postalo manje važno. Ona je, među ostalim, drže, ekonomski štetan projekt i zbog toga jer bi se i komunalna naknada građanima zbog njene gradnje mogla povećati.

Stoga se Zelena akcija zalaže za to da Plan gospodarenja otpadom sadrži mjere koje poštuju hijerarhiju gospodarenja otpadom i isključuju bilo kakvo spaljivanje otpada.

>>Gradonačelnik nepopustljiv, u Resniku i spalionica otpada i kompostana

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

AU
autoritet
14:46 17.04.2014.

Spalionica je potrebna i imaju je sve uljuđene zemlje. Naravno, spaljuje se minimun otpada nakon odvojenog prikupljanja i oporabe.