URAGANI NA ATLANTIKU

Znanstvenici: Ovo je zabilježeno samo još jednom u povijesti

Foto: Screenshot Twitter
Znanstvenici: Ovo je zabilježeno samo još jednom u povijesti
16.09.2020.
u 14:08
Prvi put pet aktivnih tropskih ciklona istovremeno zabilježeno je na Atlantskom oceanu 1971. godine
Pogledaj originalni članak

Sezona uragana je na vrhuncu, a na Atlanskom oceanu aktivno je čak pet tropskih ciklona istovremeno. Takvo nešto zabilježeno je tek drugi put u povijesti. Prvi put pet aktivnih tropskih ciklona istovremeno zabilježeno je na Atlantskom oceanu 1971. godine.

Trenutno su aktivni uragani Paulette i Sally te tropske oluje Teddy i Vicky i tropska depresija Bermuda. Vjetar, olujni valovi i vrlo obilne kiše koje ti tropski cikloni donose sa sobom vjerojatno će se nastaviti i u idućim danima, javlja 7News.

Očekuje se da će uragan Paulette i dalje jačati kako se kreće prema otvorenom Atlantiku pa bi brzina vjetra mogla dosegnuti i do 178 km/h, što bi bio drugi veliki uragan ove sezone. Atlantska sezona uragana obično u prosjeku ima tri glavna uragana.

Uragan Sally kreće se sjeverozapadno kroz Meksički zaljev, dok je u nizinama uz obalu u tijeku obavezna evakuacija. Nacionalni centar za uragane (NHC) upozorio je da količina padalina koju ovaj uragan donosi može dovesti do po život opasnih poplava, uključujući i velike urbane i riječne poplave.

Očekuje se da će Teddy ojačati na uragan tijekom sljedećih nekoliko dana. Ako se to dogodi, Teddy će biti osmi ovogodišnji uragan u Atlantskoj sezoni uragana, iza Sally, a do kraja tjedna predviđa se da će postati glavni uragan (kategorija 3 ili viša) kako se približava Bermudima.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

NE
neboiznadzagreba2
14:21 16.09.2020.

Ako povijest počinje prvim mjerenjem, onda je moguće da su znanstvenici u pravu da je ovo "drugi put u povijesti" , no ne brine li nimalo znanstvenike što postaju katastrofičari i proroci apokalipse!?!