Kulturna strategija

Zlatar: Zakladom "Kultura nova" jačat ćemo nezavisnu kulturu

Foto: arhiva
Zlatar: Zakladom "Kultura nova" jačat ćemo nezavisnu kulturu
27.04.2012.
u 13:51
Zgrade koje su spomenici kulture obnavljat će se u suradnji s ministarstvom graditeljstva, a novcima iz fondova EU, najavila je A. Zlatar-Violić
Pogledaj originalni članak

Ministarstvo kulture za tjedan dana raspisat će natječaj za kulturno poduzetništvo, najavila je danas u Osijeku ministrica Andrea Zlatar-Violić. U fondu su, dodala je, osigurana četiri milijuna kuna čiji će novac zapravo biti jednokratna pomoć za kulturne ustanove i institucije, a uvjet za dobivanje novca jest da budu likvidne, odnosno da im računi nisu u minusu. Ujedno, pred ljeto bit će objavljen i prvi natječaj posebne zaklade "Kultura nova" namijenjen tzv. nezavisnoj kulturi.

Danas je, naime, omjer potrošnje novca na institucionalnu kulturu i nezavisnu 93:7 posto. U Europi 60 posto odlazi na institucionalnu kulturu, a 40 posto na tzv. nezavisnu kulturu. Ministarstvo se pobrinulo i za neafirmirane kulturnjake kroz tzv. kulturni inkubator.

– Na kulturnoj strategiji još se radi, no osnovno načelo nam je promijeniti način financiranja iz jednogodišnjeg u višegodišnje cikluse. Također, da se kulturne ustanove financiraju na način jedne trećine. Po trećinu troškova bi snosili grad, županija i ministarstvo – kazala je ministrica.

Početkom siječnja, dodala je, obavljena je analiza financiranja te je utvrđeno da su zapadna i istočna Slavonija nedovoljno financirane u kulturi.

– Samo u Osijeku gotovo je svaka zgrada spomenik kulture ili bi to mogla biti. Tako s ministrom graditeljstva Ivanom Vrdoljakom od jeseni krećemo na infrastrukturnim fondovima u EU pronaći modele za sustavnu obnovu pročelja – najavila je A. Zlatar-Violić naglašavajući da je odlukom o pripajanju Arheološkog muzeja u Osijeku Muzeju Slavonije upitno tek jedno ravnateljstvo mjesto. Brend Arheološki muzej ostaje, zbirke će se spojiti te će nastati bolji stručni uvjeti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DE
demokršćanin
22:53 27.04.2012.

KULTURA! Što pripada pojmu NEZAVISNA KULTURA?Što će raditi Zaklada \"Kultura nova\".Netko mora financirati ovu novu zakladu,a tada se odmah gubi pojam nezavisne kulture. Bolje bi bilo da se ministrica bavi svojim omiljenim hobijem ASTROLOŠKIM ZNACIMA i da usput sluša omiljenog joj Balaševića.Manje štete nego izmišljati nebuloznu \"kulturu\".