zastarjela oprema

Zbog propisa EU Hrvatska ostaje bez jaja?

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Zbog propisa EU Hrvatska ostaje bez jaja?
08.09.2013.
u 21:13
To bi se moglo dogoditi zbog toga jer je oprema hrvatskih farmera zastarjela, odnosno nije u skladu s normativima za koke nesilice u kaveznom uzgoju koje je Hrvatska prihvatila tijekom pristupnih pregovora s EU
Pogledaj originalni članak

Hrvatska bi zbog obveza koje je prihvatila u pristupnim pregovorima s EU u dogledno vrijeme mogla ostati bez jaja. To bi se moglo dogoditi zbog toga jer je, kako donosi Slobodna Dalmacija, oprema hrvatskih farmera zastarjela, odnosno nije u skladu s normativima za koke nesilice u kaveznom uzgoju koje je Hrvatska prihvatila tijekom pristupnih pregovora s EU, pa bi u sljedećih godinu dana proizvodnja jaja mogla rapidno padati.

Od 1.srpnja farmeri u zastarjele kaveze ne smiju useljavati mlade pilenke, a iz farmi useljenih prije 1. srpnja jaja se smiju plasirati samo na domaće tržište do isteka proizvodnog ciklusa, što je, kako navodi Slobodna Dalmacija, u najboljem slučaju još otprilike 15 mjeseci. Zbog nedostatka novca, izgledi da će svi vlasnici farmi sa zastarjelom opremom u tom razdoblju uspjeti zamijeniti stare kaveze novima u skladu s propisima su minimalni.

Inače, kokošja jaja su među rijetkim poljoprivrednim artiklima koje Hrvatska proizvodi u dostatnim količinama za vlastite potrebe.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.  

>> U godinu dana proizvodnja mlijeka za piće pala 32 posto!

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.