Kijev osudio ruskog vojnika na doživotnu kaznu

Zelenski Davosu: Sankcije Rusiji mogle spriječiti rat

Foto: ARND WIEGMANN/REUTERS
2022 World Economic Forum (WEF) in Davos
Foto: ARND WIEGMANN/REUTERS
2022 World Economic Forum (WEF) in Davos
Foto: ARND WIEGMANN/REUTERS
2022 World Economic Forum (WEF) in Davos
24.05.2022.
u 06:32
UK kaže da su Rusi u tri mjeseca u Ukrajini izgubili vojnika koliko i SSSR u Afganistanu u deset godin
Pogledaj originalni članak

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u ponedjeljak je na Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) u Davosu održao govor putem videolinka. Kao i uvijek, dočekan je aplauzom uz divljenje osnivača Foruma Klausa Schwaba na njegovoj hrabrosti i liderskim kvalitetama koje je do sada pokazao.

– Ove godine fraza "točka preokreta" postaje više od retorike, to je trenutak u kojem se odlučuje hoće li sirova sila vladati svijetom. Ako je tako, onda skupovi poput Davosa nemaju previše smisla – odmah je na početku rekao Zelenski. WEF se u švicarskom Davosu održava ovog tjedna.

Suđenja se nastavljaju

Najavio je i da će se u Davosu utemeljiti Ruska kuća ratnih zločina u kojoj će biti izloženi dokazi o ponašanju ruskih snaga u ovom ratu. Najava dolazi u trenutku kada je krivnju za ubojstvo Oleksandra Šelipova u Buči na suđenju priznao ruski vojnik Vadim Šišimarin. U ponedjeljak ga je ukrajinski sud osudio na doživotni zatvor.

Vodi se još jedan sličan ovakav proces, a bit će ih vjerojatno još podosta, u svjetlu najave ruskog suđenja pripadnicima bojne Azov koji su se predali u Mariupolju i koji se sada koriste u propagandne svrhe pa se objavljuju snimke različitih tetovaža pronađenih na nekima od njih.

Za sada nema govora o razmjeni zarobljenika, no opisani događaji mogli bi signalizirati da se korak po korak ipak ide prema toj soluciji. Zelenski je u Davosu rekao i da bojnog polja ne bi ni bilo da ovakvo jedinstvo Zapada prema Rusiji postojalo pri aneksiji Krima ili da se barem odlučilo stroge sankcije uvesti prošle jeseni. Sada ukrajinski predsjednik pred ovim utjecajnim skupom gospodarstvenika traži da se Rusiji uvedu maksimalne sankcije, čak i u svrhu preventivnog djelovanja kako bi i svaka druga zemlju koja pokuša agresiju znala što je čeka.

Zatražio je i da se pomogne obnova Ukrajine na način da se pronađu, zamrznu i za obnovu dodijele pronađena i zaplijenjena ruska sredstva, uz potpuno povlačenje svih zapadnih kompanija iz Rusije jer u suprotnom služe "krvavim ruskim ciljevima". Rekao je da Ukrajinu vidi kao sigurnu zemlju u koju se nitko ne boji doći i poslovati te je dodao da njegova zemlja svakoga dana gubi jako puno i kako je samo tog dana poginulo 87 ljudi.

A činjenica je da se u Ukrajini gine i s jedne i s druge strane, pa je Velika Britanija priopćila kako je u tri mjeseca rata u Ukrajini stradalo ruskih vojnika koliko je Sovjetski Savez izgubio u Afganistanu u ratu u 1980-ima. Britanska je procjena da su za takve gubitke krivi loše zapovijedanje na terenu, loše taktike u kojima se pogreške nastoje popraviti provođenjem istog poteza samo s više sile, nedovoljna zračna potpora, niska fleksibilnost.

Na isticanju broja ruskih poginulih inzistira se iz povijesnih razloga jer prosječni Rus na žrtve ratova proizašlih iz volje politike nije nikada gledao blagonaklono. Također, i sam je Zelenski na nedjeljnoj tiskovnoj konferenciji izjavio kako na istoku zemlje svakoga dana pogine između 50 i 100 ukrajinskih vojnika. No Rusi ne posustaju, sukladno najavama nastoje zaokružiti teritorij dviju oblasti Doneckog bazena, Luhanska i Donecka.

Sada su fokusirani na ovladavanje aglomeracijom Lisičanska u koju spada i grad Sjeverodoneck za koji se sada vode glavne borbe uz istodobni pritisak iz smjera Izjuma i Popasne čime ruska vojska nastoji okružiti ukrajinske snage na nekoliko mjesta.

Primjećuje se praktički stalno prilagođavanje ruske taktike u kojoj je konstanta samo intenzivno bombardiranje iz zrakoplova, veća primjena dronova te upotreba oružja poput bacača termobaričnih raketa TOS-1 koje se i ne prikriva. To se čini praktički dok se u cijelosti ne sruše utvrđeni ukrajinski položaji pa se tek onda kreće u njihovo zauzimanje.

Bjelorusija ulazi u rat?

Ukrajinci tada pribjegavaju taktici povlačenja u naseljena mjesta te se očekuje da će se u Donecku ponoviti scenariji iz razorenog Mariupolja, pogotovo ako Rusi uspiju u svojoj namjeri zauzimanja obiju regija u cijelosti, dakle i gradova Slavjanska i Kramatorska.

Uz nastavak aktivnosti oko Harkiva, gdje su ruske snage proteklih dana izvele kontranapad, upozorava se i na novo okupljanje bjeloruskih vojnih snaga kod granice. Kada se to događalo zadnji put, ipak je izostalo aktivno sudjelovanje Bjelorusije u ovom sukobu. No intenzivnije izviđanje u prostoru kod grada Gomela sugerira da bi moglo doći barem do topničkih i raketnih napada, ako ne i samog ulaska bjeloruske vojske na teritorij Ukrajine.

>> VIDEO Iscurila još jedna snimka neobičnog ponašanja Putina: Je li mu se zdravlje pogoršalo?

PREKID FINLANDIZACIJE

Finci i Rusi vodili su rat iz kojeg uči i Zelenski: Evo zašto Staljin nije pokorio državu koja sad ulazi u NATO

Rođena je legenda o neustrašivim Fincima i Zimskom ratu u kojem David nije pobijedio Golijata, ali je ostvario svoje ciljeve. Sovjeti su imali 300 tisuća ranjenih i poginulih, a Finci 65 tisuća. No, samo godinu dana kasnije Finska, koja je osjećala manju prijetnju od njemačkog nego od ruskog imperijalizma, ujedinila se s Hitlerom i na sjevernom bojištu napala Sovjetski Savez. Glavni cilj Hitlera bio je, u osnovi, genocid nad Židovima i Slavenima u SSSR-u te osvajanje teritorija. Fince su pak zanimala samo teritorijalna pitanja, odnosno vraćanje onih pokrajina koje su im Sovjeti oteli u nepravednoj invaziji.

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 16

TS
Tito sveti
06:38 24.05.2022.

Pa zasto taj Zelenski ne zabrani prolaz plina i nafte kroz ukrajinu i sam ce odmah lupit sankcije Rusima

DU
Deleted user
08:37 24.05.2022.

Da je Zelenski na Euroviziji, pobjedio bi. Ovako i nadalje ponavlja scenarij kojeg su mu napisali oni koji pored njega imaju duboki interes u ovom sukobu, a i zanimanje gluma mu u ovoj situacji izuzetno pomaže.

V0
Vlaskoulicanec3.0
07:06 24.05.2022.

Ovaj Rambo za siromašne je već dosadan! Osobno se obogaćuje na protoku ruskog plina kroz Ukrajinu a nama popuje... I jedno nek svi zapamte: kako bezočno bombardiranje Njemačke u WW2 nije rat skratilo niti jedan jedini dan, tako sankcije Rusiji neće skratiti ni ovaj. U biti bi mogle, ali ne zato što bi Rusija bila na koljenima nego zato što je Europa pred kolapsom.