Foto: Luka Stanzl/Pixsell
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Cijela škola stane u jedan razred

06. 09. 2018. u 08:52 1
To što su među najmanjim obrazovnim ustanovama na zagrebačkome području, ističu, ima puno prednosti. Pa i kuharice znaju koje je najdraže jelo svakoga djeteta

PŠ Demerje ima 20 đaka kojima je, napominju, ona kao drugi dom, a jednako je veselo i u Planini Donjoj, gdje nastavu pohađa 16 učenika.

sezona otvaranja Kozari putevi dobili novo igralište, a OŠ Izidora Kršnjavoga dvoranu

Osmijeh od uha do uha razvukao se Paulinim licem nakon što joj je učiteljica rekla da je u svojoj bilježnici izvrsno nacrtala loptu i jaje.

– Vidiš, lopta je veća od jajeta – pokazala je ponosno svoj rad kolegici iz klupe Karli koja je jedina koja s njom pohađa prvi razred Područne škole Demerje, dio OŠ Brezovica. One dijele učionicu s još jednom Karlom i Paulom te četiri dječaka, koji idu u treći razred.

– Ja sam njihova Snjeguljica s osam patuljaka – kroza smijeh rekla je njihova učiteljica Linda Padovan, ističući da je toliko zavoljela rad u ovoj maloj školi da “ni za kakav novac ne bi iz nje otišla”.

Diskriminacija svuda oko nas Rekli joj da ispiše sina iz vrtića jer boluje od dijabetesa!

Nema zvona, ima palačinki

Cijela škola stane u jedan razred i ima samo 20 đaka. Školskog zvona nema, a sat traje onoliko koliko djeci treba da usvoje gradivo. Nastava je kombinirana, što znači da učitelji predaju dvama razredima u istoj učionici.

– Volim ovdje ići u školu jer je učiteljica strpljiva i draga i puno nam pomaže – šapnula nam je prvašica Karla. Atmosfera je, kažu učitelji, obiteljska i opuštena, a u životu škole sudjeluju i roditelji doniranjem opreme te organiziranjem priredbi na koje svi rado dolaze i nakon kojih je obično slavlje.

– Djeca dolaze u školu i odlaze iz nje s osmijehom na licu. To im je drugi dom – rekao je učitelj Josip Pinko koji predaje drugom i četvrtom razredu. Nastava je jednako vesela i u područnoj školi Planina Donja, u koju ide samo 16 učenika.

Elenina majka: 'Rekla sam im: 'Ja ću ako treba sjediti u zatvoru zbog ovoga, ali onda ćete i vi''

– Naša škola je kao velika obitelj. Kuharica već zna koju hranu koje dijete najviše voli i nije se jednom dogodilo da su za ručak imali palačinke umjesto obroka jer, eto, djeci su se jele palačinke – priznao je Vladimir Vuger, ravnatelj OŠ Vugrovec-Kašina, pod koju spada PŠ Planina Donja.

Bolje usvajaju gradivo

Učitelji i ravnatelji složni su da zbog manjeg broja djece u razredu svi bolje uče, imaju veći uspjeh i općenito manje problema s djecom.

– Mi radimo kao privatna škola. Možemo posvetiti više pažnje pojedinom djetetu, a i učenici viših razreda pomažu svojim mlađim kolegama. Tako svi bolje usvajaju gradivo, a i bolje se slažu – rekla je učiteljica Padovan.

>> Pogledajte i video - Sajam u Sesvetama (zovu ga drugim Hrelićem)

100% čista elektrika
Vidio sam budućnost – tiha je i prokleto zabavna
pogledajte na vecernji.hr
  • 20:08 7. rujna 2018.

    To je svakako Hrvatska tragedija! Kako mlade uvjeriti da saviju gnijezdo tu u RH? To je bitnij pitanje od svih Vojska, boraca, aviona, Plenkovića, Kolinde, Todorića, Bandića! To je pitanje "svih pitanja"! Što činiti u mladoj RH, gdje je rt, ...

Komentirajte
Vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice vecernji.hr kliknite na "Slažem se".