POZNATI LIJEČNIK

'Znao je dijagnosticirati psihičko stanje nacije'

Foto: Igor Kralj/Pixsell
Vlado Jukić
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Ravnatelj Klinike za psihijatriju Vrapče dr. Vlado Jukić
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Vlado Jukić
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Vlado Jukić
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Vlado Jukić
VL
Autor
Romana Kovačević
04.03.2019.
u 06:45
Prof. dr. Vlado Jukić, jedan od najpoznatijih hrvatskih psihijatara i dugogodišnji ravnatelj Vrapča, umro je jučer nakon kratke i teške bolesti
Pogledaj originalni članak

Nakon kratke i teške bolesti, jučer je u Zagrebu umro jedan od najpoznatijih hrvatskih psihijatara, prof. dr. Vlado Jukić. Četvrt stoljeća bio je na čelu Klinike za psihijatriju Vrapče i ostat će upamćen kao jedan od najuspješnijih i najdugovječnijih njenih ravnatelja. Slažu se s time njegovi najbliži suradnici koji su se u nedjeljno jutro okupili u Vrapču.

Agresija uništava društvo

Prof. Jukić imao je sposobnost da precizno, ali s profesionalnom mjerom dijagnosticira društvena zbivanja i njihove aktere, rekavši sve, a ne uprijevši prstom ni u koga.

U prosincu 2017. u razgovoru za Večernji list, na pitanje kako društveno-politička zbilja utječe na psihičko stane nacije, kazao je: “Jasno da zbivanja u društvu utječu na psihičko stanje pojedinca, a onda i samog društva. To je začarani krug. Ono što se dogodilo kao posljedice negativnih društvenih zbivanja prelamaju se kroz prizmu pojedinca, a onda ta nezadovoljstva i problemi koji se u njemu nagomilaju povratno utječu na društvo. I to je praktički negativan začarani krug u kojem se sada nalazimo – on nije dobar i trebalo bi ga, premda je to lako govoriti, nego učiniti, prekinuti i iz njega se izvući. ... Mnogi pojedinci pritajenu agresiju prema vlasti i svemu onome što se oko njih zbiva koriste kao “mehanizam obrane” pa se na taj način lakše nose s tom frustracijama; barem im se tako čini. No agresija se od onoga prema kome je usmjerena odbija kao od staklenog zida, vraća se na pojedinca i on bude još jednom, po tko zna koji put, ranjen i frustriran, a time manje sposoban, kreativan i manje uspješan u rješavanju problema s kojima se susreće.”

Upozorio je tada i na posljedice traženja rješenja na kratke staze. “Danas se vrlo često kolju krave zbog jednog odreska, a to nije dobro. To je kultura koja je ekspandirala od pojedinaca koji tako razmišljaju i postala opće pravilo koje ljudi prihvaćaju dok ih se s tim ne suoči. Vrlo spremno svi mi sudjelujemo u takvoj raspodjeli, sjednemo za stol i jedemo odrezak krave koja je zaklana samo radi tog odreska, a djeca možda sutra neće imati mlijeka.”

Psihijatrija za nepsihijatre

Dobitnik niza društvenih odlikovanja i stručnih priznanja, prof. Jukić utjecao je na položaj i mjesto suvremene hrvatske psihijatrije. Potkraj prošle godine izdao je knjigu “Psihijatrija za nepsihijatre”, koja privlači temama kao što su psihijatrijska etika, psihijatrijska forenzika i dr. Prof. Jukić volio je bolnicu Vrapče i nadograđivao je u raznim smjerovima, pa ona nije samo ustanova za mentalne bolesti, to je ujedno i muzej, izdavačka kuća i obrazovni centar.

Tri mjeseca prije njegove smrti Vrapče je dobilo novu zgradu Zavoda za forenzičku psihijatriju, odjel za smještaj i liječenje sedamdeset psihičkih bolesnika osuđenih zbog ubojstva i drugih teških kaznenih djela. Smrću prof. Jukića završava važno razdoblje hrvatske psihijatrije u kojoj je ostavio neizbrisiv trag.

Izjava glasnogovornika Županijskog suda Hrvoje Viskovića

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

PA
pandur
07:42 04.03.2019.

Nogomet i pivo su napunili horizont njihovih misli.Nije bilo teško držati ih pod kontrolom-George Orwell

PA
pax5
20:44 04.03.2019.

Ne učini drugome , što nije tebi drago da ti se učini! Sva psihologija stane u ovu rečenicu...