Zdravstveno neispravan proizvod

Zbog salmonele s tržišta se povlači ugandski 'Sezam integralni BIO'

Foto: Thinkstock
'salmonela'
Foto: Željko Hladika
'posebni prilog/ 03. 04. 2003. jaja-veterinarski fakultet-salmonela snimio: zeljko hladika'
30.08.2016.
u 15:56
Informaciju o povlačenju proizvoda s tržišta na svojim je internet stranicama objavila i tvrtka Advent d.o.o. koja obavještava kupce o povlačenju s tržišta proizvoda Sezam integralni BIO, u bilo kojem pakiranju i LOT-u, a porijeklom iz Ugande
Pogledaj originalni članak

Ministarstvo poljoprivrede u utorak je izvijestilo da se zbog prisutnosti bakterije iz roda Salmonella s tržišta povlači proizvod Sezam integralni BIO, podrijetlom iz Ugande.

Putem sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF) zaprimljena je obavijest o prisutnosti bakterije iz roda Salmonella spp. u organskim (BIO) sjemenkama sezama podrijetlom iz Ugande, navodi se u objavi Ministarstva.

Informaciju o povlačenju proizvoda s tržišta na svojim je internet stranicama objavila i tvrtka Advent d.o.o. koja obavještava kupce o povlačenju s tržišta proizvoda Sezam integralni BIO, u bilo kojem pakiranju i LOT-u, a porijeklom iz Ugande. 

Razlog tome je, kako napominju, obavijest Europske agencije RASFF da navedeni proizvod može potencijalno biti zdravstveno neispravan. Radi se isključivo o sezamu porijeklom iz Ugande. Sezam iz ostalih zemalja porijekla ostaje na tržištu.

"S obzirom na navedeno, a u skladu sa svojom savjesnom poslovnom praksom, Advent je odlučio s tržišta povući spomenuti proizvod. Pozivaju se kupci spornog proizvoda da ga vrate proizvođaču uz pravo na zamjenu proizvoda", stoji na internet stranicama tvrtke.

>> Salmonela uzrokovala trovanje hranom u svatovima u Vinkovcima

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

SD
sdpesticid
16:53 30.08.2016.

koliko poljoprivredni radnik u ugandi ima mjesečnu plaću ili bolje rečeno, mjesečni dohodak iznosi: 1 usd ? 3 ? 5 ? kakva su im radnička prava ..? zapadne zemlje sretne su s jeftinom cijenom sezama a ini pak vjerojatno nemaju niti fitosanitarne inspekcije itd. itd. jer eto, cijena mora biti niska zbog nekoga i nečijeg džepa a bogme i zdravlja.

MA
Marino
06:03 31.08.2016.

Pa nije li logično takve proizvode (iz Afrike) kontrolirati prije nego izađu na tržište??