Župe u iščekivanju blagdana

Božić u mojem kvartu: Ispovijedi traju po četiri sata, a posebna je gužva na zornicama

Foto: Robert Anić/Pixsell
zagrebačka katedrala
Foto: Robert Anić/Pixsell
zagrebačka katedrala
Foto: Robert Anić/Pixsell
zagrebačka katedrala
22.12.2018.
u 10:18
Djeci su najzanimljivije jaslice, a u Remetama pastiri nose tamošnje nošnje
Pogledaj originalni članak

Još početkom tjedna u zagrebačku katedralu dovezli su jelke visoke šest i pol metara pristigle iz šuma Medvednice, a sestre sakristanke iz kutija su izvadile više od 200 godina stare figurice kako bi ih postavile u velike jaslice koje krase prvostolnicu. Bor ispred velike crkve sačuvali su, pak, za one koji su preksinoć stigli na adventsko bdjenje kako bi ga okitili prozirnim kuglicama u koje su smjestili licitarska srca s natpisima župa iz kojih dolaze.

“Finale” je to priprema za blagdan Isusova rođenja, koje su počele još prve nedjelje došašća. Diljem glavnoga grada vjernici su se tijekom četiri tjedna aktivirali još jače nego ostatak godine, a u svim crkvama pripreme su podrazumijevale gotovo iste stvari – okupljanje oko vijenca i grupno paljenje svijeća, zornice, ali i razne karitativne akcije kojima su željeli pomoći najsiromašnijima oko njih.

Jaslice u prirodnoj veličini

Bit je svega, reći će svećenici, druženje i okupljanje vjernika, život s crkvom, pa su tako mnogi pozvali svoje župljane da sudjeluju u ukrašavanju crkava. Najviše su se razveselila djeca, koja su s oduševljenjem promatrala jelke ispred sebe kako bi odlučili koje je najbolje mjesto za njihovu kuglicu, a oni malo stariji penjali su se po ljestvama kako bi došli do najviših dijelova. Tako je bilo i u Župi Uzašašća Gospodnjega u novozagrebačkoj Sloboštini, gdje su figurice Marije, Isusa, Josipa, tri kralja i ostalih likova smještali u maketu Betlehema koju je osmislio i izradio akademski grafičar Josip Baće.

– Crkvu obično otvaramo sat vremena prije misa, pa onda dječica dolaze gledati jaslice. Svake godine nastojimo da budu drukčije, doda se druga figurica ili nešto slično – priča župnik, vlč. Ivica Šturlić, dodajući da će ove godine, i to nakon sutrašnje nedjeljne večernje mise, sudjelovati u obilježavanju “Adventa u Sloboštini”, na kvartovskom trgu u ulici Vladimira Varićaka, pored novopostavljenog klizališta.

– Naš će župni zbor imati mini koncert na kojem će izvesti božićne pjesme – kaže vlč. Šturlić. Atraktivne jaslice privlačit će vjernike i u crkvu u Remetama, gdje svake godine postave one u naravnoj veličini. Pastiri i puk “obučeni” su u remetsku narodnu nošnju, a i štalica je u obliku stare remetske kuće. Izložit će na dječjoj polnoćki i ono što su izradili na kreativnim radionicama.

– Dio ukrasa i božićnih svjetiljki već je prodano, a dio tek ide u prodaju, sve u humanitarne svrhe – kaže župni vikar Danijel Čolo, dodajući da su se za Božić pripremali i misama zornicama koje su često napunile crkvu.

U pomoć stigli i drugi

– Dolazilo je vjernika raznih dobnih skupina, no najviše zaposlenih, kojima je očito zgodno prije posla doći na euharistiju. Govorili su kako im je dan ljepši kad počne misom – govori župni vikar. Posjećene su bile zornice i u Sesvetama, u Župi Svih Svetih.

– I to više nego nedjeljne mise – kaže kapelan Tomislav Šagud, dodavši da su ogroman interes imali i za ispovijed. Zbog toga su im došli pomoći svećenici iz drugih, okolnih župa, njih 18, koji su ispovijedali puna četiri sata. Nedjeljom bi se, kaže kapelan Šagud, okupili kod kipa Gospe ispred crkve, oko kojeg su postavili veliki vijenac, pa bi nakon paljenja svijeće, imali i maleni sajam na kojem su prodavali kobasice i druga jela “s nogu” kako bi skupljali za najpotrebitije obitelji iz njihove župe.

Počela su jučer i uprizorenja Isusova rođenja ispred katedrale u sklopu živih jaslica, a što su članovi zajednice Cenacolo pripremili može se vidjeti i danas, sutra, na Božić, Štefanje i 27. prosinca u 16.15, 17 i 19 sati. Polnoćku u zagrebačkoj katedrali na Badnjak će, pak, predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

>> Advent u Zagrebu

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DU
Deleted user
10:38 22.12.2018.

Veselim se što moj narod čeka rođenje u jaslicama živoga Boga. Većina to radi kako su naslijedili od očeva. A opet tužan sam jer iza puno toga stoji laž. Da ne stoji laž zar bi učinili od domovine ovakvu sramotu?